Region

Đukanović: Crna Gora ponovo na raskrsnici, može u Evropu ili balkanski nacionalizam

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2023

-

12:53

Đukanović: Crna Gora ponovo na raskrsnici, može u Evropu ili balkanski nacionalizam
Milo Đukanović - Copyright Tanjug AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeći predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas na Cetinju da "istorijski značaj rezultata postignutih tokom njegove vlasti niko realan ne može da ospori". Đukanović je to poručio na konferenciji za novinare, poslenjoj u njegovom mandatu, održanoj u Rezidenciji na Cetinju.

Sve urađeno u proteklim godinama, istakao je, jeste legitimacija savremene Crne Gore. Izrazio je nadu da je, kako je kazao, sada jasno da svaka politička promena ne znači promenu na bolje.

"Crna Gora je pokazala spremnost na promene koje govore o emacipaciji države", naveo je Đukanović, koji je i bivši lider DPS sa kojom je duže od tri decenije vladao Crnom Gorom. Njega će na poziciji predsednika zameniti Jakov Milatović, koji će biti sutra inaugurisan u Skupštini Crne Gore u Podgorici.

Đukanović je rekao da je u Crnoj Gori očuvan mir i učvršćen multietnički sklad, te da je 1990-ih zemlja pošteđena razaranja tokom NATO kampanje.

"Mirnim putem obnovljena i međunarodno priznata država, članica NATO, u predvorju Evropske unije, najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu. Realizovani su projekti tunel Sozina, Luštica, vetroparkovi... Sve to je legitimacija Crne Gore", rekao je Đukanović i dodao da nema nameru da eksplicitnije sumira rezultate vlasti koju je, kako je kazao, personifikovao. Istakao je da je "Crna Gora pokazala spremnost za promene". 

"U vreme jugoslovenske ratne drame izabrani su mir i stabilnost. Referendum nije bio sam čin obnove uskraćene nam državnosti, niti demokratska svetkovina. To je bio izraz naraslog samopouzdanja građana i vere u sopstvene sposobnosti. Nakon toga napravljen je zaokret ka evropskom kulturnom krugu. Tek to nije bio jednostavan poduhvat", rekao je

Đukanović.

"Ovo nije posao koji se završava u mandatu jedne vlasti, niti može biti završen. Naša zemlja je još uvek u ranoj fazi procesa emancipacije, opterećena teškim bremenom ekonomske zaostalosti, te kontraverznim odnosom dela građana prema državi", naveo je on, između ostalog.

"Ne povlačim se iz politike"

Đukanović je istakao da se "ne povlači se iz politike", kao i da je "život posvetio razvoju Crne Gore", odgovarajući na pitanje novinara.

"Od čega da se povlačim... ja sam život posvetio EU razvoju Crne Gore. Ja sam odgovoran građanin i ja ću nastaviti da u tom svojstvu podržavam tu politiku. Sve što bude trebalo toj politici, toj kampanji, od mene će imati", rekao je Đukanović.

Nakon poraza na predsedničkim izborima 2. aprila, Đukanović se povukao i sa liderske pozicije u stranci, a sutra će mu i formalno prestati mandat na čelnoj funkciji u državi.

Istakao je da je Crnoj Gori "nasušno potrebna stabilna, kompetentna, patriotska vlada, koja će afirmisati građansku državu i multietničku demokratiju i ostvariti članstvo u EU".

"Vanredni izbori su prva velika šansa i velika nada, jer Crna Gora je ponovo na strateškoj raskrsnici, sa koje je moguće natrag u Evropu ili u balkanski nacionalizam", rekao Đukanović je i izrazio da će nova vlada koja bude izabrana preuzeti odgovornost i stvoriti uslove za odvijanje normalnog političkog života u Crnoj Gori. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa