Region

Dolazak Dodika na Hvar "kapisla" za novi sukob Plenkovića i Milanovića: Optužbe o "mističnim posetama" i manipulacijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2023

-

16:21

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski predsednik Zoran Milanović i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ranije su razgovarali, ali je njihov poslednji susret izazvao posebno veliku pažnju u javnosti, pre svega u Hrvatskoj. Ovaj sastanak, tokom kojeg je bilo reči o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, bio je povod za novi verbalni okršaj predsednika i premijera Hrvatske. 

Dodik i Milanović su se u utorak sastali na hrvatskom ostrvu Hvar, nakon čega je kabinet predsednika Hrvatske saopštio da je bilo razgovora o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i o tome kako da se uspostave funkcionalne vlasti u ovoj državi. 

Dodik je nešto kasnije na tviteru zahvalio na gostoprimstvu predsedniku Hrvatske. On je rekao i da je Milanović potvrdio podršku dogovoru tri konstitutivna naroda koji obezbeđuje ravnopravnost i to u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Međutim, ovaj sastanak bio je povod za novi sukob premijera i predsednika Hrvatske Andeja Plenkovića i Zorana Milanovića, čiji su javni sukobi već postali uobičajeni. Ovog puta premijer je tvrdio da nije bio informisan o dolasku Milorada Dodika na Hvar i zatražio da Milanović objasni nenajavljeni susret sa predsednikom Republike Srpske.

Plenković je tvrdio da ni on, ni MUP Hrvatske, nisu znali za dolazak Dodika i tražio od Plenkovića da objasni ovaj susret.

"To je vrlo neobična situacija, ja nemam uticaj na to koga predsednik Republike poziva u Hrvatsku, ima puno pravo i slobodu da to radi, ovde se radi više o tehnologiji tog putovanja. I ja sada, recimo, očekujem hitnu inicijativu opozicije da se sazove vanredna sednica Sabora i da se raspravi tema kako je neko došao bez odgovarajuće diplomatske note, koju obično u ovakvim situacijama šalju ambasade država iz kojih njihovi čelnici dolaze, i da se detaljno traži izjašnjavanje predsednika kako je to moguće da mu je gost došao bez najave uobičajenim putem", naveo je Plenković.

Na pitanje da li je MUP imao informaciju o tome, Plenković je kazao da nije imao na način koji bi bio normalan.

"Da su država, sve njene službe, diplomatske službe, policija, kontrola leta, Hrvatska vojska, svi koji to treba da znaju, bile pitane za uobičajene dozvole, sve bi bile odobrene, tako da mi ovo nekakvo mistično dolaženje deluje malo van uobičajenih okvira. Ali, eto, kad imate ljude koji ne poštuju ni vlastiti Dan državnosti, onda im valjda može u goste dolaziti bilo ko, bilo kako i bez najave", kazao je Plenković.

Reakcija je stigla i od HDZ-a, koji je saopštio da Milanović "nastavlja seriju bezobraznih laži i obmana". I oni traže da Milanović objasni zašto je potajno, "krišom, mimo redovne najave diplomatskim putem doveo predsednika Republike Srpske".

Printscreen/Dnevnik.hr

 

Međutim, iz kabineta predsednika Hrvatske kažu da je o dolasku Dodika obavešten MUP Hrvatske, pa da je nemoguće da s time premijer nije bio upoznat. 

"Od njega očekivana, ali ipak bezobrazna manipulacija", zaključio je Milanović. 

Njegov kabinet je saopštio da je sve bilo po proceduri, te da je o poseti bilo obavešteno hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno nadležna Uprava za granice MUP-a.

"I onda Andrej Plenković kaže da on ne zna ono što zna MUP, ministarstvo koje potpuno kontroliše HDZ. To je uvreda zdravog razuma jer Andrej Plenković je privatizovao i sebi podredio skoro sve državne institucije, čemu svedočimo svakodnevno. Verovati da MUP nije obavijestio Andreja Plenkovića o dolasku Milorada Dodika u situaciji kad je ta informacija odmah došla čak i do dela medija – koji su spremi s kamerom čekali na Hvaru – zbilja može samo neko naivan i neupućen u model njegovog vladanja", naveo je Milanović.

Potom je iz Milanovićeve kancelarije objavljen dokument, za koji je navedeno da predstavlja dokaz da je procedura ispoštovana.

"Kako bi otklonili svaku sumnju da je Ured Predsednika Republike uredno i pravovremeno obavestio MUP RH o dolasku predsednika RS Milorada Dodika u Hrvatsku, objavljujemo i dokaz: mejl koji je Protokol Ureda Predsednika Republike Hrvatske (PRH) uputio Upravi za granicu MUP-a 24. jula, dan pre planirane radne posete gospodina Dodika. Iz spomenutog mejla nedvosmisleno se vidi da je Ured PRH dostavio MUP-u i dopis zaprimljen iz Kabineta gospodina Dodika, sa svim potrebnim podacima. Isto tako, Ured PRH je od MUP-a zatražio da se osigura granična kontrola, što je MUP i učinio", saopštila je Kancelarija hrvatskog šefa države.

Ističu da ujedno istim dokazom javno skreću pažnju premijeru Andreju Plenkovića znajući, kako navode, da je on sklon da se pravi da je neinformisan i da je navikao "samovoljno odlučivati šta jeste, a šta nije tema zavisno od svog i HDZ-ovog interesa".

Dodik u posetu hrvatskom predsedniku stigao helikopterom MUP-a Srbije 

Kada su novinari saznali da će doći do sastanka MIlanovića i Dodika, fotoreporteri i kamere su upućeni na Hvar, a u delu hrvatskih medija se slučaj komentarisao kao "prvorazredni politički skandal", a zatim i kao bezbednsoni, s obzirom da su mediji objavili da je Dodik u posetu stigao helikopterom MUP-a Srbije.  

Prema pisanju hrvatskih medija koji su se obratili zvaničnim nadležnim organima, hrvatska kontrola letenja je saopštila da je informaciju o letu dobila od nadležnih sa aerodroma Banjaluka, da taj let nije imao nikakvu posebnu oznaku, kao i da nisu imali informacije ko se nalazi u helikopteru.

Printscreen/Dnevnik.hr

 

Jutarnji list piše da je to bezbednosni propust i da su navodno "Republika Srpska i Srbija izigrali Hrvatsku". Ovaj list čak spekuliše da se ne zna kakvu je opremu imao helikopter i da li je kako korišćen za određena snimanja terena i objekata.

"Radio Slobodna Evropa" piše da je ovaj helikopter u vlasništvu MUP-a Srbije preleteo BiH. Prema mapi kretanja koju su napravili, helikopter je 24. jula iz Beograda doleteo u Banjaluku gde je pokupio Dodika, odveo ga na Hvar i potom ga sa Hvara preko Banjaluke odveo u Srbiju gde je predsednik RS prisustvovao pokaznim gađanjima na Pasuljanskim livadama.

Dodik je najverovatnije u Hrvatsku odleteo najboljim helikopterom koji poseduje MUP Srbije. U pitanu je Helikopter H215 Super puma, kompanije "Erbas", za koji su prethodno u helikopterskoj jedinici kaveli da je reč o najboljoj letelici u svojoj klasi. 

Letelica koju je koristio Dodik nosi oznaku YU VIP i u osnovnoj verziji, prema podacima portala globalair.com, košta oko 15 miliona dolara. Srbija je kupila tri takva helikoptera. 

Komentari (0)

Evropa