Region

Korupcijska hobotnica: Kreću ispitivanja bivšeg Bandićevog saradnika, gradonačelnik Zagreba najavljuje nova hapšenja

Komentari

Autor: Jutarnji, Index, Euronews Srbija

15/07/2021

-

11:55

Korupcijska hobotnica: Kreću ispitivanja bivšeg Bandićevog saradnika, gradonačelnik Zagreba najavljuje nova hapšenja
Korupcijska hobotnica: Kreću ispitivanja bivšeg Bandićevog saradnika, gradonačelnik Zagreba najavljuje nova hapšenja - Copyright Prinstcreen YouTube/Dubrovačka televizija, Profimedia, AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Nova akcija policije u Hrvatskoj nastavljena je juče i tom prilikom uhapšeno je još pet osoba zbog korupcije, koje se dovode u vezi sa pokojnim gradonačelnikom Zagreba Milana Bandića, a aktielni prvi čovek glavnog grada Hrvatske Tomislav Tomašević najavio je nova hapšenja.

Najzvučnije ime među uhapšenima juče je bio Patrik Šegota, nekadašnji direktor zagrebačkih Gradskih groblja i bliskog saradnika pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, koji sada radi u Zagrebparkingu. Kako piše Index, on je tokom jutra ispitivan u USKOK-u. Osim Šegote, uhapšena je i njegova sestra Tamara Šegota, dve službenice Opštinskog suda u Sesvetama među kojima je i ćerka prvog predsednika Ustavnog suda Ana-Marija Končić te još jedna osoba.

USKOK i policija bi o hapšenjima trebalo da se oglase nakon ispitivanja svih osumnjičenih, prenose hrvatski mediji, te dodaju i da će tada biti i poznato da li će protiv petoro uhapšenih biti podnete krivične prijave i za koja dela tačno.

Ranije je objavljeno da je akcija hrvatske policije išla u nekoliko krakova, te Indeks saznaje da se u jednom kraku nalaze brat i sestra Patrik i Tamara Šegota i da je u pitanju korupcije u Gradskim grobljima. Drugi krak se odnosi, dodaju, na ostalih troje uhaopenih, među kojima su dve službenice suda, a jedna od njih je direktorka Zemljišnoknjižnog odeljenja u Sesvetama Ana-Marija Končić.

Ko ih sve povezuje

Sve ih povezuje preduzetnik Nenad Bukovec koji je prošli četvrtak počinio samoubistvo na širem području Sesveta. Bukovec je, sumnjaju istražitelji, a prenose hrvatski mediji, imao dogovor sa Šegotom da njegove firme dobiju građevinske poslove koje naručuju Gradska groblja kao filijala Holdinga.

Reč je o nekoliko Bukovčevih građevinskih firmi koje su dobijale poslove od Gradskih groblja, piše Index te dodaje da su dobiajle razne poslove - čišćenje, građenje, popravljanje, saniranje nakon potresa Krematorijuma, Markovog polja, Mirogoja i slično.

Drugi deo dogovora bile su četiri kućice za prodaju cveća ispred Mirogoja. Bukovac je, sumnja se, dogovarao sa Šegotom da se mesta za te kućice ispred groblja dodele firmama iza kojih se zapravo krije on. Za četiri kućice pred Mirogojem javile su se firme koje je, sumnja se, s prijateljima osnovao pokojni preduzetnik, a Šegota se potrudio da baš te firme dobiju kućice.

Kao nagrada za sve ovo Šegoti je preko Notitije, firme njegove sestre, čije se kancelarije danas u Osjeku takođe pretresaju, sagrađena kuća s bazenom na Krku, a dobio je i deo dobiti od građevinskih radova koji su dogovoreni u korist Bukovčevih firmi. Reč je, prenose hrvatski mediji, o iznosu od oko 600.000 kuna (oko 9,4 miliona dinara).

Tomašević: Hapšenja nakon promene vlasti

Prvi čovek Zagreba izjavio je danas da očekuje nova hapšenja. Naime, danas se održava druga sednica Gradske skupština Grada Zagreba, prva prava nakon konstituisanja, a na dnevnom redu će biti, između ostalog, i predlozi odluka o uređenju i delokrugu Gradskih upravnih tela, izmena Odluke o platama, odnosno naknadi za rad i drugim pravima potpredsednika i predsednika Gradske skupštine Joška Klisovića, ali i o kratkoročnom zaduživanju Grada.

Govoreći o hapšenjima koji potresaju Zagreb poslednjih desetak dana, Tomašević je rekao:

"Činjenica je da su hapšenja krenula nakon promene vlasti. Govorili smo da treba još mali korak da se krene rešavati korupcijska hobotnica, a oni sada moraju dokazati svoju nevinost. Ali bolje da se počne raščišćavati ikad nego nikad", zaključio je Tomašević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa