Region

MUP Crne Gore poništio odluku o zabrani ulaska u državu Vladimiru Božoviću

Komentari

Autor: Vijesti

24/08/2023

-

23:35

MUP Crne Gore poništio odluku o zabrani ulaska u državu Vladimiru Božoviću
Vladimir Božović - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore poništilo je odluku granične policije iz 30. septembra prošle godine kojom je zabranjen ulazak u državu tadašnjem ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću i naložilo policiji da donese novu odluku, prenele su danas Vijesti.

Kako piše list, MUP je tako postupio po presudi Upravnog suda koji je ranije utvrdio da policija, kada je donela odluku da je Božović opasan po nacionalnu bezbednost, nije navela razloge već se samo pozvala na takav stav Agencije za nacionalnu bezbednost. Upravni sud je zaključio da su ti podaci, koji su bili proglašeni tajnim, morali biti dostavljeni MUP, ali i njima kada su odlučivali.

Božovićev advokat Dalibor Kavarić rekao je Vijestima da je MUP pravilno postupio kada je poništio prvostepeno rešenje policije kojim je Božoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru.

"Ono što je sada tehnički i procesno bitno jeste da je rešenje Uprave policije - Sektora granične policije kojim je Vladimiru Božoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru stavljeno van snage, na koji način je prestao pravni osnov po kome je u policijskom sistemu Božoviću bila unesena zabrana, što u konačnom znači da Božović može odmah ući i boraviti u Crnoj Gori", objasnio je Kavarić.

On je zamerio MUP na sporosti u postupanju i, kako navodi, probijanju zakonskih rokova za donošenje drugostepene odluke s obzirom na to da je presuda Upravnog suda donesena početkom maja 2023. godine.

Božović je proteran iz Crne Gore pri kraju mandata Vlade Duška Markovića, krajem novembra 2020. godine. Tada je saopšteno da je povredio Bečku konvenciju o diplomatskim privilegijama i imunitetima, odnosno da je omalovažio državu izjavama koje su bile nediplomatske i politički sporne tadašanjoj vlasti.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore proglasilo je Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru. Dve vlade nakon smene vlasti DPS nisu mijenjale odluku o proterivanju Božovića, a on je dve godine kasnije vraćan sa graničnog prelaza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa