Region

Predstavnički dom BiH usvojio niz važnih odluka, među njima i izmene pravosudnih zakona

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

22:01

Predstavnički dom BiH usvojio niz važnih odluka, među njima i izmene pravosudnih zakona
Predstavnički dom BiH usvojio niz važnih odluka, među njima i izmene pravosudnih zakona - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održao je danas 10. redovnu sednicu na kojoj su razmatrane, ali i usvojene brojne važne odluke.

Nakon dugotrajne i višesatne rasprave, poslanici su glasali i između ostalog usvojili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH. 

Kada je reč o Zakonu o VSTS-u, usvojen je i zaključak da preporuči Domu naroda da ovaj zakon u tom domu ide po hitnoj proceduri, prenela je RTRS.

Usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH kao i Predlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, uz ranije usvojene amandmane.

Poslanici su usvojili i Predlog zakona o izmenama Zakona o porezu na dodatnu vrednost. 

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u su predložili poslanici Mladen Bosić i Darko Babalj. U prvom čitanju usvojene su izmene da se PDV plaća poslednjeg dana u mesecu, a ne 10. u mesecu kao što je sada slučaj.

Takođe, izmene Zakona o PDV-u BiH predviđaju povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM (oko 25.000 do 50.000 evra).

Na Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma usvojen je amandman SNSD-a kojim je ukinut deo izmena koji se odnosi na plaćanje PDV-a do poslednjeg dana u mesecu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je dala negativno mišljenje na pomeranje datuma za uplatu PDV-a, a kao razlog su naveli ugroženost makroekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa