Društvo

Na snazi narandžasti meteoalarm: I danas nestabilno vreme, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2023

-

08:29

Na snazi narandžasti meteoalarm: I danas nestabilno vreme, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom
Vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti promenljivo, nestabilno vreme, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom, češćim u drugom delu dana. Na snazi je narandžasti meteoalarm zbog obilnih padavina i potencijalno jakih grmljavinskih nepogoda.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje da se u Srbiji od danas do 2. juna očekuje lokalna pojava jakih pljuskova sa grmljavinom i gradom. Pljuskovi i grmljavina koji se na području Srbije očekuju do kraja meseca, ali i početkom juna, lokalno će biti izraženiji uz pojavu grada i sa velikom dnevnom količinom padavina, od 20 do 50 mm u zoni najintenzivnijih pljuskova, lokalno i više.

Pojava je potencijalno opasna jer može doći do izlivanja potoka i manjih reka, pre svega u brdsko - planinskim predelima. 

Takođe je izdato upozorenje da će vodostaji na Dunavu kod Novog Sada i Smedereva, kao i na Savi kod Šapci narednih dana biti iznad granice redovne odbrane od poplava. Ovo nije toliko neobične, jer svake godine u ovom periodu zbog otapanja snega na Alpima dolazi do porasta vodostaja.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Na području Bačke, Banata, Srema, Beograda, zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja, istočne i jugozapadne Srbije na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da se očekuju vremenske pojave takvog inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

"Burni atmosferski procesi u atmosferi u vidu pljuskova praćenih grmljavinom i olujnog vetar posledica su mešanja toplog vazduha iz prizemnog sloja atmosfere i hladnog i vlažnog vazduha koji nam je pre nekoliko dana stigao sa severnim vetrom. Podizanje toplog vazduha naviše omogućava brz razvoj vertikalne oblačnosti koja donosi kratkotrajne, ali intenzivne padavine", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Lokalni pljuskovi

Ona je navela da će kao i prethodnih dana jači pljuskovi zahvatiti šire područje Srbije u poslepodnevnim satima, jer tada dolazi i do dodatnog zagrevanja tla direktnim sunčavim zračenje.

"Dakle, prepodne sa smenom sunca i oblaka, ponegde u planinskim predelima sa kratkotrajnom kišom, a poslepodne dolazi do dodatnog razvoja oblačnosti koja će zahvatiti skoro celu Srbiju", navela je Gojković.

Što se temperature danas tiče, u najtoplijem delu dana očekuje se od 20 do 24 stepena, dakle oko proseka, ali tokom pljuskova može doći do lokalnog zahlađenja i za više od 5 stepeni. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Prema prognozi RHMZ u Beogradu će danas biti promenljivo vreme, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, ali nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, koji kratkotrajno u pojedinim delovima grada mogu biti veoma intenzivni. Vetar slab i umeren, severni, u zoni pljuskova pojačan. Najniža temperatura oko 15 stepeni, a najviša oko 23 stepena.

Prognostički modeli za narednih sedam dana najavljuju slične vremenske prilike. Prepodne promenljivo oblačno, ponegde sa slabom kišom, poslepodne sa jakim pljuskovima i grmljavinom na širem području Srbije. Temperatura poprilično ujednačenja, oko 23 stepena u većini mesta.

Ovako nestabilno, ali konzistentno vreme posledica je stalnog priliva hladnog vazduha sa severa koji se iznad Balkana meša sa toplim Mediteranskim vazduhom. Postepenu stabilizaciju vremena i otopljenje očekujemo početkom juna, a do tada ostaje prijatno toplo i kišovito. Sa sobom obavezno nosite kišobran, ali će vam takođe trebati i naočare za sunce. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija