Region

Konstituisana Skupština Crne Gore: Usvojen izveštaj DIK-a, ali nije izabran predsednik parlamenta

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

13:02

Konstituisana Skupština Crne Gore: Usvojen izveštaj DIK-a, ali nije izabran predsednik parlamenta
Konstituisana Skupština Crne Gore: Usvojen izveštaj DIK-a, ali nije izabran predsednik parlamenta - Copyright Prinstscreen YouTube/Skupština Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Usvajanjem izveštaja Državne izborne komisije o rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. juna i potvrđivanjem poslaničkih mandata u Podgorici je danas konstituisana Skupština Crne Gore.

Zasedanje je počelo tačno u podne intoniranjem himne "Oj svijetla majska zoro", a na dnevnom redu je i izbor predsednika parlamenta. Kako je saopštio predsedavajući, najstariji poslanik Milan Lekić iz koalicije Za budućnost Crne Gore, budući da nije stigao nijedan predlog za predsednika Skupštine proglašena je pauza u radu do daljnjeg.

U novom sazivu Skupštine potvrđeni su mandati sa liste PES-a koja ima 24 poslanika, koalicije Zajedno, okupljene oko Demokratske partije socijalista, 21 i koalicij ZBCG 13 poslanika.

Lista Hrabro se broji (Demokrate i Ura) imaju 11, a Bošnjačka stranka šest poslanika. Po dva poslanika imaju koalicija Socijalističke narodne partije i Demosa i Albanski forum, a po jednog Hrvatska građanska inicijativa i Albanska alijansa.

Skupština Crne Gore ima 81 poslanika. Sednici je prisustvovao predsednik Crne Gore Jakov Milatović i predstavnici pravosuđa.

Kako bi mogla da izgleda nova parlamentarna većina?

Od konstituisanja parlamenta predsednik Crne Gore ima 30 dana da predloži mandatara, a očekuje se da će to biti Milojko Spajić iz PES.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je novinarima, nakon konstitutivne sednice Skupštine, rekao da će konsultacije sa predstavnicima svih političkih partija o izboru mandatara za sastav nove vlade započeti u ponedeljak u rezidenciji na Cetinju, prenosi agencija Mina.

"Danas će stići pozivno pismo svim političkim subjektima i na taj način počinjem ovu formalnost", rekao je Milatović.

Na pitanje da li će PES moći da obezbedi većinu i ko bi mogao da je čini, Milka Tadić Mijović, direktorka Centra za istraživačko novinarstvo u Podgorici je rekla da su oni do sada vodili razgovore sa partijama sa kojima bi, ako se budu dogovorili, mogli imati većinu.

Euronews

"Prema informacijama koje zasad imamo, postoji više kombinacija, ali Spajić je razgovarao sa svima osim sa predstavnicima DPS-a, koji je tri decenije vladao Crnom Gorom i osim sa URA, sa kojom ima nesporazume. Svi ostali akteri na političkoj sceni su, kako je rekao i sam Spajić, dobrodošli", rekla je Tadić Mijović za Euronews Srbija. 

Dodaje da su Demokrate, koje su činile predizbornu koaliciju s URA, najbliže PES-u po ideološkim stavovima i da je prirodno da pregovaraju jedni sa drugima.

"Tačno je da Demokrate traže bezbednosni sektor zato što je pred Crnom Gorom zaista veliki posao. Ne znam koliko je srpska javnost upoznata sa skaj prepiskom koja poslednjih meseci izbija na videlo i iz koje se vidi da je Crna Gora zaista imala ozbiljan problem sa kriminalom", navela je ona. 

"Bilo bi jako važno da novi mandatar, ko god to bude, a ja verujem da će to biti Spajić, obezbedi takvu podršku u parlamentu da sutra može da imenuje ljude na ključne funkcije u pravosuđu, zato što je upravo pravosuđe jedan od drugih temeljnih oblasti u kojoj Crna Gora mora pokazati napredak, kako zbog svog puta u EU, tako i zbog velikih i teških unutrašnjih problema i jako teškog nasleđa koje je ostavio bivši režim", navela je Tadić Mijović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa