Društvo

Oblake i kišu zameniće sunce: Napokon stiglo prolećno vreme, temperatura do 26 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/05/2023

-

08:24

Oblake i kišu zameniće sunce: Napokon stiglo prolećno vreme, temperatura do 26 stepeni
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Oblake i kišu danas će zameniti sunce, a intenzivno zagrevanje tla donosi nam i osetnije otopljenje. Vreme će u Srbiji danas biti pretežno sunčano, ponegde u planinskim predelima sa slabom i kratkotrajnom kišom. Maksimalna temperatura - od 23 na jugu pa do 26 u Beogradu i mestima u Vojvodini. Istočni vetar ponovo počinje da duva pojačanim intenzitetom, pogotovo u brdsko - planinskim predelima gde može biti i jak.

Prostran anticiklon sa centrom iznad Skandinavije svojim grebenom visokog vazdušnog pritiska prostire se čak do Balkanskog poluostrva. To uzrokuje nešto stabilniju atmosfersku situaciju i razvedravanje, međutim iznad Mediterana i dalje postoji ciklon koji će se i narednih dana zadržati iznad Italije i Jadranske obale", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da Srbija neće biti pod direktnim uticajem tog ciklona, ali će povremeno ipak doći do prodora vlažnog vazduha i obrazovanja grmljavinskih nepogoda.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Drugi dan vikenda obeležiće nešto nestabilnija atmosferska situacija. Prepodne ostaje sunčano i veoma toplo, oko 25 stepeni, međutim u drugoj polovini dana biće uslova za formiranje grmljavinskih nepogoda. Pljuskova će biti u istočnim i severnim predelima, ponegde i sa nešto većom količinom kiše.

Naredne nedelje moguće bujične poplave

"Slično ostaje i početkom sledeće nedelje. Prepodne sunčano i toplo, poslepodne sa pljuskovima i grmljavinom. Temperatura će se kretati oko proseka, dakle od 20 do 26 stepeni. Grmljavinske nepogode koje se prognoziraju za narednu nedelju pratiće olujni vetar i privremeno zahlađenje", navela je Gojković.

Dodaje da nakon prolaska kišonosnog oblaka sledi razvedravanje, a temperatura se vraća u normalu.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Zbog obilnih padavina koje su prethodnih dana zahvatile primorje došlo je do porasta vodostaja reka pre svega u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Plimski talas tokom sledeće nedelje stiže i u našu zemlju što znači porast vodostaja na svim većim rekama.

Trenutno je izdato upozorenje na Savi kod Šapca i na Dunavu kod Novog Sada. Na ostalim mernim stanicama beleži se porast nivoa vode, ali se ne očekuje izlivanje reka. 

Zbog padavina koje se prognoziraju u narednih nedelju dana mogućnost bujičnih poplava, pre svega u planinskim predelima, nije isključena. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija