Društvo

"Bolje da sam umro nego što sam ovo doživeo": Oluja stanovnicima Čelareva potpuno uništila domove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/07/2023

-

14:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Snažno nevreme koje je prošle nedelje zahvatilo Srbiju prouzrokovalo je veliku materijalnu štetu, a lokalne samouprave još procenjuju štetu na usevima i stambenim objektima. Najteže su prošle opštine na severu zemlje, a u pojedinim selima u Bačkoj Palanci već pet dana nema struje i vode. Najteža situacija je u Čelarevu, gde je nekoliko porodica ostalo bez krova nad glavom. 

Reporter Euronews Srbija je u tom mestu zatekao dramatične scene. Putevi jesu prohodni, ali su izlomljena stabla i grane drveća svuda unaokolo. Gotovo da nema objekta koji nije pretrpeo neku štetu, a naselje već pet dana nema struju i vodu.

Meštani se okupljaju, pomažu jedni drugima da uklone oborena stabla iz svojih dvorišta. Uplašeni su i ne znaju kako će dalje. Kažu da im je najmanji problem što nemaju struje i vode, te da već brinu kako će provesti naredne dane. 

Najveću štetu u Čelarevu pretrpelo je domaćinstvo Teodora Kezmića kome su dva stabla oraha pala na kuću i potpuno je uništili. Teodor i njegova supruga od petka žive u neuslovnom objektu iza kuće, gde spavaju na dušecima. Strahuju da i taj deo može da se sruši.

"Teško je, nemamo gde da živimo"

"Teško je, nemamo gde da živimo, a ne mogu da ostavim sve ovo. Ne znam šta da radim. Bolje da sam umro nego što sam ovo doživeo", priča Teodor i plače. Nevreme je za desetak minuta srušilo sve što je sa suprugom decenijama gradio. 

Teodor i njego supruga su hronični bolesnici i nemaju ni fizičkih ni materijalnih mogućnosti da sami saniraju posledice.

Euronews

 

Nije samo kod njega takva situacija. Još nekoliko kuća u Čelarevu je potopuno uništeno. Meštani tog mesta kažu da su izgubili veru u sistem, jer je prošlo pet dana a posledice nevremena nisu sanirane. 

"Najviše su krovovi stradali, struje nema, a ni vode već pet dana", priča jedan od meštana.

Stanovnici Čelareva nisu ni znali da je još u petak na teritoriji opštine Bačka Palanka proglašena vanredna situacija. Nisu ni mogli da se informišu jer nemaju struju. O tome ih je obavestio reporter Euronews Srbija.

U Čelarevu posebno složena situacija

Iz opštine Bačka Palanka danas je saopšteno da će do kraja dana sva naseljena mesta dobiti struju i vodu izuzev Čelareva, gde je, kako kažu "posebno složena situacija" .

Euronews

 

Juče je zasedao i pokrajinski Štab za vanredne situacije i saopšteno je da će pokrajina izdvojiti novčana sredstva za pomoć najugroženim opštinama. Izdvojeno je 250 miliona dinara za Novi Sad, 100 miliona dinara za opštinu Bačka Palanka, po 50 miliona dinara za Rumu i Sremsku Mitrovicu. Pomoć će dobiti i neke druge opštine poput Inđije, Stare Pazove i Zrenjanina koje su pogođene nevremenom.

Materijalna šteta jeste ogromna, ali je ipak najveća tragedija što su izgubljena tri života u nevremenu koje je pogodilo sever Srbije u sredu i petak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija