Region

OEBS: Izbori u Crnoj Gori pluralistički, ali zakonska reforma i dalje potrebna

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2023

-

16:53

OEBS: Izbori u Crnoj Gori pluralistički, ali zakonska reforma i dalje potrebna
OEBS: Izbori u Crnoj Gori pluralistički, ali zakonska reforma i dalje potrebna - Copyright Tanjug/MEDIA BIRO

veličina teksta

Aa Aa

Prevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori bili su konkurentni i biračima je ponuđen širok spektar izbora, ali proces je bio oslabljen zakonskim nedostacima, kao i polarizovanim medijskim okruženjem i retorikom u kampanji koja izaziva podele, navode međunarodni posmatrači u današnjem saopštenju.

Zajednička posmatračka misija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) i Evropskog parlamenta (EP) utvrdila je da su izbori dobro vođeni i da pravni okvir obezbeđuje osnovu za održavanje demokratskih izbora, uprkos brojnim prazninama i nedoslednostima, ostavljajući većinu prethodnih preporuka nererealzovanim, preneo je Rojters.

"Birači su imali niz izbora na jučerašnjem izbornom postupku, a osnovne slobode su poštovane tokom kampanje", rekla je šefica posmatračke misije ODIHR-a Nina Suomalainen, ali je naglasila da postoji jasna potreba za izbornom reformom, kako bi bile zatvorene preostale praznine i nejasnoće i ojačan sistem za buduće izbore.

Napominje se da su izbori održani u pozadini duge institucionalne i ustavne krize.

"Pravna i politička nesigurnost u vezi sa datumom izbora doprinela je skromnom početku kampanje, koja se pojačala tek dve nedelje pre dana glasanja", navodi se i dodaje da su tokom kampanje, neki kandidati pribegli populističkoj retorici, kao i retorici koja izaziva podele, često na nacionalnoj i verskoj osnovi.

U saopštenju se ističe da, iako je korišćenje javnih resursa tokom kampanje zabranjeno zakonom, u izbornom periodu sklopljeni su brojni javni ugovori o radu.

"Pored toga, nedostajala je jasna razlika između uloge nekih kandidata, koji su takođe visoki zvaničnici, uključujući i njihove aktivnosti na društvenim medijima", napisano je u saopštenju.

Ističe se da su žene i dalje nedovoljno zastupljene u političkom životu, uglavnom zato što stranke ne uspevaju da promovišu svoje učešće iznad zakonskog minimuma.

"Sa 15 lista kandidata, izbori su bili konkurentni i svi kandidati su imali jednake mogućnosti u kampanji, ali žene su ostale nedovoljno zastupljene, kultura rodne ravnopravnosti je i dalje niska, a nasilje nad ženama koje ulaze u politiku nije neuobičajeno – posebno na društvenim medijima", rekao je šef delegacije PSSE Rajnhold Lopatka.

Dodaje se da je dugogodišnja zabrinutost oko tačnosti biračkog spiska nastavila da slabi poverenje javnosti u registraciju birača, a u procesu prikupljanja potpisa kandidata potrebne su dodatne mere zaštite kako bi bila izbegnuta zloupotreba.

Napomenuto je kako je sam izborni dan protekao mirno i profesionalno vođen, iako tokom prebrojavanja nisu uvek poštovane neke proceduralne mere zaštite.

"Izbori su protekli dobro i nadamo se da će novi parlament pružiti podršku vladi neophodnu za sprovođenje dugo očekivanih i preko potrebnih reformi", rekao je šef delegacije EP Nikos Papandreu i istakao da će to biti moguće samo kada postoji stabilno i konsenzualno političko okruženje, politički prostor u kojem partijske razlike neće biti prepreka inkluzivnom i pravičnom rastu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa