Region

Jakov Milatović položio zakletvu i preuzeo dužnost: "Biću predsednik svih građana i faktor pomirenja i zajedništva"

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2023

-

10:56

Jakov Milatović položio zakletvu i preuzeo dužnost: "Biću predsednik svih građana i faktor pomirenja i zajedništva"
Jakov Milatović položio zakletvu i preuzeo dužnost: "Biću predsednik svih građana i faktor pomirenja i zajedništva" - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Crne Gore u Podgorici nešto iza podneva počela je svečana sednica na kojoj je izabrani predsednik Jakov Milatović preuzeo dužnost šefa crnogorske države polaganjem zakletve. Sednicu je otvorila predsednica Skupštine Danijela Đurović, koja je Milatovića sačekala ispred zgrade parlamenta. Sednica je počela intoniranjem himne Crne Gore.

"Zaklinjem se da ću dužnost predsednika vršiti odgoovrno, časno, savesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu“, rekao je Milatović.

Nakon polaganja zakletve i preuzimanju dužnosti predsednika Crne Gore, Jakov Milatović je poručio da će biti predsednik svih njenih građana, ali da posao koji očekuje državu neće biti  kratkoročan i lak.

Poručio je da će prioritet svih prioriteta biće ubrzanje Crne Gore ka Evropskoj uniji, ali će se založiti i za eliminisanje unutrašnjih podela, izgradnju jakih institucija, nepristrasnu pravdu i društvo jednakih šansi.

Tanjug Video

 

Zahtevaće, kazao je, punu posvećenost da u Crnoj Gori više ne bude podela za koje je rekao da se izazivaju veštački da se prikrije rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnog bogatstva.

"Vreme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je zajednički imenitelj svih – a to je ljubav prema Crnoj Gori. Predstavljaću svakog od nas u naporima da tamo gde su nas delili iznađemo slogu. Pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora", poručio je Milatović.

Rekao je da oseća posebnu čast i ponos što polaganjem zakletve preuzima dužnost predsednika.

"Smatram privilegijom, ali i najvećom odgovornošću, što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen, koju beskrajno volim, u čije temelje su životno delo utkale generacije mojih predaka... I da sam mogao da biram, rodio bih se baš ovdje, na najlepšem parčetu zemlje protkanom viševekovnom borbom za opstanak, ušuškanom između mora i kamena. Inspiraciju na funkciji tražiću u nadahnuću Balšića, Vojislavljevića, Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pragalaštvu postratnih generacija. Biću istinski predsednik svih građana, nezavisno od njihove političke, verske i nacionalne pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva", naveo je Milatović.

Tanjug/Media biro

 

Istakao je da Crna Gora više nikada ne sme da dozvoli da se bilo bilo koji pojedinac oseća obespravljeno.

"Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vredan rad i obrazovanje glavni faktori za uspeh u životu. To je moja priča za koju želim da postane priča svih nas u Crnoj Gori. Biću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru. Izgradnja demokratskih institucija zadatk je svih", kazao je Milatović.

Inauguraciji Milatovića prisustvovalo je oko 200 gostiju, među kojima i odlazeći predsednik Milo Đukanović, a Milatović je ranije rekao da će na svečanost doći i svi šefovi država zemalja Zapadnog Balkana. 

Vučić u Podgorici

Srbija je, kao i uvek do sada, posvećena jačanju političkog dijaloga i sveobuhvatne saradnje sa Crnom Gorom na dobrobit svih naših građana i celog regiona, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas prisustvovao inauguraciji novoizabranog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića.

"Predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću poželeo sam da sa mnogo truda i energije, za koju znam da će mu biti potrebna, obavlja ovu časnu i odgovornu dužnost, uveren da ćemo zajedno raditi na jačanju partnerstva i dobrih odnosa Srbije i Crne Gore", naveo je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Predsednik Crne Gore bira se na period od pet godina, na neposrednim izborima. Milatović je treći predsednik od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. Pre njega je to bio Filip Vujanović u tri mandata, s tim što je prvi put izabran nakon uspostavljanja Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Vujanovića je na predsedničkoj poziciji 2008. zamenio Milo Đukanović.

Milatović i Đukanović su se sastali dva puta od predsedničkih izbora, a tema njihovog susreta je bila primopredaja dužnosti.

Nakon inauguracije najavljen je ručak za zvanice, a predveče i prijem u Vili Gorica, gde će domaćin biti Milatović sa suprugom.

Komentari (0)

Evropa