Društvo

Vreo dan pred nama: U Srbiji do 35 stepeni, pad temperature već za vikend

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2023

-

07:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon oblačnog i tmurnog proleća prvi dani leta donose nam sunčano i ekstremno toplo vreme, koje će već u subotu biti prekinuto prodorom hladnog vazduha sa severa. Do tada ostajemo pod uticajem anticiklona i veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike. 

Osim nekoliko vrelih dana pred nama su i tropske noći. Pojam tropska noć znači da temperatura tokom cele noći ostaje iznad 20. podeljka.

Tako je ovog jutra u Beogradu zabeleženo čak 24 stepena. Svežije je bilo jedino u brdsko - planinskim predelima.

Kada su noći ovako tople, već sa prvim zracima sunca počinje intenzivno otopljenje, a temperatura još u prepodnevnim satima prelazi 30 stepeni. Upravo zbog toga će se maksimalna temperatura danas kretati od 30 do 35 stepeni, navodi meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Vetar ostaje slab i umeren, promenljivog pravca, zbog čega će se činiti da je toplije od izmerenih vrednosti.

Najtopliji dan ove nedelje biće petak, za kad se prognozira i do 37 stepeni. U petak sredinom dana dolazi do razvoja lokalne oblačnosti, a tokom večeri sa severozapada nam stiže hladna vazdušna masa praćena oblacima, jakim vetrom i grmljavinskim nepogodama.

Padavine će biti lokalne i samo će ponegde pasti veća količina kiše.

Zahlađenje ćemo osetiti za dane vikenda kada će maksimalna temperatura biti za oko 10 stepeni niža u odnosu na vrednosti od petka.

U subotu tokom dana na severu dolazi do razvedravanja, a u nedelje i u ostalim predelima. Početkom naredne nedelje sledi postepen porast temperature.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija