Region

Dve osobe uhapšene na protestima u Skoplju zbog navoda o preprodaji citostatika

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2023

-

23:25

Dve osobe uhapšene na protestima u Skoplju zbog navoda o preprodaji citostatika
Dve osobe uhapšene na protestima u Skoplju zbog navoda o preprodaji citostatika - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

Dve osobe uhapšene su na današnjem protestu koji je održan zbog skandala oko krađe citostatika na Klinici za onkologiju u Skoplju.

"Dvojicu aktivista Crvene Mladine uhapsili su specijalci i priveli u Policijsku stanicu BEKO. Protest se tamo nastavlja. Vidimo se!", napisao je lider Levice Dimitar Apasiev na platformi X (Tviter).

Iz MUP-a je za agenciju Makfaks potvrđeno da su dve osobe privedene i potom puštene kući.

"Danas u 20.10 časova, zbog učinjenog prekršaja zadržana su lica P.Z. i J.J, sastavljene su im prekršajne prijave i pušteni su u 21.00 sat", rečeno je Makfaksu u MUP-u.

Saše Jančev iz Levice tvrdi da su osobe privedene zbog gađanja jajima tokom protesta. Demonstranti su gađali Tužilaštvo jajima i uzvikivali su "Nema pravde, nema mira", "Ostavka", "Ubice", a prethodno su crvenim sprejom ispisali "Saučesnici".

Ostavili su i crvene otiske šaka, aludirajući na "krvave ruke". Na transparentima su bile ispisane poruke: "Koliko vredi ljudski život", "Ubice", "Čudovišta", "Ubijate za profit", "Svi ćete leći".

Današnji protest počeo je ispred Vlade, gde su demonstranti crvenom bojom ispisali "Ubice", a oglasilo se i nekoliko ljudi koji su od raka izgubili bliske članove porodice i koji su svoj gnev usmerili na makedonski zdravstveni sistem, prenosi makedonska agencija.

Iako je u saopštenju organizatora navedeno da će demonstranti protestovati ispred Vlade i Ministarstva zdravlja, skup kod zgrade Vlade završen je ispred Tužilaštva. Sledeće nedelje zakazan je još jedan protest, u isto vreme.

U toku istraga o navodnoj preprodaji

Javno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije preduzimaju intenzivne radnje radi utvrđivanja navoda o eventualnom počinjenom krivičnom delu u vezi sa lečenjem pacijenata i radom Klinike za onkologiju, odnosno preprodajom citostatika na crnom tržištu Kosova i Metohije, saopšteno je danas. 

Prema javno dostupnim informacijama, koje su šokirale makedonsku javnost, sumnja se na zloupotrebu terapije koja je davana onkološkim pacijentima. Skopski mediji pišu da je očigledno zdravstveni sistem zakazao i to kada je reč o obolelima od najteže bolesti.

Tužilaštvo je otvorilo predistražni postupak posle skoro četiri meseca nakon što je skopski nedeljnik "Fokus" u maju objavio da je imunoterapija citostaticima, od kojih zavisi život obolelih od raka, stalno odlagana i da su u više navrata zaposleni na Klinici za onkologoiju uhvaćeni u krađi i preprodaji skupe terapije namenjene onkološkim pacijentima. 

Ovim povodom danas su se oglasili predsednik i premijer Severne Makedonije, Stevo Pendarovski i Dimitrij Kovačevski. porukom da je došlo krajnje vreme da se prekine sa praksom nekažnjivosti.

Pendarovski poziva na brzo i efikasno okončanje istražnih i sudsko-tužilačkih postupaka bez selektivnosti, kao i odgovarajuće kazne za sve one za koje se dokaže da su počinili teška dela protiv zdravlja ljudi. 

Napominje i da u potpunosti razume gnev građana koji pozivaju na mirne proteste. Premijer Dimitar Kovačevski ponovio da niko neće biti pošteđen u ovoj istrazi i da će oni koji su umešani u kriminal odgovarati.

Upozorio je da neće biti dozvoljeni politički pritisci bez obzira na to da li dolaze iz vlasti ili opozicije. "Onaj ko je pogrešio moraće da odgovara", rekao je Kovačevski.

Komentari (0)

Evropa