Region

Jelušić (URA): Izvesno da će izbori u Crnoj Gori biti održani 11. juna

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2023

-

16:19

Jelušić (URA): Izvesno da će izbori u Crnoj Gori biti održani 11. juna
Jelušić (URA): Izvesno da će izbori u Crnoj Gori biti održani 11. juna - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić smatra izvesnim da će vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori biti održani 11. juna i da nema mogućnosti za njihovo odlaganje.

"Smatram potpuno izvesnim da izbori budu 11. juna i da ne postoji praktično, po mom mišljenju, nikakva mogućnost njihovog odlaganja, niti to ja s aspekta partije kojoj pripadam, vidim. U pitanju su prikupljeni potpisi i formiraju se liste. Tako da čini mi se da svi očekujemo i da ćemo imati izbore 11. juna kako je i predviđeno", rekla je Jelušić za Radio Crne Gore.

Zagovornici odlaganja izbora su bili upravo GP URA i SNP.

Ustavni sud bi sutra trebalo da razmatra inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti izmenjenog Zakona o predsedniku, na osnovu kojeg je odlazeći predsednik Milo Đukanović raspisao izbore.

Izborne kampanje u Crnoj Gori nema iako je do izbora ostalo 30 dana, pregovara o mogućim predizbornim koalicijama, a za sada je Državnoj izbornoj komisji (DIK) izbornu listu predao narodni pokret „Pravda za sve“ .

Nakon izglasavanja nepoverenje vladi Dritana Abazovića pobednici izbora iz avgusta 2020. godine predložili su Miodraga Lekića za mandatara, što je Đukanović odbio jer u zakonskom roku nisu dostavljeni potpisi podrške.

Onda je parlamentarna većina promenila Zakon o predsedniku čime je, ustavnu nadležnost predlaganja mandatara, preuzela od predsednika države i prebacila na Skupštinu.

Za mandatara su izglasali Miodraga Lekića koji je imao rok od 90 dana da sastavi vladu, ali nije uspeo da u zadatom roku obezbedi podršku većine koja ga je predložila.

Po isteku tog roka, Đukanović je 16. marta raspustio Skupštinu i raspisao izbore za 11. jun.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa