Politika

Mirović: Već od sutra kreće obnova, stavljamo finansijska sredstva na raspolaganje

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2023

-

14:44

Mirović: Već od sutra kreće obnova, stavljamo finansijska sredstva na raspolaganje
Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Marija Erdelji - Copyright Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Marija Erdelji

veličina teksta

Aa Aa

Finansijska sredstva za obnovu posle nevremena ćemo već od sutra staviti na raspolaganje jer je to centralni prioritet, kao i uspostavljanje električne energije u mestima gde je trenutno nema, izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon vanredne sednice Pokrajinske vlade.

Mirović je naveo da se već od sutra kreće u obnovu oštećenih objekata i da se ulažu veliki napori za uspostavljanje snabdevanja električnom energijom.

Naveo je da je reč o danima koji su potrebni da do nekih naselja struja dođe jer se radi o velikoj šteti, pokidanim dalekovodima dužine nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara. 

Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Marija Erdelji

 

"Radi se danonoćno. Struje nema u delu novosadske opštine, pogotovo na pravcu Kovilj - Novi Sad, u Gajdobri, Čelarevu, jednom delu beočinske opštine. Neophodno je da imamo makar u jednom delu dana vodu, imamo deset agregata i to je nešto što je sada raspoređeno prema proceni Elektrodistribucije. Upotrebili sve što smo imali i u nacionalnim i u pokrajinskim rezervama kada je reč o agregatima koji su raspoređeni u selima. Sa njima imamo mogućnost da sela dobiju vodu", naveo je Mirović.  

Dodao je da je najvažniji prioritet obnova predškolskih ustanova, kao i osnovnih i srednjih škola. 

"Deca moraju do 1. septembra da se vrate u škole. Osamdeset škola je stradalo na teritoriji Vojvodine, od toga je deset škola stradalo teže, što znači da su tu potrebni ozbiljniji građevinski zahvati koji će trajati nekoliko nedelja", istakao je Mirović.

Naveo je da je opredeljeno 250 miliona dinara za Novi Sad, gde ima pet oštećenih škola, zatim 100 miliona za Bačku Palanku, 50 miliona za Šid i Sremsku Mitrovicu i nešto manje sredstava za druge ugrožene opštine. 

Prema rečima Mirovića, 50 miliona će biti stavljeno na raspolaganje direkciji za robne rezerve koja će pokušati da nabavi što više građevinskog materijala, kako bi crep i građa mogli da dođu do onih koji su pretrpeli štetu. 

Mirović je naveo da će sutra imati razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na kojem će biti razmatrano na koji način će Vlada Srbije pomoći u saniranju štete u Vojvodini. Istakao je i da je velika šteta naneta Nacionalnom parku Fruška gora, a da je u užem centru grada oboreno 1.000 stabala. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija