Agrobiznis

Usevi u Šidu poravnani kao peglom: Bivšem košarkašu Aleksandru Rašiću uništen voćnjak u koji je uložio 350.000 evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/07/2023

-

13:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nevreme koje je pogodilo Srbiju prošle nedelje pričinilo je ogromnu materijalnu štetu na usevima. Na udaru olujnog vetra i grada bile su ratarske kulture, posebno kukuruz, soja, suncokret, dok za šećernu repu ima šanse da se oporavi. Stradali su i zasadi paradajza, paprike, luka. Nevreme je pogodilo i voćare. Uništeni su voćnjaci šljive, jabuke, kruške, a stradala je i kupina. 

Šteta se još procenjuje. Država je obećala pomoć najteže pogođenim opštinama, ali je to slaba uteha za pojedine poljoprivrednike kojima je uništeno sve što su imali. Mnogi poljoprivredni proizvodi stradali su u junskim poplavama i Centralnoj i Zapadnoj Srbiji. Sad je na udaru bila Vojvodina.

Ogromnu štetu pretrpeli su poljoprivrednici u Šidu. Razmere štete nisu poznate i još se procenjuju, ali su vidljive golim okom.

Pre četiri godine bivši košarkaš i reprezentativac Srbije Aleksandar Rašić uložio je 350.000 evra u voćnjak kruške u blizini Šida. Ovih dana trebalo je da počne prva berba. Međutim, Šid je prošle srede pogodilo jako nevreme. Kako kaže Mihailo Pavlović, koji radi na održavanju voćnjaka, šteta je 100 posto.

"Olujni vetar je bio izuzetno jak, tako da betonski stubovi nisu mogli da izdrže pritisak i pali su na zasade koji su stari četiri godine. Napravljena je velika šteta. Nemoguće je da se oporave biljke", rekao je Pavlović za Euronews Srbija.

Euronews

 

Dodaje da su izveli veštaka na teren, a da informacije o proceni štete očekuju za desetak dana. 

"Ne smemo ništa raditi na voćnjaku dok se ne završi celokupan proces koji je pred nama", naveo je on.

Pijavica lokalno nanosila štetu

Situacija u Šidu je dosta specifična. Malo dalje od potpuno uništenog voćnjaka krušaka je voćnjak jabuka koji nije pretrpeo nikakvu štetu. Lokalno stanovništvo kaže da je to zbog toga što se formirala jaka pijavica i ona je lokalno nanosila štetu. Niže je još jedan voćnjak u kome su kruške i on je pretrpeo stopostotnu štetu. Poljoprivrednici su zbunjeni i ne znaju kakvoj i kolikoj pomoći države mogu da se nadaju.

Euronews

 

Reporter Euronews Srbija pokušao je to da sazna u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, ali odgovor nismo dobili. Nisu pretrpeli štetu samo poljoprivrednici u Šidu, već su uništeni i stambeni i poslovni objekti.

Meteorolozi za danas i sutra najavljuju nove nepogode. Međutim, poljoprivrednici kažu da se ne plaše više nepogoda, jer su im svi usevi već propali. Za nekoliko minuta uništeno je sve što su vredno mesecima radili.

Osigurano samo oko 10 odsto poljoprivrednih površina

Vlado Kovačević iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede kaže da su zbog nevremena svi usevi pretrpeli štetu. On je za Euronews Srbija rekao da je problem što je u Srbiji samo oko 10 odsto poljoprivredne površine osigurano, dok je u EU  taj procenat je između 50 i 60 procenata, a u SAD-u gotovo 100 posto.

Euronews

Navodi da postoje dva načina kako da se poljoprivrednici zaštite. Jedan je osiguranje, a drugi je fizička zaštita- kupovina protivgradnih sistema, sistema za navodnjavanje, zaštitne mreže. 

"Poljoprivrednici koji su investirali u ovakve sisteme često u ovakvim događaajima profitiraju, jer je manja ponuda proizvoda, a veća je cena. Veće ulaganje u zaštitu useva je put kojim treba da se ide", naveo je on.

Naravno, izgradnja sistema zaštite nije jeftina, a Kovačević kaže da mali poljoprivrednici mogu računati na pomoć i subvencije Ministarstva poljoprivrede, dok oni veći mogu da se oslone na predpristupne fondove EU.

A posledice zbog nevremena u poljoprivredi neće plaćati samo poljoprivrednici. Plaćaće ih svi građani Srbije jer će se sve to odraziti na cenu hrane u marketima, ali i pijacama. Ekonomisti ne očekuju da će biti veliko poskupljenje hrane, ali svakako će ga biti.

Komentari (1)

Bek

25.07.2023 14:10

Kako predpristupni fondovi EU? Valjda Ruski i Putinovi fondovi to mogu da finansiraju a ne EU koja je protiv Srbije.

Biznis