Agrobiznis

Oluje nanele veliku štetu voćnim zasadima: Stručnjaci kažu da će se to odraziti na cene, šta će najviše poskupeti?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/08/2023

-

13:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Olujno nevreme koje je Srbiju zahvatilo prošle nedelje najveću štetu pričinilo je u Mačvi i Sremu. Dok se procenjuje koliko će vremena biti potrebno da se poljoprivrednici oporave od gubitaka, stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta kažu da ovaj obim štete nije zapamćen do sada. Sve to će uticati i na poskupljenje voća i povrća, a to se najviše očekuje kod onih vrsta koje su imale slabu rodnost. 

Potrošači na pijaci već osećaju da im je potrebno više novca za proizvode. Građani koji su govorili za Euronews Srbija navode da je slabija snabdevenost, ali i da veruju da će ove godine biti manje sastojaka za zimnicu. Međutim, prodavci ističu da imaju sve vrste robe i tvrde da se cene u poslednje vreme uglavnom nisu menjale, osim kada je reč o kajsiji. 

Jedna prodavačica je za Euronews Srbija rekla da potrošači kupuju kajsije za džem i da pazare ne više od pet kilograma

"(Cene kajsija) su počele sa 150 dinara, 120 i 100, a sada su 120, 160 i 200 dinara", kaže ta prodavačica. 

Prodavci na pijaci navode da je prodaja porasla nakon blagog osveženja koje je stiglo posle više dana sa jako visokim temperaturama vazduha, da je nevreme uticalo na uništavanje plastenika, ali i da je u ovom periodu prodaja slaba zbog godišnjih odmora.

"Najviše stradale jabuka i kruška"

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je za Euronews Srbija da je po njegovoj proceni, šteta koje je nevreme pričinilo voću oko 25 miliona evra. 

"Tu računam samo štete kada su u pitanju voćni zasadi, a gde je šteta nastala u proizvodni sadnog materijala, znamo da su velike štete u okolini Trstenika koji je najveći centar proizvodnje sadnog materijala u Srbiji" kaže Keserović. 

Prema njegovim rečima, u nevremenu koje je pogodilo Srbiju najviše su stradale jabuka i kruška. 

"S obzirom da su ti zasadi podignuti na Fruškoj gori sa protivgradnim mrežama, kompletno sa fertirigacijom, a znamo da je po hektaru takva investicija od 35.000 do 40.000 evra, po mojoj proceni, samo u Fruškoj gori je srušeno preko 110 hektara takvih zasada. Pored te štete, imaćemo indirektnu štetu, ukoliko ti proizvođači žele da podignu nove zasade, oni moraju da ulože još toliko novaca i plus nega dve godine", navodi Keserović, koji je predsednik Društva voćara Vojvodine.

Euronews

Prema njegovim rečima, zasadi koji su oštećeni u olujama, a koji nisu bili pod protivgradnim mrezama, imaju jako veliko opadanje plodova.

On kaže da kod pojedinih sorti kruške koje su bile pod protovgradnim mrežama, opadanje plodova bilo između 10 i 30 odsto, a tamo gde nije bilo protvgradnih mreža, opadanje je bilo od 50 do čak 90 odsto, pogotovu kod sorte karmen koja je trebalo ovih dana da se bere.

Skuplje voće - za zimnicu treba izdvojiti više novca

Keserović kaže da će se takva situacija odraziti na cene voća, a da najveće povećanje očekuje kod onih voćnih vrsta koje su imale slabu rodnost, a to su šljiva i kruška. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Tu očekujem malo više cene, sigurno negde od 30 do 40 odsto, kod jabuke, povećanje od 10 do 15 odsto. To su one voćne vrste koje treba u narednom periodu da se beru", naveo je on. 

Keserović navodi da će sigurno morati da se izvodji više novca za zimnicu, navodeći da je smanjenje projektovanog prinosa negde od 10 do 15 posto. 

"Na početku godine sam rekao da će to biti jedna rodnija godina. Međutim, zbog pojave niskih temperatura, zatim velike količine padavina u maju, kasnije visokih temperatura, ovih olujnih vetrova došlo je do smanjenja po meni onog projektovanog prinosa na negde 10 do 15 posto, tako da nećemo imati negde oko 1,4 miliona tona, to će biti između 1,2 i 1,2 miliona tona. To je drastično smanjenje u odnosu na ono što Srbija proizvede i sigurno će se to odraziti na cene, ali sve zavisi od kupovne moći stanovništva, s obzirom na situaciju u svetu ali i kod nas", naveo je Keserović. 

On kaže da kada poljoprivredni proizvodi, a pogotovo voće, rodi u Srbiji - da je to izvor stabilnosti u celom regionu i dodaje da će sve posledice nevremena sigurno sada odraziti na cene. 

"Za sada jedino kod kajsije je niža cene, ali očekujem povećanje cena kod svih voćnih vrsta koje se budu brale u narednom periodu", rekao je Keserović.

Komentari (0)

Biznis