Region

U Crnoj Gori nema kampanje, ali se formiraju koalicije uoči izbora 11. juna

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2023

-

14:16

U Crnoj Gori nema kampanje, ali se formiraju koalicije uoči izbora 11. juna
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U delu političkih stranaka u Crnoj Gori i dalje postoje ideje o odlaganju prevremenih parlamentarnih izbora, koje je odlazeći predsednik Crne Gore Milo Đukanović zakazao za 11. jun, iako mnogi politički subjekti to vide kao svršenu stvar.

Portal podgoričkog Dana piše da je indikativno, međutim, da još niko nije krenuo u predizbornu kampanju. Još uvek, kažu, nigde nema bilborda sa političkim porukama, niti terenske kampanje, iako je do izbora ostalo svega mesec dana.

Na drugoj strani, sve više se govori o predizbornim koalicijama i raspodeli političkih snaga. I pored serije poraza, Demokratska partija socijalista je, očigledno, zadržala koalicioni kapacitet.

Sa nekada vladajućom partijom u Crnoj Gori najverovatnije će na izbore ići njeni stari koalicioni partneri Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate i Liberalna partija.

Ipak, neke od tih partija kao da još tvrde pazar, piše portal.

"Intenzivirali smo razgovore o zajedničkom nastupu suverenističkog bloka i može se desiti da dođe do nekog dogovora", izjavio je potpredsednik Socijaldemokrata Crne Gore Danilo Orlandić u emisiji "Znam da znaš" Gradske RTV.

Dodao je da ukoliko dogovora ne bude, Socijaldemokrate su spremne da na izbore izađu samostalno i ponove rezultate koje su imali u prethodnom periodu.

"Na predsedničkim izborima nastavili smo partijske aktivnosti da bismo sada došli od izuzetno važnih izbora za Crnu Goru i, kao što smo više puta rekli, spremamo se kao da ćemo da izađemo samostalno na izbore. To podrazumeva svakodnevni rad na terenu i dodatne razgovore sa nekadašnjim činiocima suverenističkog bloka", naveo je Orlandić.

Kao najperspektivnija stranka na crnogorskoj političkoj sceni, Pokret Evropa sad već je odredio da će nosilac njihove liste biti Milojko Spajić, a gotovo je izvesno da će se na, mnogi su uvereni, pobedničkoj listi naći i manje političke grupacije kao što su Biram Bar, Novska lista, Durmitorska inicijativa i Alternativa, ali i parlamentarna Ujedinjena Crna Gora, čiji je predsednik Goran Danilović. 

Poslednje informacije, piše portal, govore da će se ovoj širokoj koaliciji pridružiti i Civis, koji je do sada bio u koaliciji "Crno na bijelo" sa Građanskim pokretom URA Dritana Abazovića. U igri je i Stranka pravde i pomirenja, sa kojom pregovaraju i neke druge partije i savezi.

Demokratski front će na predstojeće izbore izaći u "skraćenom izdanju", i to na zahtev Demokratske narodne partije Milana Kneževića, koji će, najverovatnije, biti i nosilac liste. Pored te partije, u ovom političkom bloku biće i Nova srpska demokratija, čiji je predsednik Andrija Mandić, Pokret za promjene Nebojše Medojevića i Radnička partija Maksima Vučinića. Deo DF-a neće biti, iako se to očekivalo, Slobodna Crna Gora Vladislava Dajkovića i Prava Crna Gora Marka Milačića. U tom političkom savezu kažu da žele samo jake, koji mogu da doprinesu dobrom rezultatu.

Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković kazao je juče da ta stranka prikuplja potpise podrške za učešće na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna.

"Naš program će biti vrlo jednostavan, ali sa jakim porukama usmerenim ka srpskom narodu u Crnoj Gori, koji odavno žele reformu našeg političkog bloka", saopštio je Dajković.

Slobodna Crna Gora je na lokalnim izborima u Podgorici u oktobru prošle godine bila deo koalicije okupljene oko Demokratskog fronta.

Još nije poznato da li će "Antimafija koalicija" koju čine Demokrate Alekse Bečića i Građanski pokret URA Dritana Abazovića biti proširena ili će se u njoj naći samo ove dve partije.

Najveća nepoznanica je, kažu, status Socijalističke narodne partije, čiji je predsednik Vladimir Joković. Objavljeno je, pa demantovano da SNP pregovara sa Deomkratama i GP URA, ali i da još nisu završeni pregovori sa Demokratskim frontom.

Izgleda, ipak, da je najverovatnije samostalni izlazak ove partije na predstojeće vanredne parlamentarne izbore. SNP ima dobru partijsku infrastrukturu i samostalni izlazak im nikada nije bio stran.

U svakom slučaju, predstoje vrlo zanimljivi izbori, samo još da se definiše kada će oni biti održani, piše Dan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa