Društvo

Danas i sutra sunčano, pa od srede novo naoblačenje: Prvi toplotni talas stiže sredinom jula

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/07/2023

-

07:26

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je jul jedan od najtoplijih meseci na našim prostorima. Prema sezonskoj prognozi, ove godine, jul će, možemo reći, biti blag. Naime, očekujemo samo jedan toplotni talas i to sredinom meseca koji bi trebalo da traje desetak dana.

Što se srednjih temperatura tiče, jutarnja će se kolebati oko 19 podeljka, a maksimalna oko 28-29.
Količina kiše ostaje u granicama proseka, za ceo mesec očekujemo da padne do 50 litara po metru kvadratnom i ovo je, takođe, srednja vrednost na teritoriji cele Srbije.

"Na prizemnim i visinskim kartama vidljiva je stabilnost. Nalazimo se pod uticajem anticiklona koji je zaslužan za gotovo vedro nebo i toplo vreme. U narednim satima, dakle, biće sunčano i vedro. Nešto više oblaka očekujemo u Vojvodini ali neće biti kiše", navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević.

Temperatura postepeno raste i njen maksimum se očekuje oko 15h kada će biti najtopliji deo dana.

Vrednost će se kretati od 29 do 31 stepen.

Na karti vetra, mirno i tiho uz slab severozapadni vetar u većini mesta. Nešto jači vetar duvaće u Pomoravlju i na istoku i na ovom području vetar će malo rashladiti vazduh

Narednih dana bez dugoročne stabilizacije na vidiku. To znači da nas nakon sunčanog utorka, u sredu čeka novo naoblačenje, koje će na lokalnom nivou doneti kratkotrajnu kišu i pljuskove a može i zagrmeti. Takvo vreme pratiće nas sigurno do petka.

Prvi toplotni talas očekuje se već sredinom meseca i u tih 10 dana ne bi trebalo da bude kiše.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija