Region

Sebiji Izetbegović poništeno zvanje magistra nauke

Komentari

Autor: Tanjug/Radio Slobodna Evropa

06/03/2023

-

16:10

Sebiji Izetbegović poništeno zvanje magistra nauke
Sebiji Izetbegović poništeno zvanje magistra nauke - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Senat Univerziteta u Sarajevu ponišito je Sebiji Izetbegović zvanje magistra nauke, nakon što je usvojena analiza nadleže Komisije, rekao je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Škrijelj je rekao da je svojena analiza Komisije koja je prikupila dokumentaciju o školovanju Sebije Izetbegović s posebnim osvrtom na njen postdiplomski na Medicinskom fakultetu.

Poništava se, kazao  je, njen upis u matične knjige pod brojem 437 jer nema dokaza da je ispunila sve ispitne obaveze. Odluka je donesena većinom - od 41 prisutnih, 30 je bilo "za", pet protiv i šest uzdržanih, preneli su sarajevski mediji.

Sebija Izetbegović je supruga lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, a ranije danas je najavila da će podneti krivične prijave protiv Škrijelja i drugih koji su učestvovali u proveri njene fakultetske dokumentacije.

Javne izjave koje su u pitanje dovele verodostojnost akademskih zvanja Sebije Izetbegović počele su u maju 2021. godine. 

Senat Univerziteta u Sarajevu je formirao dve komisije. Najpre je 10. novembra 2022. zatražio od Medicinskog fakulteta da formira komisiju, koja će pregledati kompletnu dokumentaciju Sebije Izetbegović i za 30 dana dostaviti izveštaj. 

"Komisija Medicinskog fakulteta nije dostavila uverenje prof. Izetbegović o položenim ispitima Sveučilišta u Zagrebu, niti validnu ispravu vezanu za postupak ekvivalencije položenih ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu", kazao je Škrijelj.

Škrijelj je istakao da je Senatu dostavljen "nezvanični, reciklažni papir pisan rukom. Na njemu je nabrojano na engleskom jeziku deset ispita sa ocenama prema kopiji indeksa iz Zagreba i devet naziva predmeta na maternjem jeziku.

"Nismo dobili ni uverenje o položenim ispitima kao javnu ispravu, niti indeks sa postdiplomskog studija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu", izjavio je ranije.

Senat nije dobio ni pisano izjašnjenje od Sebije Izetbegović, u kojem bi se izjasnila o optužbama. Univerzitet je zaključio da će Senat imenovati svoju komisiju, koja će predložiti rektoru i senatu daljnje postupanje.

Zakonom je predviđeno da je visokoškolska ustanova, u ovom slučaju Univerzitet u Sarajevu, obavezna da poništi diplomu ako se utvrdi da je stečena nezakonito.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 2021. godine pokrenulo istragu o diplomi Izetbegović. Od hrvatskih vlasti zatražena je dokumentacija, jer je Izetbegović izjavila da je deo specijalizacije provela i u Zagrebu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske saopštilo je da Sebija Izetbegović jeste upisala postdiplomske studije u Zagrebu, ali da to ministarstvo nema podatke o položenim ispitima.

Sebija Izetbegović je direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. 

Komentari (0)

Evropa