Region

IZBORI U CRNOJ GORI Najveća podrška Pokretu Evropa sad i koaliciji oko DPS, Spajić najavljen kao budući premijer

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2023

-

09:05

IZBORI U CRNOJ GORI Najveća podrška Pokretu Evropa sad i koaliciji oko DPS, Spajić najavljen kao budući premijer
IZBORI U CRNOJ GORI Najveća podrška Pokretu Evropa sad i koaliciji oko DPS, Spajić najavljen kao budući premijer - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

U Crnoj su održani  vanredni parlamentarni izbori. Pravo glasa na trećem izbornom ciklusu za manje od devet meseci, od oktobarskih lokalnih izbora i predsedničkih u aprilu ove godine, ima lo je 542.468 birača, a iskoristilo ga je oko 56 odsto upisanih u spiskove. Na izborima je učestvovalo 15 koalicija i partija. 

Ključni događaji:

  • Najviše mandata za Pokret Evropa sad i koaliciju oko DPS
  • Spajić predstavljen kao budući premijer Crne Gore: Nećemo u koaliciju s DPS i URA
  • DPS se neće oglašavati dok ne prebroje sve glasove
  • Ibrahimović: Najveći uspeh Bošnjačke stranke od osnivanja
  • Za neke od 15 izbornih lista tek sutra će se znati da li su prešle cenzus
  • Birališta u Crnoj Gori otvorena u sedam sati, a glasa se do 20 časova
  • CDT do zatvaranja biračkih mesta glasalo je 56.4 odsto birača
  • CDT: Izlaznost do 19 časova je 50,3 odsto
  • Mugoša: Bez prigovora Državnoj izbornoj komisiji
  • CDT: Do 18 časova glasalo je 45,5 odsto upisanih birača
  • CeMI: Do 17 časova glasalo je 42,20 odsto upisanih birača, izlaznost bi mogla da bude najmanja od uvođenja višestranačja
  • CDT procenjuje da je izlaznost do 15 sati 35,1 odsto, a CeMi da je 35,8 odsto.
  • Na izborima učestvuje 15 koalicija i partija, pravo glasa ima više od 542.000 birača
  • Između predsedničkih i parlamentarnih izbora dogodile su se značajne promene na političkoj sceni Crne Gore

Kako protiče izborni dan u Crnoj Gori pratite iz časa u čas u našem LIVE blogu

Rezultati CEMI pri obrađenih 99 odsto uzorka

U mandatima to izgleda ovako

Projekcija rezultata CDT na osnovu 100 odsto uzorka

Prema podacima CDT-a na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka Evropa Sad ima 26 odsto glasova, odnosno 24 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 15,1 odsto (14 mandata), a koalicija "Zajedno" okupljena oko DPS-a 23 odsto (21 mandat),a lista građanskog pokreta URA i Demokrata 13 odsto (12 mandata). 

Prema njihovim podacima na birališta je izašlo 56.4 odsto glasača.

Twitter/@CDT_CrnaGora

 

23.50 Joković: Ostvaren zadovoljavajući rezultat

Predsednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da je lista te stranke i DEMOS-a ostvarila zadovoljavajući rezultat. U obraćanju u izbornom štabu, Joković je kazao da su pobedili one koji su želeli, kako je naveo, "posebno neke bivše naše", da SNP ne pređe cenzus i uđe u parlament.

"Pokazali smo da smo neuništivi i SNP će raditi još bolje, ali sigurno sa onima koji su prošlu školu SNP-a, sa onima koji su u SNP-u zato što vole SNP, a ne sa onima koji su dolazili radi ličnih interesa i privilegija", kazao je Joković.

Rekao je da su Crnoj Gori potrebne promene, posebno na polju ekonomije i vladavine prava.

23.22 Knežević: Rezultat koji je malo ko očekivao

Nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević kazao je da očekuje da će ovaj savez imati 15 poslanika u narednom sazivu Skupštine i da je ovakav rezultat malo ko očekivao, a da su ovi izbori pokazali da je ova koalicija neuništiva.

"Stabilne, demokratske i evropske Vlade nema bez koalicije Za budućnost Crne Gore", kazao je Knežević i rekao da je ovaj savez spreman za dogovor sa parlamentarnom većinom od 30. avgusta. 

"Otvoreni smo za svaku vrstu dogovora sa parlamentrarnom većinom, ali ne sme se vlada praviti na način da je prave oni koji nisu nastupili na izborima", kazao je Knežević i poručio da se ne smeku u ponavljati greške od 30. avgusta. 

23.17 Živković: Bez DPS nema stabilne i reformske vlade Crne Gore

Nosilac liste Zajedno okupljene oko DPS Danijel Živković poručio je večeras da je ova stranka pokazala da je najjača politička partija i da bez nje nema stabilne vlade Crne Gore. Rekao je da su spremni na saradnju sa svima koji poštuju tekovine DPS.

"Na osnovu prebrojanih svih glasova, DPS ima 18 mandata, druga je PES sa 17 mandata što potvrđuje činjenicu da je DPS jača i od čelika", rekao je Živković.

Izborni rezultat smo, dodao je, ostvari zajedno sa SD, LP i DUA

"Dakle, ova koalicija je svojom snagom potvrdila političku relevantnost, bez koalicije Zajedno nema stabilne, reformske, evropske vlade", poručio je Živković.

Dodao je da je DPS pokazao i na ovim izborima političku relevantnost, a to je da će ova stranka, kako je kazao, diktirati tempo promena.

22.49 Bečić: Bez "Hrabro se broji" nema stabilne vlade

"Ovo je najbolji rezultat naše parlamentarne liste do sada", rekao je večeras nosilac koalicione liste "Hrabro se broji" Aleksa Bečić.

Bečić je u obraćanju rekao da se njihovi rezultati poklapaju sa rezultatima CDT-a.

"Hrabro se broji osvojila je 13 odsto, odnosno 12 poslaničkih mandata. Stabilne vlade i stabilne parlamentarne većine nema bez koalicije "Hrabro se broji", istakao je on.

Lider Ura Dritan Abazović poručio je da je večras pobedila evropska, građanska i ekološka Crna Gora.

"Izuzetno smo zadovoljni rezultatom, dileme nema ne da nema vlade bez nas, već je ova koalicija glavna okosnica buduće vlade Crne Gore. Još važnije je da su izbori održani u fer i demokratkoj atmosferi i da je Crna Gora prešla još jednu stepenicu političke kulture", rekao je Abazović.

22.32  Spajić predstavljen kao budući premijer Crne Gore: Nećemo u koaliciju s DPS i URA

MIlojko Spajić, nosilac liste Pokreta Evropa sad je na konferenciji za medije predstavljen kao budući premijer Crne Gore.

On je rekao da je ovo velika pobeda za PES.

"Od statusa vanparlamentarne stranke postali smo najveća stranka u Crnoj Gori za godinu dana, uprkos svim pritiscima i zloupotrebi državnih resursa. Zadovoljni smo rezultatima. Očekujemo da se vlada što pre formira. Nećemo se poneti u ovoj pobedi i razgovaraćemo sa svima koji dele naše vrednosti", naveo je Spajić.

Na pitanje sa kim bi pravili vlast, Spajić je rekao da se jasno izjasnio s kim neće u koaliciju - sa Demokratskom partijom socijalista i Građanskim pokretom URA.

braćanju u sedištu stranke prisustvovao je i bivši premijer Zdravko Krivokapić.

22.27 Jakšić Stojanović: PES će oregovarati sa svima, osim sa DPS

Anđela Jakšić Stojanović iz Pokreta Evropa izjavila je večeras da će PES i sa malom izlaznošću na vanrednim parlamentarnim izborima biti najjača stranka i da će dati premijera, a to je nosilac list Milojko Spajić. Govoreći o razgovorima i pregovorima o formiranju buduće vlade, ona je kazala da PES neće formirati predizobrnu koaliciju sa DPS, a da sa listom Za budućnost Crne Gore - hoće.

"Velika je razlika između DPS i Za budućnost Crne Gore. Jer, za mene je, DPS sinonim za sve loše što se dešavalo u crnogorskom društvu. Oni jesu proevropska stranka, ali to ne menja činjenicu da pregovori traju godinama, da postoje veze sa organizovanim kriminalom, uprkos svim zamerkama koje imamo i prema ZBCG", rekla je Jakšić Stojanović.

Ako se dokaže da URA ima veze sa slučajem južnokorejskog kralja kriptovalute Do Kvonom diskvalifikovali su se iz pregovora o formiranu nove vlade sa PES.

"Mi ćemo razgovarati sa svima, osim sa DPS. Razgovaraćemo i sa Bošnjačkom strankom. Milsim da je lekovito za Crnu Gori, DPS i njegove koalicione partnere da budu u opoziciji i da će tako dati mnogo veći doprinos razvoju crnogorskog društva", rekla je Jakšić Stojanović u emisiji Izborna noć na Televiziji Vijesti.

22.22 Nikolić: DPS se neće oglašavati dok ne prebroje sve glasove

Portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić kazao je da se koalicija "Zajedno" neće oglašavati dok ne prebroje sve glasove. To se, kako je rekao, može očekivati nakon 22.30 časova.

Tvrdi da će DPS, prema njihovim podacima, biti pojedinačno najjači politički subjekt u parlamentu.

"Od hiljadu ili dvije hiljade glasova zavisi raspored sedam mandata u Skupštini... Imamo četiri liste gde 0,1 odsto može opredeliti sudbinu parlamentarnog statusa, nećemo izlaziti sa zvaničnim podacima dok ne unesemo svih 305.000 glasova, koji su danas učestvovali na izborima. Uneto je oko 268 hiljada", naveo je on u štabu koalicije "Zajedno".

22.11 U sedištu Pokreta Evropa sad počelo je slavlje uz vatromet

22.07 Knežević: Spremni smo da napravimo vladu sa većinom iz 2020. godine

Nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević rekao je večeras da je ta koalicija spremna da formira vladu sa većinom iz 2020. godine, a da DPS i njene koalicione partnere ne vide kao bilo kakvu opciju za formiranje vlade.

On je objasnio da to podrazumeva da se bez koalicije "Za budućnost Crne Gore"  ne može formirati Vlada, prenosi RTCG. 

"Prethodna iskustva od 2020. nam govore da je neophodna stabilna Vlada. Spremni smo da formiramo Vladu sa svim subjektima koji su činili parlamentarnu većinu nakon 30. avgusta 2020. godine. Ne vidimo Demokratsku partiju socijalista i njene koalicione partnere kao bilo kakvu opciju za formiranje Vlade", poručio je Knežević. 

21.30 Bešić: Ne očekujem stabilnu vladu, očekujem nove izbore

Profesor i analitičar Miloš Bešić ocenio je večeras da do sada objavljeni nepotpuni podaci vanrednih parlamentarnih izbora ukazuju na to da nova vlada Crne Gore ipak neće biti stabilna i očekuje da novi izbori budu održani za dve godine.

"Meni se čini da je su ovi izbor dobar presek stanja", rekao je Bešić u izbornoj noći u studiju podgoričkih TV Vijesti.

Bešić je rekao da je kampanja uoči ovih izbora i sam izborni proces najinteresantnijji, ali istovremeno i najdosadniji u istoriji Crne Gore.

21.99 PES: Najjača smo partija na izborima

Filip Ivanović iz Pokreta Evropa sad saoštio je na konferenciji za medije da je nakon 50 odsto prebrojanih glasova ova stranka osvojila 29 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, sa trendom rasta ka 30 odsto.

"To znači da je Evropa sad sada ubedljivo najjača lista", rekao je predstavnik PES Filip Ivanović na konferenciji za novinare.

Kako je rečeno, na drugom mestu po broju osvojenih glasova sa 23,8 odsto je koalicija "Zajedno" koju predvodi Demokratska partija socijalista na čijem je čelu godinama bio bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Lista "Za budućnost Crne Gore" koju predvodi Milan Knežević ima podrku 15,6 odsto biračkog tela, a lista "Hrabro se broji" koju vode bivši premijer Dritan Abazović i nekadašnji predsednik Skupštine Aleksa Bečić - 12,6 odsto.

Tanjug/MEDIABIRO

 

 

21.18 Ibrahimović: Najveći uspeh Bošnjačke stranke od osnivanja

Nosilac liste "Jasno je Bošnjačka stranka" Ervin Ibrahimović izjavio je večeras da je ova stranka ostvarila najveći uspeh od svog osnivanja. 

"Građani su prepoznli ispravnu politiku BS i dali glas za partiju koja je za evropsku Crnu Goru. Nema evropske Crne Gore bez Bošnjaka, poručujem da ćemo sve uraditi da u što kraćem periodu budemo prva sledeća članica Evropske unije", rekao je Ibrahimović u izjavi za TVCG.

Prema preliminarnim rezultatima BS je osvojila 6,8 odsto glasova, odnosno 6 mandata.

20.40 Cemi objavio prve rezultate

Cemi je objavio prve rezultate nakon prebrojanih 55 odsto uzorka. Prema njima, najveću podršku 25,8 odsto ima Evropa sad, DPS; SD DUA i LPA imaju 20 odsto, NSD, DNP i RP ostvarili su 15,8, a Demokrate i URA - 12,4. BS je, ostvarila 6,9 odsto podrške.

20.34 Stranački lideri optimistični nakon glasanja

Lideri stranaka u Crnoj Gori danas su izrazili nadu da će glasači svojom voljem odrediti pravac kretanja države u naredne četiri godine. Šta su nakon glasanja poručili Milatović. Abazović, Bečić, Spajić, Đukanović, Medojević, Živković i Perić pročitajte u odvojenoj vesti.

20.30 CDT: Na parlamentarnim izborima glasalo 56,4 odsto birača

Prema podacima CDT do zatvaranja biračkih mesta glasalo je 56.4 odsto birača ili oko 305.760 upisanih u birački spisak.

 

 

20.00 Zatvorena biračka mesta

19.16 CDT: Izlaznost do 19 iznad 50 odsto

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 19 sati glasalo je 50,30 odsto, oko 272.850 upisanih birača.

Prema podacima Cemija izlaznost je 50,8 odsto. Kako navode u istom periodu u prvom krugu predsedničkih izbora 2023. izašlo je 60,5 odsto, dok je na paralamentarnim izbori 2020 odziv birača bio 74.9 odsto.

18.45 Mugoša: Bez prigovora Državnoj izbornoj komisiji

Državnoj izbornoj komisiji (DIK), kao ni opštinskim izbornim komisijama, do sada nije podnesen nijedan prigovor na izborni proces, saopštio je predsednik tog tela Nikola Mugoša.

Mugoša je za Televiziju Crne Gore (TVCG) istakao da izborni dan protiče u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

"Generalno, do ovog trenuta nije podnesen nijedan prigovor. Uočene su određene smetnje i sitni tehnički problemi, ali ne nepravilnosti koje bi značajno uticale na zakonitost izbornog dana", kazao je on.

18.30 CDT: Do 18 časova glasalo je 45,5 odsto upisanih birača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 18 sati glasalo je 45,5 odsto upisanih birača.

18.04 Nenezić: Izlaznost bi mogla da bude najmanja od uvođenja višestranačja

Izvršna direktorka  Centra za monitoring i istraživanja (CeMI) Ana Nenezić ocenila je da bi izborni dan u Crnoj Gori mogao da bude završen sa izlaznošću od oko 60 odsto, što bi bio najmanji odziv birača od uvođenja višestranačja. Na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 17 sati na birališta je izašlo 42,2 odsto birača.

"Ako se ovaj trend danas nastavi idemo ka izlaznosti od 60 odsto. Ako to bude tako onda govorimo o najnižoj izlaznosti od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori”, saopštila je Nenezić.

Prema njenim rečima, razlozi za to su različiti i podseća da su ovo treći izbori u poslednja četiri meseca, te da je sigurno, kaže, došlo da zamora kod birača. 

"Pored toga i turistička sezona je, pa je jedan broj birača sigurno na sezonskom radu. Tome treba dodati i ono što je opšte razočaranje birača”, navela je Nenezić.

17.55 Jedno biračko mesto u Tuzima zatvoreno zbog nepravilnosti

Jedno biračko mesto u Opštini Tuzi je zatvoreno nakon što član biračkog odbora napustio biračko mesto sa glasačkim listićima namenjenim za glasanje putem pisma. Prema informacijama CeMI-ja, reagovala je i policija.

„Nakon što je u Tuzima, na BM 21, član biračkog odbora napustio biračko mesto sa glasačkim listićima namenjenim za glasanje putem pisma, i nakon reakcije policije, odlučeno je se ovo BM zatvori“, saopšteno je iz CeMI na Tviteru.

17.19 CeMI: Do 17 časova glasalo je 42,20 odsto upisanih birača

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) do 17 sati glasalo je 42,20 odsto upisanih birača, pri čemu je izlaznost najmanja na jugu zemlje (36,1 odsto), u centralnom delu glasalo je 44, a na severu 44,5 odsto birača.

16.38 PES: Do 16 časova izlaznost 39,16 odsto

Iz Pokreta Evropa sad saopaštili su da je, prema njihovim podacima, izlaznost do 16 časova 39,16 odsto.

"Na nivou centralnog regiona izlaznost je 39.96odsto, na nivou sjevernog regiona izlaznost je: 41.36 odsto. a na nivou južnog regiona izlaznost je: 32.47 odsto".

16.20 "Hrabro se broji": Do 16 časova 39,08 odsto izašlih

Iz Koalicije "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji!" saopšteno je da je prema njihovim podacima izlaznost na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do četiri sata - 39,08 odsto.

15.15 CDT i CeMI: Do 15 časova izlaznost viša od 35 odsto

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 15 sati glasalo je 35,1 odsto upisanih birača, odnosno 190.750 građana. Centar za monitoring i istraživenje (CeMI) izlaznost do istog perioda je 35,80 odsto. 

Na parlamentarnim izborima 2016. godine u istom periodu glasalo je 48,2 odsto birača. Na predsedničkim izborima 2018. godine do 15 sati glasalo je do 41,9 odsto birača.

U prvom krugu predsedničkih izbora 2023. godine do 15 sati glasalo je 45,4 odsto a u drugom 49,8 odsto birača.

 

 

14.53 "Crta se nova arhitektura političke scene u Crnoj Gori": Pavićević o izbornom danu

Izbori u Crnoj Gori više nisu pitanje opstanka, izjavio je politikolog Vladimir Pavićević, komentarišući nisku izlaznost birača na parlamentarnim izborima. Kako je rekao, do sada se beleži veoma niska izlaznost za crnogorske prilike, naročito u poređenju sa prethodnim parlamentarnim izborima održanim 2020. godine.

"To je jedan od signala da su u crnogorskom društvu splasnule tenzije. Izbori nisu više pitanje opstanka. Nisu više pitanje života i smrti", istakao je Pavićević za Tanjug.

On je rekao da se nada izlaznosti od najmanje 60 odsto, jer bi tako, prema njegovim rečima, moglo da se kaže u punoj meri da su građani iskoristili mogućnost da odluče kome da daju mandat na pravi način.

Pavićević je ocenio da se "crta nova arhitektura" političke scene u Crnoj Gori i da je teško prognozirati kako će ko proći na izborima.

14.21 Odobreno 1,52 odsto zahteva za glasanje putem pisma

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da su birački odbori odobrili 1,52 odsto zahteva za glasanje putem pisma, što je oko 8.300 od ukupnog broja upisanih birača.

13.50 Prvi rezultati se očekuju brzo, dva faktora ključna za postizborni period

U prvom i drugom krugu nedavnih predsedničkih izbora u Crnoj Gori relativno brzo su CeMi i CDT objavljivali relevantne rezultate. Miloš Vukanović iz Centra za monitoring i istraživanje je nedavno za Euronews Srbiaj rekao da prve projekcije večeras očekuje već oko devet časova. 

Inače, u Crnoj Gori 15 dana pred izbore nema objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnjenja.  

Vukanović je rekao da će, kada je reč o postizbornom periodu, biti značajna dva faktora. Prvi je koliko će stranaka preći cenzus, što će uticati na sudbinu pregovora o novoj vladi. A drugo, kako je naveo, biće interesantno kakve će se koalicije praviti i koliko će se partije držati onoga što je rečeno u kampanji. 

Euronews/Stefan Goranović

 

13.38 Novi podaci o izlaznosti, DIK: Izborni dan protiče bez neregularnosti

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 13 sati glasalo je 27,4 odsto upisanih birača, odnosno 148.900 građana. Prema podacima CeMI, do tog vremena je izašlo 28,10 odsto upisanih birača. 

U međuvremenu je Državna izborna komisija saopštila podstke o izlaznosti do podneva koji pokazuju da je izlaznost do tog trenutka bila 21,7 odsto.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša rekao je na konferenciji za novinare da izborni dan za sada protiče bez neregularnosti.

13.05 Političari na biračkim mestima

Biračka mesta u Crnoj Gori otvorena jutros u sedam sati, a svoje građansko pravo koriste i političari. Prema pisanju portala Vijesti u Podgorici su jutros glasali: nosilac liste "Preokret za sigurnu Crnu Goru" Srđan Perić, kandidat za poslanika "Narodne koalicije - Složno i tačka" i predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, nosilac izborne liste "Pokret za promjene - Prvo Crna Gora - Nebojša Medojević - Reforme za spas zemlje", nosilac liste Pokreta Evropa sad Milojko Spajić i kandidat za poslanika "Narodne koalicije - Složno i tačka" i predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

U Cetinju je glasao nosilac liste SDP "Za našu kuću", Nikola Đurašković. U Kotoru je glasala i kandidatkinja za poslanicu "Narodne koalicije - Složno i tačka" i predsednica Skupštine Opštine Kotor Maja Mršulja.

U Zeti je glasao nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević, a u Škaljarima nosilac liste "Narodne koalicije - Složno i tačka" Dejan Vukšić.

Predsednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, glasao je takođe jutros u ovom gradu, a to je uradio i  Nemanja Vuković, predsednik Skupštine Opštine Nikšić.

12.39 CDT: Odziv birača do podne 22 odsto

Prema podacima CDT-a, do 12 sati glasalo je 22 odsto ili oko 119.500 birača. 

12.25 Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbija iz Podgorice i anketu sa građanima

 

11.57 Tumačenje podataka o izlaznosti: Šta bi mogao da znači visok odziv građana, a šta nizak?

Miloš Vukanović iz Centra za monitoring i istraživanje rekao je u petak za Euronews Srbija da je teško očekivati veću izlaznost od one koja je bila 2020. godine.

"Zapravo to bi bilo iznenađujuće. Ta neočekivana visoka izlaznsot mogla bi da sugeriše na malo veće političke promene. Međutim, ukoliko dođe do manje izlaznosti, a to možemo da očekujemo, to suštinski može značiti da su glasači odlučili da kazne političke subjekte, i da vlast koja je bila do 2020. godine i nakon 2020. nije ispunila njihova očekivanja", naveo je Vukanović u razgovoru sa reporterom Euronews Srbija.

Euronews

11.45 Kako se dosadašnja izlaznost poredi sa prethodnim izborima? 

Prema podacima CDT i CeMI, izlaznost do 11 časova je oko 16 odsto. Kako se ta izlaznost poredi sa prethodnim izbornim ciklusima? Definitivno je manja u odnosu na sve skorašnje izbore u Crnoj Gori. Prema podacima CDT-a, na parlamentarnim ozborima 2016. godine je u istom periodu glasalo 20,4 odsto, a 2020. godine 34,9 odsto birača.  

Takođe, u prvom krugu predsedničkih izbora koji su održani u martu ove godine, do 11 sati je glasalo 20,6 odsto, a u drugom kurugu 21,6 odsto građana sa pravom glasa.  

Inače, prema podacima CeMI, danas je za sada najveća izlaznost u centralnom delu Crne Gore – 17,2 odsto. Na severu je glasalo 15,9 odsto birača, a na jugu 14,8 odsto.

11.26 Kako je uhapšeni "kralj kriptovaluta" upleten u neobičnu završnicu kampanje

Kampanja pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori bila je mirna sve do pred kraj, i proticala je uglavnom u obećanjima o boljem životnom standardu, većim zaradama i boljem socijalnom položaju. Međutim, u neočekivanu završnicu je umešan "kralj kriptovaluta" Do Kvon, uhapšen u martu u Podgorici zbog krivotvorenih dokumenata.

Do Kvona traže i Vašington i Seul, zbog navoda o prevari teškoj desetine milijardi dolara, a u Crnoj Gori su se pojavili navodi čak i nekih zvaničnika, da je on bio povezan sa nosiocem liste Evropa sad Milojkom Spajićem, kao i da je učestvovao u finansiranju kampanje te liste. Iz Evrope sad negiraju optužbe, ali je činjenica da je u završinici kampanje ovo bila jedna od glavnih tema, a čini se da će se to nastaviti i nakon izbora. Opširnije u posebnom tekstu.

11.15 CDT: Izlaznost do 11 sati 16 odsto, CeMI: 16,3 odsto

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 11 sati glasalo je 16 odsto upisanih birača. CeMI ima slične podatke prema kojima je glasalo 16,3 odsto upisanih. 

10.22 DIK: Do devet sati glasalo 5,42 odsto birača

Prema podacima Državne izborne komisije (DIK), do devet sati glasalo je 5,42 odsto birača. Predsednik DIK-a NIkola Mugoša je rekao da za sada nema prigovora i nepravilnosti koji bi mogli da utiču na rezultate glasanja.

Prema podacima DIK-a u Andrijevici je do 9 sati glasalo 5,15 odsto birača, Baru 7,12, Beranama 5,3, Bijelom Polju 4,2, Budvi 5,13, na Cetinju 6,1, u Danilovgradu 6,97, Gusinju 1,45 odsto.

U Herceg Novom glasalo je 6,44 odsto birača, Kolašinu 6,48, Kotoru 5,12, Mojkovcu 6,97, Nikšiću 5,14, Petnjici 2,6, Plavu 4,49, Pljevljima 6,97, Plužinama 6,12 odsto, a u Podgorici 6,04 odsto, prenosi portal RTCG.

U Rožajama je do 9 sati glasalo 2,21 odsto birača, Šavniku 10.83, Tivtu 6,60, Tuzima 1,87, Ulcinju 3,08 na Žabljaku 5,33, a u Zeti 5,42 odsto.

10.09 Jakov Milatović glasao u društvu supruge

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović pojavio se na glasanju u društvu supruge. On je svoje biračko pravo iskoristio u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore u Podgorici, javlja reporter Euronews Srbija Stefan Goranović.

09.57 Foto-galerija: Kako protiče glasanje

09.39 Ključna pitanja o izborima u Crnoj Gori

Ni cela dva meseca od predsedničkih izbora na kojima je poražen Milo Đukanović, u Crnoj Gori se održavaju parlamentarni izbori, koje stručnjaci vide kao još jedan korak, ako ne poslednji a onda bar najveći, u promeni "krvne slike" crnogorske političke scene. Period između predsedničkih i parlamentrnih izbora obeležile su značajne promene na političkoj sceni - bilo je "rastakanja" starih koalicija, nastajanja nekih novih (manje ili više očekivanih", dok su se neki decenijski lideri sklonili iz prvog plana. Kojih pet pitanja su ključna za ovaj izborni ciklus pročitaje u posebnom tekstu

Euronews/Stefan Goranović

 

09.32 CeMi: Izlaznost do 9 sati 5,8 odsto, CDT: 5,4 odsto

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) do devet sati glasalo je 5,8 odsto upisanih birača. Poređenja radi, u prvom krugu predsedničkih izbora ove godine izlaznost do devet je bila 6,6 odsto. Prema podacima CDT, izlaznost do devet sati je 5,4 odsto.

09.03 CDT: Do osam časova glasalo 2,3 odsto birača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do osam sati glasalo je 2,3 odsto upisanih birača ili oko 12.300 birača. Na parlamentarnim izborima 2016. godine do osam časova izlaznost je bila 3,5 odsto, a na predsedničkim izborima 2018. godine 3,3 odsto. Na parlamentarnim izborima 2020. godine glasalo je 5,8 odsto.

Prema podacima CDT-a na severu zemlje do 8 sati glasalo je 2,1 odsto birača, u centralnoj regiji 2,5 odsto, a na jugu 2,1 odsto birača.

08.00 DPS nastupa bez Mila Đukanovića 

Na ovim 12. po redu parlamentarnim izborima od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista (DPS) prvi put nastupa bez Mila Đukanovića, koji se nakon duže od tri decenije povukao sa čela stranke, pošto je u drugom krugu predsedničkih izbora ubedljivo izgubio od kandidata Pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića. 

07.30 Kome se daju najveće šanse? 

Na ovim šestim po redu parlamentarnim izborima nakon proglašenja nezavisnosti od Državne zajednice Srbije i Crne Gore, prvi put će nastupiti Pokret Evropa sad, koja, sudeći prema do sada objavljenim istraživanima, ima najveću podršku građana, a sledi je DPS. Pokret Evropa sad su početkom leta prošle godine osnovali ministri iz vlade premijera Zdravka Krivokapića Milojko Spajić i Jakov Milatović. 

Izbornu listu PES-a predvodi Spajić, a iako je rejting ovog pokreta visok najverovatnije oni neće moći samostalno da formiraju novu vladu od koje se očekuje da bude stabilna, sa prioritetnim zadacima da zemlju izvuče iz višegodišnje političke i ekonomske krize, da nastavi obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom i da, nakon izvesnog zastoja zbog blokada institucija, ponovo pokrene ubrza put ka evropskim integracijama. 

Tanjug/AP/Risto Božović

 

07.00 Kako izgleda izborni listić? 

Žrebom je odlučeno da je na glasačkom listiću prva lista "Jasno je! - Bošnjačka stranka - mr Ervin Ibrahimović", druga je "HGI - Na pravoj strani sveta!", a treća "Pravda za sve! - dr Vladimir Leposavić". 

Lista koalicije Socijalističke narodne partije i Demosa "Za tebe" je na četvrtom mestu na glasačkom listiću, a na petom je lista koalicije koju čine Prava Crna Gora, Demohrišćanski pokret, Slobodna Crna Gora, Demokratska srpska stranka i Pokret za Pljevlja, pod nazivom "Narodna koalicija - složno i tačka". 

Na šestom mestu je lista Albanska alijansa, koalicije koju čine Forca, Demokratski savez, Demokratski savez Crne Gore i građanska grupa Pokret za Tuzi, sledi lista "Preokret za sigurnu Crnu Goru – Srđan Perić", a na osmom mestu na listiću je lista "Pokret za promene - Prvo Crna Gora - Nebojša Medojević - Reforme za spas zemlje". 

Lista "Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!" je na devetom mestu, a na desetom lista koalicije koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija - "Zajedno! Za budućnost koja ti pripada - Danijel Živković". 

Lista "Evropa sad – Milojko Spajić" je na 11. mestu na glasačkom listuću, sledi "SDP – Za našu kuću", a zatim lista koalicije Građanskog pokreta URA i Demokrata "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji!". 

Na 14. mestu na glasačkom listiću je lista koalicije Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Radničke partije "Za budućnost Crne Gore", a na 15. lista Albanskog foruma, koji čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca, pod nazivom "Albanski forum - Nik Đeljošaj BESA za Evropski Razvoj". 

Komentari (0)

Evropa