Politika

Diplomatska bura u Crnoj Gori zbog telegrama saučešća koji je stigao od "proteranog" ambasadora Božovića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2022

-

15:44

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Tragedija koja se u petak dogodila na Cetinju na svetlost dana ponovo je "izbacila" diplomatski spor koji već neko vreme postoji između Srbije i Crne Gore. Pitanje ambasadora sve strane, koji su u obe zemlje proglašeni "personama non grata", našlo se ponovo u fokusu nakon što je crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću stiglo pismo saučešća za koje su naveli da je prosleđeno sa imejl adrese "proteranog" ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića. Slučaj je vrlo brzo eskalirao u zahteve za njegovo udaljenje iz Crne Gore, kao i zabranu ulaska u zemlju.

Pitanje ambasadora već dugo opterećuje odnose dva zemlje, a sve je počelo još 2020. godine kada je Božović u diplomatskom smislu "proteran", dok je kao odgovor na to i Srbija crnogorskog ambasadora u Beogradu proglasila personom non grata. Od tada ovo pitanje, koja praktično znači nepostojojanje diplomatskih odnosa na ambasadorskom nivou, više puta je potezano u javnostima dve zemlje, tek da bi nedavno kada je aktuleni premijer Crne Gore Dritan Abazović posetio Beograd najavljeno da će ne njega uskoro biti stavljena tačka izborom novih ambasadora obe strane. 

I dok se najavljeni rasplet i dalje očekuje, nove trzavice eskalirale su nakon što su iz kabineta Mila Đukanovića saopštili da je pismo predsednika Srbije stiglo na njegovu adresu upućeno sa "zvanične imejl adrese Vladimira Božovića koji se predstavio kao ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori".

Šta je sporno? Božovićev status, nakon što je u novembru 2020. godine proglašen personom non grata, za zvaničnu Podgoricu je vrlo problematičan. Da je status persona non grata i dalje na snazi potvrdio je i crnogorski premijer Dritan Abazović koji je, međutim, istakao i da , "nije za varijante da se ograničavaju slobode ljudima koje nisu povezani sa kriminalom".

S druge strane, iz Ambasade Srbije u Podgorici poručili su da je Božović ambasador sve dok predsednik Srbije ne donese ukaz o njegovom opozivu".

Božović je proglašen personom non grata 2020. godine. On je tada rekao, govoreći o Mojkovačkoj bici, da je to "uvod u oslobađanje Crne Gore i slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom". Tada je oštro reagovalo MSP i proglašen je personom non grata i oni su podsetili na to da je crnogorska skupština 2018. poništila odluku podgoričke skupštine kojom je, kako navode, ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore.

Medija Centar Beograd

 

Srbija je vrlo brzo uzvratila recipročnom merom i proglasila crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića personom non grata u Srbiji. Vladimir Božović je, inače, sve ovo vreme nastavio da se pojavljuje u javnosti. Na zvaničnom sajtu ambasade u Crnoj Gori i dalje stoji da je Vladimir Božović opunomoćeni ambasador Republike Srbije.

Poslednji put je neka njegova javna aktivnost zabeležena pre nedelju dana, tada je boravio u Herceg Novom, posetio je FK Obilić, a mediji su nakon te posete obratili se MUP-u i pitali u kom svojstvu se Božović nalazi u toj poseti. MUP je tada odgovorio da je Božović kao građanin sa ličnim dokumentom Srbije slobodan da se po Crnoj Gori kreće gde god hoće, ali da je kao diplomata proglašen za personu non grata.

Abazović: Nisam za ograničavanje slobode kretanja

Crnogorski premijer Dritan Abazović je potvrdio je da je odluka o proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata u Crnoj Gori i dalje na snazi, ali da, kako je rekao, "nije za varijante da se ograničavaju slobode ljudima koje nisu povezani sa kriminalom".

Abazović je za podgoričke TV Vijesti rekao da očekuje da i Srbija i Crna Gora u jednom trenutku pošalju nove ambasadore, a napomenuo je i da Krivokapićev resor "previše učestvuje u identitetskim temama".

"U Srbiji se čeka izbor nove vlade. Ne branim to što se desilo ali realno mislim da Ministarstvo spoljnih poslova previše učestvuje u identitetskim temama. Ukoliko neko radi prekršaj misli da mi moramo da imamo profesionalno ponašanje. Moj apel je da MUP procesuira što treba, ali MSP ima mnogo više tema kojima se treba baviti", rekao je Abazović.

Poručio je da "u cilju stvaranja dobrih odnosa sa Srbijom treda da idemo u revitalizaciju odnosa a ne da se ponašamo neodgovorno".

Zahtev da se Božoviću zabrani ulazak u Crnu Goru

U narednih nekoliko dana usledio je niz oštrih reakcija, pa je sinoć i ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova urgenciju sa zahtevom da se Božoviću zabrani ulazak. Kabinet predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića saopštio da u nedelju dostavljeno pomenuto pismo. Odmah tada je i saopšteno da će kabinet predsednika Crne Gore tim povodom "zatražiti određena postupanja od strane Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući zabranu ulaska i napuštanje teritorije Crne Gore V. Božovića".

"Neprihvatljivo je da i tragičan događaj na Cetinju, Vladimir Božović koristi da nastavlja sa svojom praksom lažnog predstavljanja i kršenja međunarodnih konvencija", navodi se u saopštenju.

Šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić uputio je potom Urgenciju MUP-u Crne Gore i ponovo zatražio hitnu zabranu ulaska. Kako je saopšteno, Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je zatražilo od MUP-a i 12. avgusta zabranu ulaska, "samim tim i trajno udaljenje iz Crne Gore persone non grata Vladimira Božovića".

"Povodom najnovijeg slučaja njegovog neistinitog i formalnog predstavljanja kao ambasadora zatražili smo diplomatskim kanalom objašnjenje od Ambasade R. Srbije u Podgorici i dobili odgovor da je on ambasador sve dok predsednik Srbije ne donese ukaz o njegovom opozivu sa dužnosti", piše u saopštenju crnogorskog MSP objavljenom na Tviteru.

Šta su rekli Brnabić i Abazović o ambasadorima 

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je prilikom posete premijera Crne Gore Dritana Abazovića Beogradu, 29. juna ove godine, da će pitanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori i Crne Gore u Srbiji uskoro biti rešeno.

"Premijer Crne Gore Dritan Abazović je podelio svoja razmišljanja u vezi sa ambasadorom Crne Gore u Srbiji sa mnom i ja sa velikim nestrpljenjem očekujem da, naravno u skladu sa njegovim Ustavnim nadležnostima i dužnostima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočeka novog ambasadora Crne Gore u Srbiji", karzala je premijerka nakon današnjeg sastanka u Palati Srbija sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Na pitanje novinara da li je crnogorska vlada spremna da poništi odluku o proglašavanju Vladimira Božoviha persnom non grata ukoliko bi Srbija nastavila da insistira na tome da on bude amabasdor u CG, Abazović je rekao:

"Ono što smo razgovarali (sa premijerkom Brnabić) je u duhu dobre saradnje i treba da imamo ambasadore Crne Gore u Beogradu i Srbije u Podgorici. To je jako važno i za ove teme koje su ekonomskog karaktera. Da i oni imaju svoju diplomatsku misiju, kao i kod ostvarivanja ekonomske diplomatije", rekao je Abazović.

 

Komentari (0)

Srbija