Region

Evropski parlament: Preispitati istragu o ubistvu Duška Jovanovića

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

11:56

Evropski parlament: Preispitati istragu o ubistvu Duška Jovanovića
Evropski parlament: Preispitati istragu o ubistvu Duška Jovanovića - Copyright Tanjug/AP Photo/Jean-Francois BadiasEvropski

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament (EP) naglašava potrebu da se preispita istraga o ubistvu glavnog urednika podgoričkog dnevnika Dan Duška Jovanovića i razmotri mogućnost angažovanja stranih eksperata da bi se obezbedila potpuna i efikasna istraga.

To je navela grupa evropskih poslanika u amandmanu na tekst rezolucije EP o Crnoj Gori, koje su podneli evropski poslanik Klemen Grošelj, Petras Auštrevičius, Ilhan Kučuk i Havijer Nart. Autor teksta rezolucije je izvestilac EP Tonino Picula. Na tekst rezolucije podneto je oko 250 amandmana. 

"Razmotriti mogućnost angažovanja stranih eksperata da bi se obezbedila potpuna i efikasna istraga slučaja", naveli su Grošelj, Auštrevičius, Kučuk i Nart.  

Premijer Dritan Abazović zatražio je nedavno od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena pomoć Federalnog istražnog biroa (FBI) u istrazi o ubistvu Duška Jovanovića. Jovanović je ubijen 27. maja maja 2004. godine u Podgorici, ali nalogodavci i izvršioci još nisu poznati.

"Rad na ovom slučaju najviše usložnjava protok vremena, imajući u vidu da je prošlo 19 godina od pomenutog ubistva, za koje je do sada samo jedno lice osuđeno za saučesništvo u ubistvu i istraga, u cilju potpunog rasvjtljavanja zločina, još ne pokazuje rezultat", ističe se u pismu koje je Abazović uputio američkom državnom sekretaru. 

Za saučesništvo u ubistvu Jovanovića Podgoričanin Damir Mandić osuđen je na 19 godina zatvora. Sveukupno, crnogorsko tužilaštvo i policija do danas nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića, iako je dosad na tom slučaju radilo više tužilaca. Nedavno je otvorena nova istraga o konketnim opstrukcijama sa kojima su se suočavali policija i tužilištvo od tog ubistva, ali nije poznato da li se došlo do novih dokaza, piše portal RTCG.

Abazović je izjavio i da su članovi Komisije za istragu napada na novinare imali sastanke sa predstavnicima američke Ambasade u Podgorici, na kojima je tema upravo bila mogućnost angažovanja američkih eksperata u rešavanju ovog slučaja.

 

Komentari (0)

Evropa