Region

Dodik: Predložiću odbacivanje odluke Evropskog suda u slučaju "Kovačević", Cvijanović: Udar na Ustav BiH

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2023

-

14:36

Dodik: Predložiću odbacivanje odluke Evropskog suda u slučaju "Kovačević", Cvijanović: Udar na Ustav BiH
Željka Cvijanović i Milorad Dodik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će inicirati održavanje sednice Narodne skupštine Srpske, u što skorije vreme, na kojoj bi bilo predloženo odbacivanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević".

"Predložiću da NSRS odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda kao čin voluntarizma i idealističkog pristupa uređenju zemlje, kao novo postavljanje nemogućih uslova BiH. Ovo je pravno nedopustiva i politički spekulantska odluka, sistemski razarajuća za BiH", poručio je Dodik na konferenciji za medije, prenosi RTRS.

On je predložio NSRS da predloži organima BiH da odbace odluku Evropskog suda kao ništavnu, dodavši da je cilj presude "obračun sa konstitutivnošću naroda i odbacivanje i urušavanje elemenata Dejtonskog sporazuma i Ustava kao Aneksa 4 tog sporazuma, koji je osnovni konstitutivni akt".

Prema njegovim rečima, presuda unosi dodatne probleme u BiH.

"Mislim da nisu ni svesni da BiH čine veći problem na evropskom putu i zaustavljaju je u procesima vezanim za mogućnosti razvoja", naveo je Dodik.

On je naglasio da presuda izlazi izvan okvira Evropske konvencije i trajno deli Bosnu i Hercegovinu.

"BiH ne može da opstane kao zemlja zasnovana na građanskom principu. To nije mogla ni Jugoslavija, nijedna zemlja na ovim prostorima. To danas ne mogu ni Belgija, ni Švajcarska", zaključio je Dodik.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu objavio je ove nedelje presudu u predmetu Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine u kojoj je utvrdio da su njegova prava prekršena, kao i da je trenutni politički sistem pojačao etničke podele u zemlji i narušio demokratski karakter izbora.

Konstitutivni narodi, smatra Evropski sud, očigledno uživaju privilegovan položaj u sadašnjem sistemu.

Kovačević se žalio da zbog kombinacije teritorijalnih i etničkih uslova koji se primenjuju na Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije mogao da glasa za kandidate po svom izboru na poslednjim opštim izborima, koji su održani 2022. godine.

Sadašnji Ustav BiH poznaje kategoriju tri konstitutivna naroda, Bošnjake, Srbe i Hrvate i jedino njima je omogućeno da budu birani na pozicije u Predsedništvu BiH.

Praktično, samo Srbin iz entiteta Republika Srpska može biti izabran u Predsedništvo BiH, i to samo glasovima iz tog entiteta a identična situacija važi i za drugi entitet, gde Hrvati i Bošnjaci mogu jedino da budu birani u Predsedništvo BiH.

Ista pravila važe i za izbor delegata u Dom naroda državnog parlamenta.

Cvijanović: Odluka Evropskog suda u slučaju "Kovačević" udar na Ustav BiH

Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je  je odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Kovačević" udar na Ustav BiH i izrazila uverenje da u BiH neće biti sprovedena.

"Bilo je nekoliko odluka Evropskog suda za ljudska prava koje su definitivno udar na ustavnu postavku u okviru BiH, pa je tako i sa ovom poslednjom", poručila je Cvijanovićeva.

Dodala je da je odluka Evopskog suda doneta sa ciljem da se ukine balans koji je napravljen kada je stvaran Dejtonski sporazum, "i na osnovu kog smo živeli u miru tolike godine, uz naravno veliko političko nerazumevanje", prenela je Srna.

Ona je istakla da političko nerazumevanje dolazi od onih koji imaju prevelike apetite i misle da treba da svojataju BiH, a da drugi ostaju uskraćeni za ono što im Ustav garantuje.

Prema njenim rečima, postoje tri instituta koja rade na, kako kaže, razvlašćivanju Republike Srpske i na opstrukciji funkcionisanja BiH kakva je predviđena Ustavom, odnosno na "demontaži Ustava".

"To je Kancelarija visokog predstavnika i svih visokih predstavnika koji su ovde prodefilovali. Zatim, Ustavni sud BiH koji uz podršku troje stranih sudija i dvojice iz reda bošnjačkog naroda uporno rade na tome da donesu presude koje su suprotno onome što je ustavna matrica koja je nam garantovala taj mir", istakla je Cvijanovićeva i dodala da je treći institut Evropski sud za ljudska prava.

Ona je navela da lično ne veruje da će se odluka suda ikada sprovesti, ali da je istakla da je sud naumio da akumulira razne presude kako bi jednog dana izvršio pritisak da bi one morale da budu primenjene.

"Koliko je to besmisleno i koliko je i ova presuda besmislena govori i činjenica da u nekoliko decentralizovanih evropskih država vaše izborno pravo ograničava na određenu teritoriju u kojoj živite i da se ne bira u celoj državi", rekla je Cvijanovićeva.

 

 

Komentari (0)

Evropa