Društvo

Stiže košava da rastera oblake, ali samo nakratko - od sledeće nedelje opet kiša

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/06/2023

-

08:10

Stiže košava da rastera oblake, ali samo nakratko - od sledeće nedelje opet kiša
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Oblaci, pljuskovi i grmljavina glavna su odlika vremena već duži vremenski period. Svakodnevne padavine su u zapadnim predelima uzrokovale izlivanje reka i poplave, a RHMZ za naredne dane najavljuje porast vodostaja na Mlavi i Peku. Što se tiče vodostaja na Savi i Dunavu, on je dostigao svoj maksimum i sada je u opadanju, te ne postoji opasnost od izlivanja i poplava.

Severni vetar koji danas počinje da duva iznad Srbije rasteraće oblake koji već danima donose kišu Vojvodini. Severni i severoistočni vetar duvaće umerenim i povremeno pojačanim intenzitetom. 

Na severu zemlje danas sa smenom sunca i oblaka, samo ponegde sa slabom kišom, dok južno od Save i Dunava i dalje ostaje nestabilno sa uslovima za česte pljuskove i grmljavinu, ponegde i sa gradom. Zbog više sunca u mestima na severu zemlje danas i do 27 stepeni, dok južno od Beograda živa u termometru neće prelaziti 25. podeljak. 

U nedelju počinje da duva košava, koja će u Banatu i Pomoravlju povremeno dostizati olujnu jačinu. Kiša se u nedelju očekuje samo u južnim predelima, u Vojvodini ostaje pretežno sunčano i suvo, međutim od ponedeljka ponovo nestabilno na širem području Srbije, uz pljuskove u poslepodnevnim satima. Kišonosne oblake pratiće pojačan vetar i privremen pad temperature. Nakon prolaska oblaka sledi razvedravanje i otopljenje. Što se tiče temperature, ona je u porastu. U nedelju lokalno i do 29 stepeni, a tokom naredne nedelje živa u termometru će se kretati oko 27.podeljka u većini mesta.

Pred nama je dakle, nešto vedriji vikend, ali će zato naredna nedelje biti kišovita, povremeno i vetrovita.

Dugoročna prognoza za jun najavljuje česte pljuskove, ali i postepen porast temperature. Već sredinom meseca maksimalna temperatura će dostizati 30. podeljak, što je u skladu sa kalendarom, ali će zbog dosta vlage u vazduhu, što je posledica intenzivnih padavina, vreme biti sparno. Prognostički modeli najavljuju jun sa nešto više padavina od proseka i temperaturom koja će se kretati između 25 i 32 stepena. Dakle, bez ekstrema. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija