Društvo

Nestabilan vikend pred nama: U prvoj polovini dana toplo i sunčano, popodne naoblačenje sa kišom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/07/2023

-

08:29

Nestabilan vikend pred nama: U prvoj polovini dana toplo i sunčano, popodne naoblačenje sa kišom
Nestabilan vikend pred nama: U prvoj polovini dana toplo i sunčano, popodne naoblačenje sa kišom - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dani jula, jednog od najtoplijih meseci u godini, donose nam nestabilno vreme i nove padavine. Danas, u prvoj polovini dana, vreme će biti veoma toplo i sunčano, dok nas u poslepodnevnim satima očekuje naoblačenje sa kišom. Padavine će biti lokalnog karaktera, što znači da oblačni sistemi neće zahvatati veću površinu već samo pojedine delove zemlje.

"Formiranje kišonosnih oblaka uzrokovano je mešanjem toplog vazduha u prizemlju i hladnog koji nam stiže sa severozapada Evrope. Na severu Evrope trenutno se nalazi intenzivno polje niskog vazdušnog pritiska koje potiskuje hladan vazduh ka Balkanskom poluostrvu. Dakle, prepodne pretežno sunčano, poslepodne sa lokalnim pljuskovima širom zemlje", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da će hladan front do kraja dana preći preko cele Srbije, te će sutra biti i malo svežije. Maksimalna temperatura danas biće od 28 do 32 stepena, dok sutra neće prelaziti 28. podeljak. 

"Zajedno sa prolaskom fronta menja se i pravac vetra. Sutra počinje da duva severozapadi vetar, koji će povremeno biti i pojačan", rekla je Gojković.

Prognoza za nedelju

Drugog dana vikenda u Vojvodini dolazi do razvedravanja, dok će južno od Save i Dunava i dalje biti nestabilno sa lokalnim pljuskovima.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Osveženje ipak neće potrajati jer nam sa razvedravanjem koje se prognozira za ponedeljak stiže i novo otopljenje. Vedro i sunčano vreme zadržava se svega nekoliko dana, tačnije do sredine naredne nedelje", kaže Gojković.

Što se tiče dugoročne prognoze za jul - prognostički modeli za prvu polovinu meseca najavljuju nešto češće padavina, uglavnom u obliku pljuskova, dok se u drugoj polovini meseca očekuje nešto stabilnija situacija.

Temperatura će se kretati oko i malo ispod proseka, dakle između 25 i 30 stepena. U drugoj polovini meseca, zajedno sa stabilizacijom očekuju se i duži periodi toplog vremena, ali za sada bez ekstrema. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija