Region

Nova Vlada Crne Gore polako dobija obrise: Dokument sa deset principa poslat i na "neočekivanu" adresu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Zdravković

20/07/2023

-

19:03

Nova Vlada Crne Gore polako dobija obrise: Dokument sa deset principa poslat i na "neočekivanu" adresu
Milojko Spajić - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Više od mesec dana od održavanja vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, Državna izborna komisija (DIK) objavila je konačne rezultate glasanja. Konstitutivna sednica Skupštine, na kojoj će biti izabran novi saziv, trebalo bi da bude održana 27. jula, a izgled nove Vlada Crne Gore polako dobija obrise. Sigurno je da je budući mandatar Milojko Spajić započeo pregovore o formiranju svog kabineta, a on će, po svemu sudeći, biti šarenolik. Ipak, ni u ovom slučaju ne prolazi sve bez trzavica.

Nijedna stranka nema ubedljivu većinu na osnovu koje bi se moglo očekivati brzo formiranje stabilne vlade, pa su sastanci, prema pisanju crnogorskih medija, uveliko u toku. Tako su se pre nekoliko dana pojavili i prvi obrisi nove crnogorske vlade. Kako su pisale Vijesti, u njoj bi, sem PES-a bili ministri iz redova Demokrata, kao i manjinskih Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative i dve koalicije stranaka koje predstavljaju Albance. Ipak, kako se navodi, plan je bio da vlada ima barem 22 ministarstva i četiri potpredsednika, ali je više puta dolazilo do spajanja i razdvajanja određenih ministarstava.

U međuvremenu, predsedništvo Pokreta Evropa sad usvojilo je deset principa za formiranje 44. Vlade Crne Gore, koji će biti upućeni potencijalnim partnerima. U tim principima navodi se da se PES zalaže za konstituisanje nove vlade koja će biti "posvećena unapređenju kvaliteta života građana Crne Gore i ubrzanju evropskih integracija".

Kako je za Euronews Srbija rekla Milka Tadić Mijović, direktorka Centra za istraživačko novinarstvo u Podgorici, ono što je ohrabrujuće to je da se već naziru neki ključni ciljevi vlade i to što se ona obavezuje na značajne ekonomske reforme, socijalne reforme, te će nastaviti posvećenost NATO članstvu i evropskim integracijama. Ipak, navodi da pregovori koji su u toku nisu laki i napominje da bi bilo od izuzetne važnosti da se ovog puta napravi šira koalicija, uz makar 49 poslanika podrške. 

Zanimljivo je da je Spajić dokument sa deset principa dostavio i savezu koji predvode "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG)  koji predvode Andrija Mandić i Milan Knežević, koji nisu do sada jasno isticani i pominjani kao deo buduće vladajuće koalicije. Taj dokument, inače, mogao bi da bude osnova za sporazum o formiranju nove vlade, a kako piše RTCG, on neće biti poslat jedino Demokratskoj partiji socijalista i Građanskom pokretu URA, imajući u vidu da je Spajić još ranije predočio da sa tim strankama neće biti saradnje.

Spajić šalje dokument, mediji o tome da je "sve već dogovoreno"

Kako pišu Vijesti, prema informacijama koje zasad postoje, vlada će uz premijera, imati četiri potpredsednika i barem 22 ministra. Koalicija oko PES zasada računa na potpredsedničko mesto za ekonomsku politiku, ministarstvo evropskih poslova, zatim ministarstva finansija, pravde, spoljnih poslova, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, ekonomskog i zelenog razvoja, visokog obrazovanja i nauke, zdravlja, kulture i medija, rada i socijalnog staranja, energetike i rudarstva. To znači da se resor prosvete deli, kao i ministarstvo kapitalnih investicija.

Tako bi Bošnjačkoj stranci pripalo Ministarstvo prosvete (osnovno i srednje obrazovanje), zatim vicepremijer za evropsku i spoljnu politiku, Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture, kao i ministarstva poljoprivrede i dijaspore.

Tanjug/AP Photo/Risto Božović

 

BS je tražio resor spoljnih poslova pa se veruje da je to, kako navodi izvor, nadomešteno potpredsednikom za taj resor. SNP-u bi pripalo Ministarstvo sporta i mladih, iako su oni prema nezvaničnim saznanjima zainteresovani za dva ministarstva, a Demokratama potpredsedničko mesto za bezbednost, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo turizma i pomorstva i Ministarsto šumarstva i vodoprivrede i održivog razvoja.

Ministarstvo javne uprave zadržao bi Albanski forum (Maraš Dukaj je sada na toj poziciji), a toj koaliciji bi trebalo da pripadne i jedno potpredsedničko mesto. U medijima se pominje još nekoliko "sigurnih" imena.

Podgorički portal Borba ide korak dalje tvrdeći da je nova izvršna vlast već dogovorena i da će je činiti Evropa sad, Demokrate i predstavnici manjina, što bi značilo da će Spajićev kabinet imati tanku podršku od 41 poslanika u Skupštini koja ima 81 mesto. 

"Ti pregovori očito nisu laki zato što dosta je aktera koji su unutra, nemamo dominantnu jednu veliku partiju ili koaliciju kao što je to bilo pre gubitka vlasti DPS i normalno je da više koalicija i stranaka koje učestvuju u pregovorima svaka ima zasad maksimalističke zahteve, ali mi se čini da se naziru određeni kompromisi. Sigurno je da će u toj vladi biti manjine, da će biti Demokrate i da će dominantno odlučivati zasad PES, tu će biti i SNP. Da li će biti šire od toga, videćemo. Izuzetno je važno da ova vlada po mom sudu ima podršku makar 49 poslanika kako bi se ključne pravosudne funkciej konačno popunile", rekla je Tadić Mijović.

Informacija da će lider PES Milojko Spajić principe poslati i koaliciji Zajedno za budućnost Crne Gore i neformalni razgovori koji su tome prethodili, u Podgorici se tumači kao neiskren potez, jer im je podelom resora stavio do znanja da ih ne želi u Vladi.

Euronews Srbija

 

Predsednik Demokratske narodne partije i nosilac liste Za budućnost Crne Gore Milan Knežević prokomentarisao je pregovore o formiranju 44. Vlade Crne Gore i poručio da glasači ne treba da brinu.

"Poštovani glasači, ne brinite, zasad sve ide u dobrom pravcu: dobili smo boćarski savez, izdavanje ležaljki u Valdanosu, obeležavanje igrališta za Lješanske igre i krampe za kolektor u Botunu. A sigurno nećemo dati ni hokejaški savez i avion za zaprašivanje komaraca", napisao je Knežević u svom maniru na Tviteru.

Kako dodaje Tadić Mijović, još se ne zna štaće biti sa ovom koalicijom, kao i sa GP URA. 

"Ako bismo imali sve okupljene to bi bila neka vrsta male koncentracione vlade bez DPS, koja bi možda mogla da donese neke značajne odluke za Crnu Goru. Ove prethodne tri godine su pokazale da tesna podrška od 41 poslanika nije dovoljna za velike promene nije dovoljna za velike promene koje Crnoj Gori slede nakon 30-godišnjeg autokratskog režima DPS. Potreban je mnogo širi konsenzus da bi se odlučnije krenulo i sa reformama i sa integracijama u EU. Ali isto tako što je širi savez to je teži dogovor", dodala je ona.

Konstitutivna sednica skupštine 27. jula

Kako pišu Vijesti, konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se izabrati novi saziv parlamenta održaće se u četvrtak 27. jula u 12 sati. Poslovnikom je propisano da se na prvoj sjednici Skupštine biraju predsednik i potpredsednici. Vijesti su ranije objavile da bi Aleksa Bečić, lider Demokrata, trebalo da bude na čelu parlamenta, a njegov izbor će uslediti istog dana ako do tada bude potpisan koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti.

Konstitutivnom sednicom, do izbora predsednika Skupštine, predsedava najstariji poslanik, kome u radu pomažu najmlađi i generalni sekretar Skupštine. Najstariji poslanik u novom sazivu je Milan Lekić iz koalicije Za budućnost Crne Gore, koji ima 63 godine. Najmlađi je poslanik Pokreta Evropa sad Mirko Đukić (25).

Komentari (1)

Evropa