Društvo

Temperatura u Srbiji pala za 15 stepeni: Upozorenje na nevreme za jugozapadnu, istočnu i jugoistočnu Srbiju i Šumadiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2023

-

08:32

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na području jugozapadne Srbije, Šumadije, kao i istočne i jugoistočne Srbije u naredna dva sata lokalni plјuskovi sa grmlјavinom, dok će u pojedinim delovima Beograda padati slaba kiša Dnevna temperatura je u značajnom padu, a u većini mesta je za 10 do 15 stepeni u odnosu na jučerašnji dan, navodi RHMZ. 

Ranije danas najavljeno je da se na severu Vojvodine u prepodnevnim časovima očekuju oluje praćene gradom, orkanskim vetrom koji će dostizati brzinu i iznad 100 km/h, munjama i kišom. Evropski sistem za praćenje oluja aktivirao je jutros za područje Vojvodine treći stepen upozorenja, koji je između ostalog i najveći, ali je taj stepen naknadno ukinut i potom je bio na snazi upozorenje drugog stepena. To znači da će oluje biti slabijeg intenziteta nego u regionu. 

Zona sa olujama potom je pomerena na južnije od Vojvodine. RHMZ je izdao upozorenje i za područje Beograda na naglu promenu vremena. 

"Turbulentan dan je pred nama to potvrđe i vazdušni pritisak koji je u osetnom padu. To sve ukazuje na jaku promenu vremena i oluje. Najkritičnije biće tokom prepodneva u Vojvodini, ali poslepodne i u istočnom i centralnom pojasu zemlje", kaže meteorološkinja Milena Lazarević.

Ona je navela da prolazak fronta, osim oluja koje izazava, najveći uticaj ima na temperaturu. Temperatura u odnosu na juče drastično je niža. Danas u najtoplijem delu dana kreteće se od samo 22 stepena na severu do 31 na jugu.

"Front će se vrlo brzo premeštati preko Srbije zahvaljujući jakom zapadnom i severozapadnom koji će duvati u narednim satima. Za vreme trajanja oluja vetar će na mahove imati i orkanske udare (veći od 100 km/h)", kaže Lazarević.

estofex.org

 

U nastavku nedelje slede prijatnije temperature, doduše ispod proseka, ali verujem da će većini prijati nakon intezivnih i dugotrajnih toplotnih talasa.

Takođe, od sutra se očekuje i stabilizacija, pa će oluje, konačno, biti na pauzi.

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje za područje Srbije na naglu promenu vremena.

"Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature ( u većini mesta za 10 do 15 stepeni) koje je jutru zahvatilo severne i zapadne krajeve do kraja dana proširiće se i na ostale predele Srbije", navedeno je na sajtu RHMZ.

Tanjug/Sava Radovanović

 

U zoni jakih grmljavinskih procesa očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine.

Izdato je upozorenje i za područje Beograda na naglu promenu vremena. 

"Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature danas tokom dana usloviće lokalno i jake grmljavinske procese pa se može očekivati velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine (> 28 m/s)", navode u RHMZ.

Narandžasti meteoalarm

Zbog nevremena koje je zahvatilo Srbiju na snazi je narandžasti meteoalarm na teriotoriji cele zemlje. To ukazuje da je vreme opasno, da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Prošle nedelje Srbijom je protutnjala superćelijska oluja koja je napravila ogromnu štetu. Pri svakoj najavi nevremena građani strahuju da bi nešto slično moglo da se ponovi. 

Superćelijska oluja je fenomen sa kojim ćemo morati da naučimo da živimo, a predviđa se da u budućnosti može postati snažniji i češći. Za sve ovo, ocenjuju stručnjaci, krivi su trenutni atmosferski uslovi prouzrokovani klimatskim promenama.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Superćelijske oluje je nesvakidašnja pojava u našim predelima, a češće nastaju iznad prostranih ravnica SAD. Najpoznatije su po tome što njihova vrtložnost uzrokuje formiranje tornada. 

Fenomen nastaje kada hladna vazdušna masa stigne na pregrejano tlo što uzrokuje burne atmosferske procese. Oblaci poseduju veliku količinu energije, što sa sobom donosi razorne vetrove i veliku količinu kiše. 

Krajnja forma superćelijskih oluja jevrtlog ekstremno jakog vetra koji na svom putu uzrokuje razaranje, odnosno tornado. U Srbiji je zabaležen samo nekoliko puta, i to samo u Vojvodini, ali se njegova brzina i snaga ne mogu meriti sa tornadima koji se formiraju iznad Američkog kontinenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija