Region

Šmit: Doneo sam odluku o deblokadi formiranja vlasti u Federaciji BiH

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

19:30

Šmit: Doneo sam odluku o deblokadi formiranja vlasti u Federaciji BiH
Šmit: Doneo sam odluku o deblokadi formiranja vlasti u Federaciji BiH - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je da je doneo odluku o deblokadi formiranja vlasti u Federaciji BiH.

"Znate kada vas zovem u OHR da imam važno obaveštenje za vas. Vodeći princip koji sledim je onaj princip koji je dobar za građane i ovu zemlju. Sve njene građane. Ne idem u prilog protiv bilo kojeg naroda ili stranke. Princip uzajamnog poštovanja se mora primenjivati. Niti jedan konstitutivni narod nije napadnut, niti se ne poštuje", rekao je Šmit, preneo je Klix.

Osvrnuo se na svoj govor pre tri nedelje kada je najavio donošenje odluke ukoliko se političari ne dogovore.

"Tada sam uputio poslednji poziv političarima da reše probleme u formiranju vlade. Nakon tri nedelje, dosta se toga dogodilo, ali ništa se nije promenilo. Dostavljena mi je kopija jednog predloga vlade koji mi je uputila predsednica FBiH, ali taj predlog nije imao podršku potpredsednika FBiH.

Osam bošnjačkih, pet hrvatskih i tri srpska ministra. Nisam vidio nikakve druge formalne ili neformalne alternativne predloge", istakao je Šmit.

Poručio je kako je u međuvremenu bilo dosta razgovora, ali bez jasnog napretka.

"Moramo reći da svedočimo političkom zastoju do kojeg je došlo i da se ne radi o sukobu između konstitutivnih naroda. Međutim, volja građana izražena na izborima ne sme se ignorisati. To je ono što predstavlja demokratija", poručio je visoki predstavnik.

Zbog toga, ističe Šmit, doneo je odluku o deblokadi imenovanja Vlade FBiH.

"S ovom odlukom pokušavam da okončam zastoj i da omogućim Predstavničkom domu da ispuni dužnost i glasa za imenovanje nove vlade. Ovo radim jer nam Ustav ne daje nikakve odgovore na ovakvu situaciju. U cilju da sprečim slične stvari u budućnosti, ohrabrujem sve strane da se u najboljoj nameri uključe u razgovore i pronađu trajno rešenje", poručio je on.

Takođe, osvrnuo se i na aktivnosti parlamenta u FBiH.

"Poštujući ovu inicijativu, mojom odlukom se poziva parlament da nastavi proces izmene Ustava kako bi se sprečili budući zastoji u ovom entitetu", rekao je Šmit.

Takođe, najavio je i izmene krivičnog zakona kojim će se kažnjavati manipulacije u izbornom procesu.

"Videli smo da su iznete verodostojne optužbe na račun postizbornih i predizbornih manipulacija. To treba da posluži kao upozorenje onima koji razmišljaju o zastrašivanju da bi ostvarili svoje političke ciljeve. Treba da posluži i kao ohrabrenje za one koji žele fer igru", rekao je visoki predstavnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa