Region

Šmit upozorava Republiku Srpsku zbog namere da ne objavljuje njegove odluke

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

18:26

Šmit upozorava Republiku Srpsku zbog namere da ne objavljuje njegove odluke
Visoki predstavnik u BiH Krstijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon najave Narodne skupštine Republike Srpske da namerava da izmeni Zakon o objavljivanju zakona i drugih propisa i da ubuduće ne objavljuje propise i druge akte visokog predstavnika u BiH, oglasila se Kancelarija Kristijana Šmita porukom da je to, kako kažu, "pogrešno smišljen cilj koji se neće ostvariti".

Navode da strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući Republiku Srpsku, imaju obavezu da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit u Republici Srpskoj nije priznat, jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN.

"Nikakva politička retorika ili izmena zakona ne mogu osloboditi institucije i njihove uposlenike ove obaveze. Nadalje, zakoni koje donosi visoki predstavnik imaju isti status kao i zakoni koje donose domaći parlamenti i podrazumevaju istu ustavnu obavezu objavljivanja, bez obzira na bilo koji podređeni akt ili propis", navodi se u saopštenju OHR.

Oni kažu da neobjavljivanje i nepoštovanje Šmitovih odluka "stavlja Republiku Srpsku, njene institucije i one koji u njima rade, u položaj kršenja njihovih obaveza prema Opstem okvirnom sporazumu za mir".

Upozoravaju da službenici koji činjenjem ili nečinjenjem zanemare svoje zakonske dužnosti, kao i ove obaveze, snose ličnu odgovornost za svoje odluke i za posledice takvih odluka.

"Oni treba da budu svesni da će ploviti u uzburkanim vodama", poručeno je iz Kancelarije Šmita.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa