Region

PzP samostano na izbore: Predali izbornu listu, nosilac Nebojša Medojević

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2023

-

11:11

PzP samostano na izbore: Predali izbornu listu, nosilac Nebojša Medojević
Nebojša Medojević - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski Pokret za promene predao je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) listu kandidata za poslanike i potpise podrške za predstojeće vanredne parlamentarne izbore, a nosilac liste je lider tog pokreta Nebojša Medojević.

PzP je listu predao nakon prethodne jednoglasne odluke o samostalom nastupu na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun.

"Krećemo u novo poglavlje, vraćamo se našim izvornim vrednostima i idemo na put reformi i evropskih integracija, u tom smislu je i naša lista koja nosi naziv ‘Prvo Crna Gora – Nebojša Medojević, reforme za spas države’. Uvek smo bili prepoznati kao avangardni i kao neko ko je nudio konkretna rešenja i imaćemo priliku da to predstavimo javnosti, koja će, sigurna sam, znati to da ceni", rekla je potpredsednica pokreta Branka Bošnjak nakon predaje liste.

Ona je, kako prenose podgorički mediji, kazala da na izborima očekuje dobar rezultat i nešto novo od PzP-a, te dodala da će to biti iznenađenje.

Istakla je da je PzP-u na prvom mestu Crna Gora i dodala da će njihova kampanja biti "fina, pozitivna i koja će, nadam se, dati dobar rezultat i da ćemo imati stabilnost nakon izbora".

Vešović: Odluka da PzP izađe iz DF iznenađujuća, pokazuje novu vrednost

Novinar iz Podgorice Marko Vešović ocenio je da je odluka da PzP na predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori ide samostalno, iznenađujuća, jer nije bilo "javnog sukoba", ali da to pokazuje novu vrednost na političkoj sceni Crne Gore.

"Iznenađujuća odluka, jer nije bilo javnog sukoba koji bi ukazao na takav epilog, a u crnogorskoj političkoj praksi, nažalost, obično prilikom nekih podela u partijama ili koalicijama prethodi opšta javna polemika. To je iskorak, jer nije bilo teških reči i to što se Demokratski front prilično mirno razišao bez trzavica i tenzija, pokazuje novu vrednost na našoj političkoj sceni" rekao je Vešović za Tanjug. 

Po njegovom mišljenju, Demokratska narodna partija i Nova srpska demokratija će biti zajedno na listi, ali PzP definitivno ide samostalno, jer su oni već predali listu čiji će nosilac biti Nebojša Medojević. 

Podsetio je da PzP nije izašao na izbore samostalno od 2009. godine, kada su održani parlamentarni izbori i kada su dobili pet poslaničkih mandata i tada se govorilo da je to prilično loš rezultat za njih, jer su na izborima 2006. godine imali mnogo bolji rezultat.

"Tada su bili deo koalicije, a sada nije lako predvideti kolika je njihova prava politička težina u Crnoj Gori, ovo će biti prilika da nakon 14 godina vidimo mogu li napraviti ozbiljne rezultate, ili će se preseliti na marginu političke scene", poručio je Vešović.

Po njegovim rečima DNP i NSD neće dramatično izgubiti podršku, jer ne veruje da bi oni doneli ovako ozbiljnu odluku, da su bili svesni da će doneti ozbiljnu političku štetu.

Rekao je da odlaganja izbora neće biti, definitivno će biti održani 11. juna.

"Neuobičajeno je kratka kampanja, ali treba imati u vidu da su predsednički izbori održani skoro, tako da je Crna Gora permanentno u stanju preizborne kampanje, što pravi ozbiljne probleme, jer je u javnosti prisutna visoka politizacija svih društvenih tema. Kampanja traje u neformalnom obliku i ovo je samo formalizacija, tako da do 25. maja najkasnije možemo očekivati pravu kampanju", rekao je on, i dodao da, po njegovom mišljenju, može se očekivati od 12 do 15 učesnika na izborima.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa