Region

Nastavlja se hapšenje Bandićevih ljudi, policija privela bivšeg direktora zagrebačkih groblja

Komentari

Autor: Jutarnji list, Index, Tanjug

14/07/2021

-

12:01

Nastavlja se hapšenje Bandićevih ljudi, policija privela bivšeg direktora zagrebačkih groblja
Nastavlja se hapšenje Bandićevih ljudi, policija privela bivšeg direktora zagrebačkih groblja - Copyright profimedia, AP/Darko Bandić, Printscreen YouTube/Z1 Televizija

veličina teksta

Aa Aa

U Zagrebu je nastavljena akcija Ureda za borbu protiv organizovanog kriminala (USKOK) na hapšenju saradnika preminulog gradonačelnika Milana Bandića, a poslednji u nizu je bivši direktor zagrebačkih groblja, preneli su hrvatski mediji.

Kako je javio RTL, bivši direktor zagrebačkih groblja Patrik Šegota uhapšen je u Dubrovniku. Zagrebačka N1 TV prenela je da pripadnici pollicije i USKOK-a pretresaju kancelarije pomoćnika za pravne poslove Draga Pleše, koji danas nije došao na posao, kao i kancelariju Šegote, koji je sad u Zagreb parkingu.

Sumnja se da se radi o nameštanju javnih nabavki i zloupotrebi položaja.

Među nekoliko uhapšenih su i dve službenice Zemljišno-knjižnog odeljenja Opštinskog suda u Sesvetama za koje su, kako navodi Jutarnji list, primale mito.

Da je Šegota uhapšen potvrdio je i njegov advokat Vladimir Terešak.

"Policija je obavila pretres njegovog stana u Dubrovniku kao i njegovog automobila. Nakon toga krenuli su prema Zagrebu, gde bi policija trebalo da sprovede dalje radnje", rekao je Terešak, dodajući da za sada nema detaljnije informacije zbog čega je njegov klijent priveden.

Terešak je za RTL rekao da ga je Šegota jutros obavestio da je uhapšen.

Oglasili se USKOK i policija

O hapšenjima se oglasio i USKOK zvaničnim saopštenjem u kojem su potvrdili da se protiv pet osoba sprovode istražne radnje.

"Hapšenja i sprovođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u saradnji s PNUSKOK-om. Navedene radnje sprovode se protiv pet osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna krivična dela", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da će USKOK nakon ispitivanja osumnjičenih doneti odluku o daljem postupanju. Oglasila se i hrvatska policija.

"Zbog sumnje da su počinili koruptivna krivična dela policija je jutros na području policijskih uprava dubrovačko-neretvanske, zagrebačke i primorsko-goranske uhapsila pet osoba. U toku je sprovođenje dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja javnost će o svemu biti obaveštena", navodi se u saopštenju policije.

Šegota je, podseća Jutarnji, u novembru prošle godine podneo ostavku na mesto direktora zagrebačkih groblja, nakon što su mediji otkrili da je raspisao javni poziv za desetogodišnji zakup na četiri unosne lokacije na groblju Mirogoj.

Na konkursu koji je trajao tek četiri radna dana pobedile su četiri tek osnovane firme. Sve četiri ponude bile su jednako vredne - 3.510 kuna (što je oko 55.054 dinara).

Nekoliko sedmica kasnije Šegota je povukao ostavku, ali je Zagrebački holding poručio da ga više ne želi na mestu direktora Gradskih groblja.

Hapšenje je usledilo nakon antikorupcijske akcije u kojoj su poslednjeg dana juna, kad je uhapšeno više osoba povezanih s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, među kojima i glavni direktor HRT-a Kazimir Bačić.

USKOK i policija, 1. jula, nastavili su s antikorupcijskom akcijom u kojoj je uhapšeno 10 osoba, osam preduzetnika i dvoje zaposlenih u gradskoj upravi.

Komentari (0)

Evropa