Region

Objavljeni novi preliminarni rezultati izbora u Crnoj Gori: Pokretu Evropa sad mandat više - 24

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vijesti

12/06/2023

-

10:31

Objavljeni novi preliminarni rezultati izbora u Crnoj Gori: Pokretu Evropa sad mandat više - 24
Objavljeni novi preliminarni rezultati izbora u Crnoj Gori: Pokretu Evropa sad mandat više - 24 - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) saopštio je najnovije preliminarne rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji pokazuju da Pokret Evropa sad (PES) u odnosu na sinoćne projekcije ima mandat više - tačnije 24.

Taj Pokret je nakon 99,5 obrađenog ukupnog biračkog tela osvojio je 25,6 odsto glasova, prenose Vijesti.

Demokratska partija socijalista ima 21 mandat, odnosno 23,2 odsto glasova, a slede "Za budućnost" Crne Gore (NSD i DNP) sa 13 mandata, Hrabro se broji (Demokrate i GP URA) 11, Bošnjačka stranka šest, dok je Socijalistička narodna partija (SNP) dobila dva poslanička mesta.

Isto toliko poslanika imaće Albanski forum, a po jedan Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa.

Bez parlamentarnog statusa ostala je Socijaldemokratska partija (SDP), a njoj je, kako je rekla izvršna direktorka CeMI Ana Nenezić, nedostajalo oko 300 do 350 glasova za mandat.

U Crnoj su u nedelju održani vanredni parlamentarni izbori, a pravo glasa na trećem izbornom ciklusu za manje od devet meseci, od oktobarskih lokalnih izbora i predsedničkih u aprilu ove godine, imalo je 542.468 birača, a iskoristilo ga je oko 56 odsto upisanih u spiskove. Na izborima je učestvovalo 15 koalicija i partija. 

MIlojko Spajić, nosilac liste Pokreta Evropa sad je na konferenciji za medije predstavljen kao budući premijer Crne Gore. On je rekao da je ovo velika pobeda za PES.

"Od statusa vanparlamentarne stranke postali smo najveća stranka u Crnoj Gori za godinu dana, uprkos svim pritiscima i zloupotrebi državnih resursa. Zadovoljni smo rezultatima. Očekujemo da se vlada što pre formira. Nećemo se poneti u ovoj pobedi i razgovaraćemo sa svima koji dele naše vrednosti", naveo je Spajić.

Na pitanje sa kim bi pravili vlast, Spajić je rekao da se jasno izjasnio s kim neće u koaliciju - sa Demokratskom partijom socijalista i Građanskim pokretom URA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa