Region

Dramatičan snimak formiranja vrtloga u Sloveniji: Meteorolozi potvrdili da je alpsku zemlju poharao tornado

Komentari

Autor: Jutarnji list

02/08/2023

-

17:26

Dramatičan snimak formiranja vrtloga u Sloveniji: Meteorolozi potvrdili da je alpsku zemlju poharao tornado
Dramatičan snimak formiranja vrtloga u Sloveniji: Meteorolozi potvrdili da je alpsku zemlju poharao tornado - Copyright Prinstscreen YouTube/WORLD NATURAL DISASTERS

veličina teksta

Aa Aa

Slovenski meteorolozi potvrdili su u utorak da je u toj državi zabeležen udar tornada i to nad Ilirskom Bistricom, prenosi Jutarnji list.

“Video se relativno široki vrtlog unutar kojeg postoje i vrlo jaki, ali mali vrtlozi promjera svega nekoliko metara. Srećom, fenomen je trajao samo nekoliko minuta”, javila je Agencija za zaštitu životne sredine, a prenosi 24ur.

Agencija je dodala da je na stanici Koseze kod Ilirske Bistrice najjači izmereni udar vetra iznosio 107 km/h. Kako su objasnili za 24ur.com, vetar u vrtlogu verovatno je bio i jači.

U sredu je portal Neurje.si objasnio kako je došlo do nastanka tornada, a na svojoj Facebook stranici objavili su i prilično dramatičan snimak formiranja vrtloga.

Na formiranje tornada uticali su ekstremni zaokreti vetra u nižim slojevima atmosfere, što se vidi na snimku. Osim vetra koji je duvao s jugoistoka, jugozapada i zapada (u višim slojevima), na sam razvoj uticao je i reljef koji je doprineo razvoju ekstremne pojave, piše Neurje.si.

Ovaj tornado oštetio je 11 objekata, od kojih šest teško. Nekoliko objekata je poplavljeno, a na pojedinim mestima su se podigli i vodotoci. U naletima jakog vetra oboreni su drveće i dalekovodi.

Usled oluje aktivirana su dva klizišta, a na terenu je bilo aktivno 36 vatrogasnih jedinica koje su imale ukupno 75 intervencija.

U Sloveniji se i ove nedelje spremaju nove vremenske neprilike.

“U četvrtak i petak našim krajevima i okolinom proći će izrazito hladan front koji će sigurno biti intenzivniji od jučerašnjeg. Sa zapada nad naše krajeve i dalje pristiže vlažan i topao vazduh, a sa severozapada hladna vazdušna masa pa možemo očekivati ​​razvoj olujnog nevremena koje ponegde može biti jačeg karaktera”, javlja Neurje.si.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa