Region

Drama na letu za Beograd: Planinar ušao u avion u Podgorici sa dve plinske boce, kažnjen službenik na kontroli putnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vjesti

24/07/2023

-

10:47

Drama na letu za Beograd: Planinar ušao u avion u Podgorici sa dve plinske boce, kažnjen službenik na kontroli putnika
Aerodrom u Podgorici - Copyright EPA/KOCA SULEJMANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore izrekla je prekršajni nalog od 150 eura službeniku kontradiverzione kontrole putnika Aerodroma Podgorica - nakon što se na letu "Er Srbija" iz Podgorice prema Beogradu planinar ukrcao sa dve plinske boce, potvrđeno je za Euronews Srbija.

U Agenciji za civilno vazduhoplovstvo kažu da je 21.7.2023. godine oko 21.35 sati, inspektor za bezbednost civilnog vazduhoplovstva saznao da let iz Podgorice za Beograd kasni, zbog bezbednosnog propusta.

"Inspektor je kontaktirao nadležne na aerodromu Podgorica i nakon određenog vremena, povratno informisan da je na letu TGD-BEG došlo do propusta, odnosno, unošenja dva plinska patrona (za kuvalo) od strane putnika u vazduhoplov. Putnik je prijavio stjuardesi, da u rancu ima navedene predmete (radi se o planinaru, a plinske patrone su bile u planinarskom rancu). Kapetan pomenutog leta je, odmah po saznanju, obavijestio nadležne, nakon čega su patroni izuzeti iz vazduhoplova", kažu za Euronews srbija u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Inspektor za kontrolu civilnog vazduhoplovstva obavio je kontrolu i utvrđeno je da 21.7.2023. godine, KD kontrolor prilikom KD pregleda ručnog prtljaga putnika na letu JU173, nije uočio dva plinska patrona (za kuvalo), čime je počinio propust, koji predstavlja prekršaj iz člana 164 stav 3 Zakona o vazdušnom saobraćaju.

"Shodno tome, KD kontroloru je izdat prekršajni nalog u iznosu od 150 eura. KD kontrolor je do sada vrlo odgovorno obavljao svoj posao, i ovo je prvi propust, te je kažnjen u skladu sa Zakonom", kažu u Agenciji.

Kapetan obavestio policiju

Kako prenose "Vjesti", policiju je o kapetan aviona "Er Srbija"na tom letu je obavestio policiju, koja je plinske boce oduzela i odstranila iz aviona, a kompanija iz Srbije je podnela prijavu protiv Aerodroma Podgorica, jer se radi o kršenju Zakona o bezbednosti avio saobraćaja.

Iz Aerodroma Crne Gore su kazali da je u pitanju ljudski faktor, ali da tačan uzrok još nije utvrđen. Dodali su da će biti sprovedena detaljna analiza uzroka, te da će preuzeti korektivne mere u cilju ublažavanja rizika od ponavljanja istog propusta.

"Vijestima" su stručnjaci iz oblasti avijacije objasnili da je propust mogao imati fatalne posledice na letu i da bi mogao da košta Aerodrome Crne Gore čak i gubljenja sertifikata. Iz Aerodroma nisu potvrdii takve navode.

Komentari (0)

Evropa