Nauka

Superćelijska oluja koja je pogodila Srbiju jedna od najdužih u Evropi: Prešla pet zemalja i čak 1.500 kilometara

Komentari

Autor: Klima101/Darko Savić

02/08/2023

-

17:05

Superćelijska oluja koja je pogodila Srbiju jedna od najdužih u Evropi: Prešla pet zemalja i čak 1.500 kilometara
Superćelijska oluja koja je pogodila Srbiju jedna od najdužih u Evropi: Prešla pet zemalja i čak 1.500 kilometara - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić, Nenad Mihajlović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropljani će mesec jul pamtiti po razornim olujama koje su, pogotovo u njegovoj drugoj polovini, protutnjale i načinile ogromne štete prvenstveno u poljoprivredi, na infrastrukturi, automobilima, čupale drveće, pa čak i odnosile ljudske živote. 

Oluja koja se razvila 13. jula u Sloveniji trajala je preko 12 časova, zahvatila pet zemalja (između ostalog i Srbiju) i prešla put dug između 1.200 i 1.500 km. Ovu oluju svrstavamo u jednu od najduže živećih oluja praćenih u Evropi.

Još jedan rekord je oboren 24. jula kada je oluja pogodila italijanski grad Acano Dečimo u kojem je pronađen komad grada čiji je potvrđen prečnik bio čak 19 centimetara. Ovo je novi evropski rekord, a inače jako blizu svetskom rekordu (20,3 cm).

profimedia

 

Kako piše Klima101, ove oluje, za koje poslednjih dana možemo da čujemo da su superćelijske, nisu zaobišle ni Srbiju. Državni sektor za vanredne situacije, osiguravajuće kuće i pojedinci radiće nedeljama kako bi sanirali štete, a nečiji sezonski ili čak višegodišnji rad u poljoprivredi bio je uništen u roku od svega par minuta pri prolasku jedne superćelijske oluje. 

Topao i nestabilan vazduh pun vodene pare je "gorivo" za superćelijske oluje

Superćelijske oluje predstavljaju poseban tip dugoživećeg olujnog oblaka koji zbog svoje specifične dinamike daje posebno intenzivne produkte kao što su jaki pljuskovi, olujne vetrove, velika zrna grada, električna pražnjenja, čak i tornada. 

U južnom delu Evrope, a samim tim i u našim krajevima, duže vreme postojali su uslovi za formiranje ovih oluja kao što su veoma topao i nestabilan vazduh pun vodene pare koja predstavlja "gorivo" za oluje.

Superćelijski oblaci posebno su zanimljivi zato što su od svih tipova oluja, oni sposobni da najefikasnije troše ovo "gorivo". Zbog toga su prethodnih nedelja ove oluje oborile i neke rekorde.

S obzirom na složenost klimatskog sistema i haotičnu prirodu olujnih oblaka, još uvek ne postoji konačan odgovor na pitanje uticaja klimatskih promena.

Problem se pre svega ogleda u činjenici da numerički modeli koji se koriste da simuliraju klimu i dalje koriste prostornu rezoluciju od nekoliko do par desetina kilometara, tako da olujni oblaci čije su horizontalne dimenzije reda veličine 10 kilometara ne mogu eksplicitno da se simuliraju u klimatskim modelima. Trenutna aktuelnost u klimatologiji su modeli koji su sposobni za ovaj posao i koji bi trebalo u budućnosti da nam daju konkretniji odgovor na ovo pitanje.

Da li će klimatske promene izazvati učestalije oluje ovog tipa

Ono što sada zasigurno možemo da kažemo je sledeće: planeta se zagreva, a za svaki jedan stepen Celzijusa u vazduhu će u proseku biti sedam odsto više vodene pare. To znači da će oblaci imati više "goriva" da potencijano načine veću štetu. Kakav će biti režim ovih pojava u budućnosti, u smislu da li će se češće pojavljivati ili će biti intenzivnije, ne možemo još uvek da znamo sa sigurnošću.

Važno je razumeti da male promene u srednjoj vrednosti kao što je povećanje srednje temperature za jedan stepen, što je granica koju smo već prešli, izazivaju velike promene u ekstremnim vrednostima.

profimedia

 

Ovakvim epizodama se bavi teorija ekstrema u okviru statistike i predstavlja nauku za sebe. To i jeste osnovna odlika klimatskih promena - premda se neće "mnogo" toga promeniti u prosečnim vrednostima, značajno će se promeniti ono što se odlikuje ekstremnim pojavama. 

Ekstremne vrednosti koje se ogledaju u toplotnim talasima i ekstremnim situacijama, kao što su epizode tropskih noći, već su pripisane klimatskim promenama tako da možemo očekivati u budućnosti slično kada su u pitanju i oluje, a naučni rezultati već pokazuju rastući trend kada su u pitanju udari vetra, veličina grada i električna pražnjenja.

Superćelijske oluje nastaju usled specifičnih kretanja vazduha i vodene pare

Zamislite da ste dobili izazov da što brže ispraznite flašu sa vodom. Ako flašu samo okrenete naopako voda će periodično teći, pa neće teći, pa će teći, itd. Oni koji znaju za trik zarotiraće vodu u flaši na način da se u njoj napravi vrtlog tako da vodu koja teče napolje istovremeno zamenjuje vazduh koji teče u flašu. Drugi metod se pokazuje znatno bržim tako da zaključujemo da je i efikasniji. 

Sličnu analogiju možemo primeniti i na posmatranje različitih vrsta oluja. Recept za formiranje bilo kog tipa oluja je praktično isti. Prvo, potrebno je da se vazduh u prizemlju jako zagreje, što je svakako bio slučaj prethodnih nedelja, a znamo da je topao vazduh ređi od hladnog, tako da takav zagrejani vazduh teži da se kreće naviše i za njega kažemo da je postao nestabilan.

Drugo, ako u tom vazduhu ima i dovoljno "goriva" odnosno vodene pare, postoje uslovi za stvaranje oluje. Naime, termodinamika nam kaže da svaki put kada se vodena para kondezuje u vodu ili kada se voda zaledi oslobađa se toplota, a to su procesi koji se svakako dešavaju u oblacima, tako da razvoj oluje dobija dodatni impuls.

Pitanje koje se postavlja je da li oluja može energiju, koju ima na raspolaganju, efikasno da iskoristi da proizvede sve one štetne produkte koje smo ranije pomenuli? Upravo odgovorom na ovo pitanje pravimo razliku izmeđe jednoćelijske, višećelijske i superćelijske oluje. 

Kod jednoćelijske oluje razvoj se odvija na sledeći način: pojavljuje se uzlazna struja, u njoj se stvaraju kapljice vode i kristalići leda, a zatim u nekom trenutku u istoj oblasti se pojavljuje silazna struja sa padavinama koja slabi već postojeću uzlaznu struju.

Na ovaj način oluja prekida sopstveni razvoj i gasi se. Ceo životni vek ovakvog oblaka je oko sat vremena. Višećelijske oluje se sastoje od većeg broja pojedinačnih ćelija koje se mogu orjentisati jedna u odnosu na drugu tako da efikasnije troše raspoloživu energiju i samim tim da traju duže.

Superćelijske oluje imaju jednu osobinu koju druge oluje nemaju. To je jako skretanje vetra sa visinom. U tom slučaju formira se takva struktura da su uzlazna struja, koja rotira, i silazna struja prostorno razdvojene. Takva struktura omogućava neprekidan dovod "goriva", tj. vodene pare, odozdo i izlučivanje padavina u silaznoj struji na drugom mestu, a da se ova dva procesa međusobno ne suprotstavljaju. Oluje koje se formiraju na ovaj način mogu da žive jako dugo (više časova), da nanesu ogromnu štetu, a energija koju imaju je reda veličine jedne atomske bombe.

Teško je predvideti superćelijske oluje, ali postoje prakse koje bi trebalo da usvojimo

Najpre bih pomenuo da superćelijske oluje nisu nikakva retkost, javljaju se svake godine u sezoni oluja i to u celoj zemlji. Međutim, oluje kojima smo svedočili u drugoj polovini jula svakako nisu nešto na šta smo navikli. I pored upozorenja zvaničnih institucija na mogućnost razvoja nepogoda, a između ostalog iz razloga što njihov intenzitet ne možemo da prognoziramo mnogo unapred, iznenadile su, ili barem skrenule pažnju i naučne zajednice.

Zbog haotične prirode ovih pojava i brzog razvoja, još uvek ih nije moguće prognozirati na način kao što prognoziramo neke druge meteorološke pojave. Možemo samo reći da li postoje uslovi ili ne za njihovo formiranje, dok tačnu lokaciju, njihov intenzitet, kretanje i potencijalnu štetu još uvek ne možemo da predvidimo. 

profimedia

 

Zaštita se ogleda pre svega u tome da se prate upozorenja na moguće nepogode dan-dva unapred, a onda da se situacija, radarska slika prvenstveno, prati u realnom vremenu i procenjuje da li se formirala potencijalno opasna oluja.

Ovaj drugi deo naravno nije nešto što se očekuje od šire javnosti s obzirom na to da ta procena iziskuje izvesnu obuku u korišćenju radarskih podataka. Neke razvijene zemlje, kao što je SAD, imaju softverske sisteme za rana upozorenja od nepogoda tako da npr. ako oluja ide ka vama, telefon će vam poslati poruku upozorenja i uputstva šta raditi i gde se skloniti.

Posebna vrsta zaštite koja se između ostalog primenjuje i u našoj zemlji, odnosi se na suzbijanje samo jednog od štetnih aspekata oluja, a to je šteta od grada. Protivgradna zaštita je prvenstveno orijentisana na zaštitu poljoprivrednih površina u cilju smanjenja zrna grada i samim tim štete od istih, metodama modifikacije vremena.

O autoru:

Darko Savić je istraživač pripravnik na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Njegova oblast interesovanja je fizika oblaka, sa akcentom na interakciji oblak-aerosol i modifikaciji vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin