Društvo

Srbija se topi na 40 stepeni u hladu, ali ne zadugo: Visoke temperature upalile crveni meteoalarm, sledi nova oluja

Komentari

Autor: Euronews srbija

25/07/2023

-

09:02

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti veoma toplo, posebno u centralnom i južnom delu zemlje, gde će biti još toplije u odnosu na jučerašnji dan, a temperatura će se kretati od 35 do 40 stepeni Celzijusa. Na snazi su narandžasti i crveni meteoalarm koji upozoravaju na opasnost od veoma visoke temperature ali i na oluje koje se očekuju krajem dana.

U Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj, jugoistočnoj, jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme. U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno.

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature, u većini mesta za 10 do 15 stepeni, krajem dana zahvatiće severne, a potom će se proširiti na zapadne i centralne, a potom i na ostale predele Srbije.

"Afrička vrelina i danas će cirkulisati iznad Srbije i to je razlog za veoma visoku temperaturu. Međutim, krajem dana očekuje se spuštanje hladnog fronta iz pravca Alpa. Prvi na udaru opet će biti Vojvodina i deo zapadne Srbije, tako da će ovi predeli i ovog puta podneti najveći teret", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević.

Upozorenje RHMZ

"Poslepodne može malo zagrmeti kao uvertira na ono što nas tek čeka. Dakle, u narednim satima ne računajte na kišu, već samo na nešto više oblaka", rekla je Lazarević.

U narednim satima duvaće sve jači jugozapadni vetar. Najjači udari uskoro se očekuju na potezu od Đakovice do Pirota, zatim će uveče jak vetar duvati u Vojvodini. Očekuje se jačina veća od 85 kilometara na sat. Temperatura u najtoplijem delu dana od 35 do 40 stepeni i to u hladu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na naglu promenu vreme između utorka i srede.

"Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature ( u većini mesta za 10 do 15 stepeni) danas krajem dana zahvatiće severne, u sredu ujutru i pre podne proširiće se na zapadne i centralne, a posle podne i na ostale predele Srbije", navedeno je na sajtu RHMZ

U zoni jakih grmljavinskih procesa očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine.

Visok nivo UV zračenja

Tokom visokih tempearura lekari posebno savetuju da treba pratiti i prognozu o indeksu UV zračenja, kako bi se adekvatno zaštitili i izbegli sve moguće negativne efekte koje bi ono moglo da izazove.

Kada je u pitanju prognoza UV indeksa, skoro cela Srbija danas je u narandžastom i crvenom, što znači da nas očekuju vrlo visoke vrednosti UV zračenja. Najveći nivo UV zračenja boiće u Prizrenu (10), Vranju (9), Sjenici (9), Kopaoniku (9). 

Iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" savetuju oprez i poručuju da sunčanje u umerenim količinama predstavlja izvor zdravlja jer jača odbrambene snage organizma i povećava količinu kalcijuma u krvi i kostima stvaranjem vitamina D, koji je od značaja za čvrstinu kostiju, ali preterano izlaganje suncu može da bude štetno.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Upozorava se da preterano izlaganje sunčevim zracima nosi određeni rizik po zdravlje tako što oštećuje kožu, oči i imuni sistem. Naglašavaju da, pored posledica u vidu sunčanice i toplotnog udara, prekomerna izloženost Suncu može negativno uticati i na zdravlje očiju i kože i dovesti do pojave katarakte, odnosno zamućenja očnog sočiva, koje dovodi do smanjenja vida i eventualnog slepila, opekotina i alergijskih promena na koži koje mogu biti različitog stepena i raka kože.

"U mnogim zemljama zdravstveni problemi povezani sa UV zračenjem su u porastu, naročito rak kože, a povećana izloženost UV zracima u tome svakako ima značajnu ulogu", navodi se u saopštenju Batuta.

Lekari savetuju i da se ne izlazi napolje u najtoplijem delu dana- od 11 do 17 sati. Za one koji moraju na ulicu, savet je da obavezno sa sobom nose flašicu sa vodom.

Preti li nam nova superćelijska oluja?

U narednim danima očekuje se temperaturni pad za više od 15 stepeni. Prolazak hladnog fronta spustiće temperaturu ispod 25-og podeljka, a atmosfera će kao odgovor na to vrlo burno odreagovati.

"Kiša, grad, olujni vetar i munje obeležiće sredu, nakon toga vreme će se stabilizovati.
U nastavku nedelje slede prijatnije temperature", navela je Lazarević.

Da li Srbiji preti nova superćelijska oluja?

Superćelijska oluja koja je nedavno prošla kroz Srbiju i napravila veliku štetu, fenomen je sa kojim ćemo morati da naučimo da živimo, a predviđa se da u budućnosti može postati snažniji i češći. Za sve ovo, ocenjuju stručnjaci, krivi su trenutni atmosferski uslovi prouzrokovani klimatskim promenama.

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković navodi da su superćelijske oluje nesvakidašnja pojava u našim predelima, a češće nastaju iznad prostranih ravnica SAD. Najpoznatije su po tome što njihova vrtložnost uzrokuje formiranje tornada. 

Ona objašnava da ovaj fenomen nastaje kada hladna vazdušna masa stigne na pregrejano tlo što uzrokuje burne atmosferske procese.

"Osim što ovi oblaci poseduju veliku količinu energije, što znači da sa sobom donose razorne vetrove, oni nose i veliku količinu kiše. Jake uzlazne struje nose kišne kapi na visinu i do 10 kilometara, gde se kapi lede i tako nastaje grad. Što su jače uzlazne struje grad više vremena provodi u oblaku i tako raste, a u ekstremnim situacijama prečnik grada može dostići čak 15 centimetara", navodi ona.

Krajnja forma superćelijskih oluja je, kako kaže, vrtlog ekstremno jakog vetra koji na svom putu uzrokuje razaranje, odnosno tornado.

U Srbiji je zabaležen samo nekoliko puta, i to samo u Vojvodini, ali se njegova brzina i snaga ne mogu meriti sa tornadima koji se formiraju iznad Američkog kontinenta. Za njihov razvoj potrebna je prostrana ravnica bez velikih prepreka, što u Srbiji nije slučaj.

 

Komentari (0)

Srbija