Region

Grlić Radman: BiH bi do sledeće godine mogla da otvori pregovore o članstvu u EU

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2023

-

15:23

Grlić Radman: BiH bi do sledeće godine mogla da otvori pregovore o članstvu u EU
Grlić Radman: BiH bi do sledeće godine mogla da otvori pregovore o članstvu u EU - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je Hrvatska glasna zagovornica evropske perspektive Bosne i Hercegovine, kao i da veruje da bi BiH sledeće godine mogla da otvori pregovore o članstvu u EU.

"To je deo naše nacionalne strategije koja se temelji na stabilnosti cele regije. Hrvatska će, stoga, učiniti sve što može da pomogne BiH u ispunjavanju postavljenih kriterijuma za članstvo u EU nudeći i njoj i drugim zemljama regije razmerno sveža i relevantna iskustva iz pristupnog procesa", rekao je Grlić Radman prilikom posete BiH, prenosi portal Klix.ba.

On je dodao da će Hrvatska, nakon preuzimanja predsedavanja Većem Jadransko-jonske inicijative, iskoristiti tu poziciju kako bi se proces pregovora uspešno nastavio, sa ciljem ubrzanja evropskih integracija.

Istakao je da bi strategiju proširenja trebalo prilagoditi novim izazovima, posebno na planu temeljnih prava i tržišta, kao i digitalne i zelene tranzicije.

Kao poseban izazov, Grlić Radman je naveo osiguranje energetske nezavisnosti i podsetio da je Hrvatska odlučila da utrostruči kapacitete svog terminala za tečni prirodni gas na Krku kako bi osigurala energetsku sigurnost svim državama šire regije.

Šef hrvatske diplomatije je danas stigao u BiH gde će učestvovati na osmom forumu Evropske unije koji se bavi strategijom za jadransko-jonsku regiju i na godišnjem sastanku Veća Jadransko-jonske inicijative.

Hrvatska preuzima predsedavanje tom inicijativom od BiH koja je pokrenuta 2000. godina potpisivanjem Ankonske deklaracije sa ciljem podsticanja razvoja, jačanja sigurnosti i saradnje, kao i ubrzavanja procesa evropskih integracija.

Uz Hrvatsku i BiH, članice su Albanija, Grčka, Italija, San Marino, Slovenija, Crna Gora, Srbija i Severna Makedonija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa