Region

Stranački lideri nakon glasanja očekuju stabilnost i brzo formiranje vlade: Izbori koji određuju pravac Crne Gore

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTCG

11/06/2023

-

20:32

Stranački lideri nakon glasanja očekuju stabilnost i brzo formiranje vlade: Izbori koji određuju pravac Crne Gore
Stranački lideri nakon glasanja očekuju stabilnost i brzo formiranje vlade: Izbori koji određuju pravac Crne Gore - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Građani Crne Gore glasali su danas na parlamentarnim izborima. Uprkos tome što su čelnici države i predstavnici političkih partija koje učestvuju na izborima poručili glasačima da izađu na birališta i iskoriste svoje glasačko pravo, odziv građana je bio slabiji nego u prethodnim izbornim ciklusima.

Pravo glasa imalo je 542.468 građana, koji su mogli da biraju između 15 lista koje su učestvovale na ovim izborima. 

 

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je nakon glasanja da je vrlo važno da građani Crne Gore danas izađu i iskoriste svoje glasačko pravo, i da na osnovu toga crnogorska skupština, kako je rekao, na puno adekvatniji način reflektuje onu političku snagu koja trenutno postoji u Crnoj Gori.

Tanjug/AP/Risto Božović

 

On je rekao da očekuje da čim se crnogorska skupština konstituiše i nastavi započeti proces konsultacija, kao i da se do kraja ovog leta dođe do važnih imenovanja u pravosuđu. To bi bio korak koji će biti primećen u izveštaju o progresu, rekao je Milatović i dodao da je dobar izveštaj u tom smislu neophodan da za ubrzan nastavak evropskog puta. 

Na pitanje novinara o mandataru buduće vlade, Milatović je rekao da nema nijedno ime u planu i da će to zavisiti od rezultata izbora, odnosno volje građana Crne Gore, a da će on, kako je naveo, u skladu sa Ustavom nakon konsultacija dati mandat novom mandataru. 

"Što se tiče formiranja Vlade, nadam se da biti formirana na brz i efikasan način, mislim da je to i potreba građana, u skladu sa izbornom voljom građana i da bi ta vlada trebalo da nastavi reformski put, u nekim poljima da ga ubrza. Ovde pre svega mislim na unapređenje životnog standarda građana, vladavine prava u Crnoj Gori i ubrzanja našeg evropskog puta", poručio je Milatović, prenosi Medija biro.

Abazović: Nadam se da će građani izabrati dobro

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas, nakon glasanja, da se nada da će građani Crne Gore izabrati dobro.

"Nadam se da ćemo imati veliki rifreš i u državnom parlamentu i u drugim institucijama i najvažnije je da se nakon toga stvori većina koja našu državu može dalje ubrzano voditi prema Evropskoj uniji", istakao je Abazović.

Kako je rekao, veoma je zadovoljan svime što je pratilo izborni proces, kao i onim što je bilo na predsedničkim izborima.

"Naša država je definitivno na pravom putu i ja želim svima da čestitam koji daju doprinos da se stvorila ovakva klima u kojoj se ogromna većina političkih subjekata takmiči oko prezentacije ekonomskih programa, a ne oko nekih tema svađalica koje su bile karakteristične u nekom drugom izbornom procesu", naveo je premijer Crne Gore.

Spajić: Izbori važni jer od njih zavisi kako će izgledati život

Nosilac liste Pokreta Evropa sad Milojko Spajić rekao je danas nakon glasanja da su izbori važni, jer od njih zavisi kako će izgledati život u naredne četiri godine u Crnoj Gori. 

Tanjug/AP/Risto Božović

 

"Svaki izbori su praznik demokratije, parlamentarni izbori su posebno bitni, razumemo da su građani umorni od crnogorskog stila politike. Parlamentarni izbori znače život sledeće četiri godine, jer će parlament biti taj koji će izglasavati život, sve reforme, sve zakone, za sve nas", poručio je on.

Smatra da su građani umorni od politike, od svih napada i tema koje nisu bitne za građane i dodaje da će se to završiti sa ovim izborima, prenosi Media biro. 

Bečić: Na ovim izborima građani glasaju "za nešto, a ne protiv nečega"

Nosilac koalicione liste "Hrabro se broji!" Aleksa Bečić poručio je da konačno u Crnoj Gori postoji slobodan demokratski ambijent za glasanje i da građani na ovim izborima glasaju "za nešto, a ne protiv nečega". 

"Imali smo čitav niz izbornih procesa u proteklih devet meseci i želim da pozovem građane da iskoriste svoje biračko pravo i da daju svoj glas ozbiljnim i odgovornim politikam, jer je Crnoj Gori potrebna stabilnost", poručio je on.  

Euronews/Stefan Goranović

 

On je dodao da bez obzira na veliki broj lista i konkurenciju očekuje da će njegova koalicija ostvariti izuzetan rezultat. 

"Koalicija Hrabro se broji! je potrebna zbog stabilnosti buduće vlade i parlamentarne većine, što jača lista koju predvodim ,to je jača i buduća vlada. Kao što ste videli u predizbornoj kampanji niko nema dileme da će lista koju predvodim biti kičma i okosnica vlade i buduće parlamentarne većine", poručio je on.  

Bečić je poručio i da ne žele da na bilo koji način buduću vlast formiraju sa Demokratskom partijom socijalista. 

"Tako da smo jasno saopštili sa kime ne želimo, što se tiče drugih političkih subjekata, svi oni koji žele da nastavimo odlučnu i hrabru borbu protiv mafije, da ekonomski i socijalno uzdižemo građane, da jačamo građansku pomirenu i evropsku Crnu Goru, da poštujemo međunardno preuzete obaveze, da unapređujemo regionalnu saradnju - naši su potencijalni koalicioni partneri", poručio je nosilac koalicione liste "Hrabro se broji!". 

Medojević: Navikavamo se na slobodu

Nosilac izborne liste "Pokret za promjene - Prvo Crna Gora - Reforme za spas zemlje" Nebojša Medojević rekao je danas nakon glasanja da su ovo prvi izbori gde se građani slobodno izjašnjavaju.

Naveo je da su ovi izbori veoma specifični te da, kakao je kazao, sloboda nije laka.

"Veoma su specifični izbori. Na jučerašnji dan preko 50 osto građana koji su hteli da izađu na izbore, još se nisu opredelili za koga da glasaju, što znači da sloboda nije laka. Sloboda je teška i podrazumeva odgovornost i ja se nadam da će danas sve proći u miru i da ćemo imati prve fer i slobodne izbore, i da vidimo koliko su se građani Crne Gore navikli na slobodu", rekao je Medojević. 

Živković: Očekujem da će Crna Gora dobiti stabilnu vladu

Predsednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković izjavio je danas da se nada da će nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ta zemlja dobiti stabilnu političku vlast koja će Crnu Goru povesti putem prosperiteta i evrointegracija.

Nakon što je glasao u svojoj izbornoj jedinici u Pljevljima, Živković je rekao i da veruje da će nakon sledeće noći svi moći jedni drugima da čestitaju na još jednom uspešnom danu. 

Đukanović: Očekujem da CG potvrdi svoje opredeljenje, a to je EU

Bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da očekuje da će nakon današnjih parlamentarnih izbora Crna Gora dobiti vlast koja će odgovarati njenim strateškim interesima i koja će nastaviti da zemlju vodi ka Evropi.

On je ocenio da će se vlast u Grnoj Gori vrlo brzo formirati i da će već večeras sve biti jasno.

"Očekujem da CG potvrdi svoje opredeljenje da se dalje razvija kao antifašistička, građanska i evropska država. Da nastavi put kojim je krenula posle 21. maja 2006. a to je put kojim se veoma dinamično i stabilno kretala do pre oko tri godine kada je zastala i počela da pokazuje izvesno kolebanje koje izaziva podozrenje međunarodne zajednice", kazao je Đukanović novinarima posle glasanja.

Euronews/Stefan Goranović

 

Perić: Građani odlučuju kojim pravcem ide Crne Gora

Nosilac izborne liste pokreta Preokret Srđan Perić izjavio je danas da građani Crne Gore na današnjim parlamentarnim izborima odlučuju kojim pravcem ide država.

On je, nakon glasanja u Podgorici, rekao da građani danas treba da se slobodno izjasne.

"Ovo je dan koji treba da podseti da je svako od nas obavezan na ono što je obećavao građanima u predizbornoj kampanji. Ovo je neka vrsta ugovornog odnosa koji treba da traje tokom celog mandata parlamenta", rekao je Perić.

Komentari (0)

Evropa