Region

Ambasador BiH u Srbiji: Nisam pogrešio što sam se sastao sa Vulinom

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

10:48

Ambasador BiH u Srbiji: Nisam pogrešio što sam se sastao sa Vulinom
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je danas da nije pogrešio kada se u Beogradu sastao sa direktorom BIA Aleksandrom Vulinom i istakao da skandal sa dvema studentkinjama iz Republike Srpske, koje su samo zato što su iskazale stav suprotan stavovima bošnjačke političke elite, izgubile pravo na obrazovanje u Sarajevu i gotovo linčovane u gradu u koji su došle da studiraju, nikada ne bi mogao da se dogodi u Republici Srpskoj.

Vranješ je gostujući u Jutarnjem programu Radio televizije Republike Srpske istakao da se to nikada ne bi desilo u Banjaluci ili Istočnom Sarajevu. Zamislite hipotetički da se desi, kakvi bi bili pritisci na Republiku Srpsku, rekao je Vranješ.

"Naša deca imaju potpuno drugačiji pogled na istoriju, drugačije su odgojeni. Oni znaju da su Naser Orić i Alija Izetbegović zločinci", kazao je Vranješ.

Ističe da pažnju treba skrenuti na jedan detalj, koji nije zanemarljiv. 

"Ako se nešto kaže što ne treba može se odgovarati krivično, ali sada nije ni to dovoljno, već treba gledati šta nam deca objavljuju na društvenim mrežama i onda pokrenuti linč, ako se to ne kome sviđa ili ne. Imamo gomile ljudi koji se zalažu za ljudska prava, slobodu govora, ali s druge strane devojku koja digne tri prsta, to je skandal. Narative Sarajeva ne prihvata Republika Srpska, jer ovde je general Ratko Mladić heroj", rekao je Vranješ.

Ističe da ovakvim potezima diplomate se pokušavaju zastrašiti građani u globalu da ne smeju javno da misle svojom glavom, već onako kako političke mase u Sarajevu žele.

"Nisam pogrešio što sam se našao sa Aleksandrom Vulinom, čak mislim da je to bila i moja obaveza. Tim devojkama je potpuno nelegalno ukinuto pravo na školovanje, i neko je prišao i pružio im ruku", poručio je Vranješ.

Poziv dva člana Predsedništva BiH, Denisa Bećirovića i Željka Komšića, da bude pozvan na konsultacije u Sarajevo smatra potpuno nelegalnim.

"Kada Zlatko Lagundžija koji je u Njujorku, napravi falsifikat Gutereševog pisma, onda je to dobrodošlo. Ali ne mogu dva člana Predsedništva BiH doneti bilo kakvu odluku bez trećeg, odnosno srpskog člana Predsedništva, jer time se krši Ustav. Oni nemaju nikakv mehanizam da sprovedu svoje nakane u delo. Moramo znati da živimo u takvoj državi, gde dupli standardi su nešto sasvim uobičajeno", naveo je ambasador BiH u Srbiji.

Komentari (0)

Evropa