Društvo

Na snazi narandžasti meteoalarm: Tokom dana do 37 stepeni, ali večeras stižu obilne padavine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2023

-

07:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Talas tropskog vremena koji je zahvatio našu zemlju završava se danas. Iako će temperatura u najtoplijem delu dana dostizati 37 stepeni, u večernjim satima dolazi do intenzivne promene vremena.

Promenu atmosferske situacije uzrokovaće ciklon koji se postepeno premešta sa severozapada Evrope, a koji sa sobom nosi hladnu i vlažnu vazdušnu masu.

U prvoj polovini dana vreme ostaje suvo i sunčano, dok u poslepodnevnim satima dolazi do formiranja lokalnih kišonosnih oblaka. Jaki pljuskovi, grmljavina i olujni vetar zahvatiće Srbiju u večernjim satima i tokom noći.

Prognostički modeli najavljuju da će lokalno pasti između 20 i 40 litara kiše po kvadratnom metru za samo nekoliko sati, dok se najveća količina padavina očekuje u Vojvodini. 

Sa približavanjem ciklona menja se i pravac vetra. Prepodne će duvati slab južni vetar, a poslepodne pojačan severozapadni. Tokom pljuskova vetar će povremeno biti i olujni. 

Danas je u celoj zemlji na snazi narandžasti meteoalarm zbog visoke temperature, obilnih padavina i grmljavinskih nepogoda koji se prognoziraju za drugu polovinu dana. 

Zbog velike brzine premeštanja hladnog fronta, kiša u većini mesta prestaje već u subotu ujutro, međutim nestabilnost ostaje.

Južno od Save i Dunava prvi dan vikenda obeležiće pretežno oblačno vreme, povremeno sa slabom kišom, dok u Vojvodini dolazi do postepenog razvedravanja već sredinom dana.

Pad temperature u odnosu na današnje vrednosti biće i za više od 10 stepeni. Za dane vikenda temperatura će se kretati oko prijatnih 25 stepeni.

Stabilizacija vremena i otopljenje stižu nam od ponedeljka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija