Društvo

Danas nam stiže leto: Temperatura u Srbiji do 34 stepena, u četvrtak i petak ekstremno toplo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2023

-

07:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dani leta donose nam dugo očekivano razvedravanje i otopljenje. Najtoplije godišnje doba dočekujemo danas u 16 sati i 57 minuta, a vremenske prilike sve do kraja nedelje biće prave letnje. 

Razvedravanje i nagli porast temperature posledica su anticiklona koji se formirao iznad Mediterana, a koji nam zbog svog strujanja u smeru kazaljke na satu donosi veoma topao vazduh sa severa Afrike.

Osim ekstremno toplog vremena, polje visokog vazdušnog pritiska nam je donelo stabilizaciju vremena. Do kraja dana vreme ostaje vedro i sunčano, sa ponekim prolaznim oblakom. Maksimalna temperatura danas - od 30 stepeni na jugu, pa do 34 na severu i zapadu Srbije, navodi meteorloškinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Što se tiče vetra - i danas mirno. Vetra skoro i da neće biti, što nam donosi dodatni osećaj toplote i sparine.

Za četvrtak i petak prognozira se ekstremno toplo vreme. Pred nama je nekoliko tropskih noći, kada temperatura neće pasti ispod 22 stepena, dok će tokom dana lokalno biti i do 37. podeljka.

Promena vremena stiže nam u petak uveče, za kada se prognozira prolazak hladnog fronta. Priliv hladne vazdušne mase sa severa uzrokovaće burne atmosferske procese i formiranje grmljavinskih nepogoda. Osim lokalnih pljuskova, za subotu se prognozira i pad temperature za oko 10 stepeni.

Nestabilnost će se ovaj put zadržati svega nekoliko dana, nakon čega dolazi do novog otopljenja.

Kada je o dugoročnoj prognozi za leto reč - pred nama je toplo, ali nestabilno leto. Tropske talase povremeno će prekidati prodor hladnije vazdušne mase, pljuskovi i prolazna oblačnost, dok se trajna stabilizacija vremena očekuje od avgusta.

Izvesno je da će ovo leto biti toplo, ali malo vlažnije od proseka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija