Region

Riječki nadbiskup moli za oproštaj nakon istrage o zlostavljanju u Katoličkoj crkvi: Osećam duboku tugu i sramotu

Komentari

Autor: FoNet

22/05/2023

-

20:45

Riječki nadbiskup moli za oproštaj nakon istrage o zlostavljanju u Katoličkoj crkvi: Osećam duboku tugu i sramotu
Riječki nadbiskup moli za oproštaj nakon istrage o zlostavljanju u Katoličkoj crkvi: Osećam duboku tugu i sramotu - Copyright Prinstscreen YouTube/Hrvatska radiotelevizija

veličina teksta

Aa Aa

Riječki nadbiskup Mate Uzinić danas je nakon dvoipogodišnje istrage o optužbama za zlostavljanje maloletnika i odraslih u Katoličkoj crkvi izrazio da oseća duboku tugu i sram i žrtve je zamolio za oproštaj.

Kako prenosi Hina, on je za sve slučajeve sa kojima je upoznat pokrenuo potrebne istrage i sve slučajeve zlostavljanja prijavio je državnom tužilaštvu.Uzinić je rekao da su razmere zlostavljanja često veće od onoga što uspe da se istraži.

Kako je naveo, prvi slučaj je završen pre njegovog dolaska i reč je o svešteniku M. Š. (70) koji je 2016. optužen da je 1992. seksualno zlostavljao maloletnika, što je i priznao, pa je razrešen crkvene službe.

Nove optužbe pojavile su se 2018. godine i ponovo je otvorena istraga, a optuženi je priznao više slučajeva iz 1987, 1988, 1992, 1993. i moguće 1994. godine, a žrtve su 13 dečaka starosti između šest i 13 godina.

Sveštenik M. Š. (82) optužen je da je 2006. i 2007. maloletnicima slao neprimerene poruke, da je neprimereno dodirivao maloletnicu i da je 2007. neprimerenim porukama napastvovao punoletne bogoslove.

Sveštenik D. P. (85) optužen je zbog krivičnih dela protiv maloletnih osoba i njemu je zabranjen kontakt sa maloletnicima i obavljanje svešteničke službe.

Sveštenik L. L. (70) je optužen da je između 1999. i 2005, a zatim i 2017. i 2019, slao poruke neprimerenog sadržaja maloletnicama i zavodio ih, kao i da je to činio prema jednoj punoletnoj ženi, i njemu su zabranjeni kontakt sa maloletnicima i obavljanje službe.

Sveštenik J. P. (33) je 2021. optužen da je zlostavljao maloletnicu, pa su i njemu zabranjeni kontakt maloletnicima i služba.

Sveštenika M. S. (45) jedan otac je optužio za loš uticaj na njegovog sina, bivšeg bogoslova. Prvobitno nije utvrđeno zlostavljanje, ali su se prošle nedelje pojavile nove anonimne optužbe u Nacionalu, pa je pokrenuta nova istraga i on je razrešen službe.

Na pitanje novinara zašto te podatke nije izneo ranije, kao i da li u hrvatskoj crkvi postoji sistemsko zataškavanje, Uzinić je odgovorio da je reč o tajnim procesima.

"Ne bih se usudio da kažem da se zataškava. Hrvatska biskupska konferencija tek treba da utvrdi pravo stanje stvari", rekao je on.

Naveo je da je crkva želela da zaštiti dobar glas povređenih osoba i žrtava, ali i zlostavljača, dok se optužbe ne potvrde, te da je njemu bilo najvažnije da se sprovedu kvalitetni procesi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa