Region

Šmit pozvao tužilaštvo da otvori istragu protiv Darija Kordića: Osuđeni bi trebalo da traže kajanje, žaljenje i oproštaj

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2023

-

18:13

Šmit pozvao tužilaštvo da otvori istragu protiv Darija Kordića: Osuđeni bi trebalo da traže kajanje, žaljenje i oproštaj
Šmit pozvao tužilaštvo da otvori istragu protiv Darija Kordića: Osuđeni bi trebalo da traže kajanje, žaljenje i oproštaj - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Kristijan Šmit pozvao je danas Tužilaštvo BiH da otvori istragu protiv Darija Kordića, Hrvata iz BiH, koji je osuđen za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Komentar Šmita došao je nakon nedavno objavljenog snimka Kordića, koji je na pitanje "da li je vredelo zatvora i rata", odgovorio "da bi sve ponovio i da ne bi menjao ni sekundu".

"Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oproštaj je ono što bi ta osoba trebalo da traži. Ovi komentari Darija Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje njegovih dela", rekao je Šmit, prenosi "klix.ba".

On je dodao da je veličanje ratnih zločina kažnjivo zakonom i pozvao Tužilaštvo BiH da otvori istragu.

"Pozivam tužilaštvo da otvori istragu u ovom predmetu, a mora se proveriti i postoje li određene posledice u pogledu presude MKSJ-a u slučaju Kordić”, izjavio je visoki predstavnik.

Ponovo je naglasio potrebu i dao podršku za upis presuda MKSJ i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u krivične evidencije BiH.

"Građani BiH, koje su osudili međunarodni sudovi, ne bi trebalo da budu u mogućnosti da dobiju potvrde o nekažnjavanju iz domaćih krivičnih evidencija. Društvo koje teži izgradnji bolje budućnosti bez zločina i genocida, mora prihvatiti činjenice iz svoje istorije o kojima postoje sudske presude", istakao je Šmit.

Kordićevu izjavu osudila je i nazvala sramotnom Delegacija EU u BiH, kao i mnogi zvaničnici iz Sarajeva.

Haški sud je proglasio Kordića krivim i pravosnažno ga je osudio na 25 godina zatvora.

Kordićeva je presuda bila pravna podloga za sledeću optužnicu, hercegbosanskoj šestorci (Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić), za udruženi zločinački poduhvat pod vođstvom Franje Tuđmana, s ciljem pripajanja Herceg-Bosne Hrvatskoj.

Ranije u toku dana, Tužilaštvo BiH je na osnovu prijave advokata Mirnesa Ajanovića u proceduru uputilo prijavu protiv Kordića zbog izazivanja mržnje.

Komentari (0)

Evropa