Region

Rama: U okviru Berlinskog procesa treba da budemo ujedinjeni

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2023

-

19:15

Rama: U okviru Berlinskog procesa treba da budemo ujedinjeni
Vlada Crne Gore/R. Koprivica - Copyright Vlada Crne Gore/R. Koprivica

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da, u okviru Berlinskog procesa, na samitu u Tirani treba imati ujedinjen pristup kako bi zemlje dobile punu podršku Nemačke u tom procesu.

"Ni na koji način nismo spremni za konflikt, već želimo da mir funkcioniše, da ljudi dobiju što više prilika, posla i prihoda, a ne da slušamo bajke o herojima koji pripadaju prošlosti", poručio je Rama u Podgorici na zajedničkoj konferenciji sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, prenosi Vijesti.

Na pitanje novinara da li je Albanija odustala od Otvorenog Balkana, albanski premijer je rekao da ta inicijativa nije njegova privatna kompanija koju je otvorio i koju može da zatvori.

"To je zajednička inicijativa i ja bih je ponovo otvorio hiljadu puta, i ponovo bih je nazvao Otvoreni Balkan", naveo je on, dodavši da je inicijativa "ispunila svoju misiju".

Dodao je da su se, nasuprot inicijativi Otvoreni Balkan, našle brojne teorije zavera - "da je to kinesko-ruski plan, da je tu uključen i Orban, da su uključeni i drugi strani faktori".

"To je uticalo i na Berlinski proces i na druge zemlje. Treba da budemo posvećeni Berlinskom procesu. Albanija je domaćin samita i zato ne smemo da dozvolimo rasipanje pažnje", rekao je Rama.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, premijer Albanije je poručio da je reč o "apsurdnoj situaciji".

"Mi smo male ekonomije i dalje smo od Evropske unije kada smo odvojeni, nego kad smo zajedno. Iako govorimo različitim jezicima, mi smo isto podneblje i isti mentalitet. Ne možemo da živimo od mitova kada živimo u vremenu veštačke inteligencije", naveo je on.

Rama je istakao da mu je uvek zadovoljstvo da se sastane sa Abazovićem jer je crnogorski premijer, prema njegovim rečima, jedan od retkih u ovom delu Evrope koji politiku vidi kao građanin, a ne kao pripadnik jednog naroda.

"Za nas je jako važno da na predstojećem NATO samitu imamo zajednički stav u vezi sa situacijom u regionu. Buduća pokoljenja nam neće oprostiti ako ne učinimo sve što je moguće da se reše konflikti koji su proizveli velika krvoprolića i otvorili duboke razdore i mržnju u regionu", rekao je albanski premijer.

Odgovarajući na pitanje novinara o činjenici da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbio da se sastane sa njim u Prištini, Rama je rekao da tamo nije otišao "da oženi Kurtija", već u svojstvu premijera Albanije, kao i da nema ni lični, ni institucionalni problem sa njim.

"Imamo samo različite stavove o jednoj situaciji. On to gleda kao situaciju koju treba da reši ne sastajući se sa mnom. Rekao sam da ćemo na sastanke u vezi Berlinskog procesa uvek zvati Kurtija u Tiranu", naveo je albanski premijer.

Na pitanje da li veruje da će se sastati sa Kurtijem u Tirani 17. jula, odgovorio je da je dužan da ga pozove, ali da ne može da ga dovede, "daleko bilo da ga kidnapuje".

"Ne mogu isključiti da on ne dođe", rekao je Rama.
 

Komentari (0)

Evropa