Region

Crnogorske banke duplirale profit na više od 66 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2023

-

14:43

Crnogorske banke duplirale profit na više od 66 miliona evra
Ekonomija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorske poslovne banke u prvoj polovini godine ostvarile su zbirno 66,4 miliona evra, što je čak 112 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG). 

Poslovni rezultat bankarskog sektora je u sličnim procentima veći i u odnosu na svih prethodnih 5 godina, posebno u odnosu na 2020., kada je zbog posledica pandemije koronavirusa uveden moratorijum na otplatu kredita, objavljeno je na portalu Investitor. 

U periodu od januara do juna 2020. godine crnogorske banke su ostvarile tek 16,10 miliona ukupne dobiti, pa ta godina i ne može da se poredi s ostalim.

I evropske banke prethodnih godina beleže ogromne dobitke, pa vlade pojedinih zemalja razmatraju dodatno, jednokratno oporezivanje finansijskog sektora.

Iz CBCG su portalu Investitor rekli da odluka o eventualnom uvođenju dodatnog oporezivanja profita banaka treba da bude zasnovana na sveobuhvatnoj analizi uticaja oporezivanja na poslovanje i adekvatnost kapitala banaka u dužem roku, u kontekstu izloženosti njihovog poslovanja mnogobrojnim rizicima.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa