Aktuelno

Novi povod za tenzije Beograda i Sarajeva: "Nagrada za negiranje zločina" ili "iskazivanje mišljenja"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/07/2023

-

23:08

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Studentkinje Fakulteta kriminalistike i bezbednosnih studija Univerziteta u Sarajevu Valentina Vujičić i Slađana Todić, optužene da su na dan obeležavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici veličale osobe osuđene za ratne zločine, nastaviće školovanje u Beogradu na poziv Aleksandra Vulina, direktora Bezbednosno-informativne agencije. 

U objavi koja se pojavila na Instagramu, Vujičić je pored fotografije Ratka Mladića napisala: "Osuđen na besmrtnost, bio i ostaćeš naš heroj", dok je Todić navela: "Ma neka smo vas pobili". 

Nakon ovoga usledile su burne reakcije, pa i pretnje na društvenim mrežama. Oglasila se i Uprava policije Kantona Sarajevo saopštivši da su primili više prijava u vezi pomenutih objava studentkinja. 

"Formirali smo predmet i obavestili tužioca. On se izjasnio i prijavu okarakterisao kao krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz Člana 145a KZ BiH", navodi se u saopštenju. 

Istovremeno, i Fakultet kriminalistike i bezbednosnih studija Univerziteta u Sarajevu saopštio je da je takođe primio prijavu o neadekvatnom ponašanju i da sprovodi sopstvenu istragu. 

Reagovao je generalni direktor kompanije "Sarajevo-gas" Nedeljko Elek koji je saopštio da će na poziv direktora Bezbednosno- informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina, njih dve studiranje nastaviti na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

"Biće stipendisti države Srbije i biće im obezbeđen smještaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troškova studija snositi preduzeće Sarajevo- gas", rekao je Elek na konferenciji za novinare, koju je zajedno sa dve studenkinje održao u Istočnom Sarajevu.

 

 

Studentkinje su rekle kako nisu želele da izazivaju mržnju, niti da bilo koga provociraju, kao i da je fotografija nastala 2021. godine.

U njihovu odbranu je stao predsednik RS Milorad Dodik tvrdnjom da su njih dve samo izrazile svoj stav "dok smo svedoci orgijanja ratnim mslimanskim zastavama s kojim su došli u Republiku Srpsku".

 

 

Majke Srebrenice su postavile pitanje da li svako ko veliča ratne zločince u Srbiji bude nagrađen, a sarajevski mediji su priču nazvali brukom.

 

 

Opširnije u videu na početku teksta. 

 

Komentari (0)

Srbija