Društvo

Upaljen crveni meteoalarm: Stiglo osveženje, ali i upozorenje RHMZ na vremenske nepogode

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2023

-

08:36

Upaljen crveni meteoalarm: Stiglo osveženje, ali i upozorenje RHMZ na vremenske nepogode
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod izdao je za upozorenje na grmljavinske nepogode u tri regiona - istoku, jugu i jugozapadu zemlje. U zoni jakih pljuskova pašće 20 - 30 mm kiše za kratko vreme, lokalno i više, a olujni vetar kratkotrajno će biti jači od 20 - 25 m/s.

U narednih 36 sati na pritokama Jasenice, Kubršnice, Mlave i Peka mogući su kratkotrajni veći porasti vodostaja bujičnih vodotoka sa manjim lokalnim izlivanjima.

Uključen je crveni meteoalarm za Jugoistočnu Srbiju, Istočnu Srbiju i Kosovo i Metohiju. To ukazuje da se prognoziraju opasne vremenske pojave, jaka grmljavina,  koje mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

Narandžasti meteoalarm uključen je za Šumadiju, Pomoravblje i Jugozapadnu Srbiju. To ukazuje da je vreme opasno i da se prognoziraju opasne vremenske pojave, grmljavina i kiša, koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu. 

Osveženje

U Srbiji će danas biti umereno do potpuno oblačno i svežije, mestimično s kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, severozapadni, u zoni pljuskova jak i olujni. Najniža temperatura od 17 do 21 stepeni, a najviša od 23 stepena na zapadu, do 31 stepen na istoku i jugoistoku Srbije. 

Na istoku, jugu i jugozapadu Srbije grmljavinski razvoji će lokalno biti veoma jaki i praćeni gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

U Beogradu će biti umereno do potpuno oblačno i svežije sa pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, severozapadni. Najniža temperatura oko 20 stepeni, a najviša oko 26 podeoka. 

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji će u nedelju biti promenljivo oblačno, na severu Srbije suvo, a povremena kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju se južno od Save i Dunava. 

Prognoza za narednu nedelju

U ponedeljak će u većem delu zemlje biti pretežno sunčano, osim na istoku gde će, uz više oblačnosti, i dalje biti uslova za padavine. Prolazno naoblačenje iz srednje Evrope usloviće kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom u utorak, krajem dana ponovo u Vojvodini, a u sredu u ostalim krajevima. 

Promenljivo vreme zadržaće se do kraja juna, a maksimalne temperatura kretaće se uglavnom od 25 do 30 stepeni . Početkom jula ponovo toplije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija