Region

Stradala još jedna pripadnica hrvatske vojske, istraga u toku

Komentari

Autor: Jutarnji list

19/07/2021

-

21:50

Stradala još jedna pripadnica hrvatske vojske, istraga u toku
Hrvatska vojska - Copyright AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske (MORH) saopštilo je da je danas stradala pripadnica Oružanih snaga s područja Vukovarsko-sremske županije. Pripadnica Hrvatske vojske stradala van službe, dodaju iz MORH.

Kriminalističko istraživanje je u toku, pripadnici policije, Vojne policije i nadležnog Državnog tužilaštva utvrđuju okolnosti nesreće.

Ministar odbrane Mario Banožić uputio je saučešće porodici preminule devojke, navodi se u saopštenju. 

Pomoć vojnih psihologa

Iz ministarstva navode da su jedinicima Oružanih snaga RH raspoređeni vojni psiholozi, a njihov primarni zadatak biće pružanje psihološke podrške vojnicima.

"Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske mogu da se u bilo kom trenutku jave psiholozima. Isto tako, psiholozi i zapovednici su u svakodnevnoj interakciji s pripadnicima vojske. Po nastanku događaja s posebno traumatičnim ishodima psiholozi sistemski pružaju psihološku podršku pripadnicima koji su prošli traumatski događaj ili su bili posredno uključeni", poručuju iz MORH-a.

Podsećaju kako se za prijem u vojnu službu sprovodi psihološko testiranje kandidata, kao i da su vojnici dužni da svake tri godine idu na pregled. 

"Samoubistva se događaju u gotovo svim sferama, pa tako i u Oružanim snagama Republike Hrvatske kao delu društva. Prema podacima Ministarstva unutarašnjih poslova, nema odstupanja u Oružanim snagama u odnosu na celokupno stanovništvo Republike Hrvatske po broju samoubistava 2020. godine. Tako je 2020. godine u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske zabeleženo 566 samoubistava, što čini stopu od približno 14/100.000, dok je stopa u Oružanim snagama bila 5,26/100.000", kažu iz MORH-a.

Peta smrt za nešto više od mesec dana

Dodaju kako smo od početka pandemije koronavirusa svedoci vremena koje iziskuje dodatne napore za očuvanje mentalnog zdravlja i prilagođavanja na novonastale okolnosti.
"Pripadnici Oružanih snaga su selekcionisan i obučen skup ljudi za postupanje i delovanje u specifičnim okolnostima, ali ni oni nisu imuni na neželjene posledice s kojima se suočavaju. Naglašavamo da vojni psiholozi sprovode preventivne aktivnosti radi ublažavanja takvih mogućih posledica", objavili su iz MORH-a.

Podsetimo, tragično preminula pripadnica oružanih snaga peta je žrtva Vojske RH koja je stradala u nešto više od mesec dana. Dvojica vojnika pronađena su mrtva u Zagrebačkoj županiji, te po jedan u Bjelovarsko-bilogorskoj i Varaždinskoj županiji.

Komentari (0)

Evropa