Region

Sebija Izetbegović dobila otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

Komentari

Autor: Fonet

16/05/2023

-

21:56

Sebija Izetbegović dobila otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu
Sebija Izetbegović dobila otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu i supruga lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića Sebija Izetbegović dobila je otkaz na sarajevskom Medicinskom fakultetu gde je bila angažovana kao profesorka, potvrdio je rektor sarajevskog univerziteta Rifat Škrijelj.

On je, kako danas navodi RSE, rekao da je ugovor sa Sebijom Izetbegović raskinut 24. aprila i da je to "epilog prethodno donesenih odluka na organima i tijelima univerziteta u Sarajevu".

Senat Univerziteta u Sarajevu je 13. aprila poništio doktorat Sebije Izetbegović, nakon što je prethodno Prosvetna inspekcija Kantona Sarajevo 3. aprila dala Univerzitetu u Sarajevu rok od 15 dana da poništi njenu doktorsku diplomu.

Inspekcija se pozvala na Zakon o visokom obrazovanju, navodeći da Izetbegović "nije ispunila sve ispitne obaveze".

Senat je Sebiji Izetbegović 6. marta poništio zvanje magistara medicinskih nauka, a krajem marta i zvanje redovne profesorke na katedri za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Izetbegović je poslanica u Skupštini Kantona Sarajevo i supruga Bakira Izebegovića, lidera SDA, najveće bošnjačke partije u BiH.

Verodostojnost akademskih zvanja Sebije Izetbegović su prvi put javno dovedene u pitanje u maju 2021. godine. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je tada pokrenulo istragu o njenoj diplomi, a od hrvatskih vlasti zatražena dokumentacija, ali dokazi o tim položenim ispitima nisu nađeni u nadležnim institucijama Republike Hrvatske.

Resorno hrvatsko ministarstvo je saopštilo da Sebija Izetbegović jeste upisala postdiplomske studije u Zagrebu, ali da u ministarstvu nema podataka o položenim ispitima.

Nakon akademskih sankcija, nastavljena je i krivična istraga sarajevskog tužilaštva.

Izetbegović, prema ranijoj odluci Senata, može nastaviti lekarsku praksu jer joj nije poništena specijalizacija za ginekologinju, ali ne može ostati i profesorka Medicinskog fakulteta.

Sebija Izetbegović je ocenila da se radi o politički motivisanom procesu, podseća RSE.

Ona je dužnosti direktorke KCUS od 2016. godine, a mandat joj ističe u januaru 2024. godine.

Proteklih godina je KCUS napustio veći broj ljekara i medicinskog osoblja, javno ističući nezadovoljstvo stanjem toj zdravstvenoj instituciji, navodi RSE. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa